Έξι χρόνια μετά, το πρόβλημα των ασφαλισμένων στην ΑΣΠΙΣ παραμένει

Παπαδήμος

Μέσα στον κυκεώνα των τεράστιων προβλημάτων (χρέος, Μνημόνια, κόκκινα δάνεια, ανεργία, φοροδιαφυγή, σκάνδαλα, άδεια ταμεία) που κληρονόμησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, δεν δόθηκε η πρέπουσα σημασία στο μεγαλύτερο ίσως σκάνδαλο των τελευταίων χρόνων: το ζήτημα της ανάκλησης των ασφαλιστικών εταιρειών του ομίλου Ασπίς Πρόνοια.

Είναι γεγονός αναμφισβήτητο ότι οι πρώην υπουργοί Γ. Παπακωνσταντίνου και Φ. Σαχινίδης χειρίστηκαν το θέμα με σκανδαλώδη και ύποπτο τρόπο. Αλλά και οι κυβερνήσεις Σαμαρά – Βενιζέλου άφησαν τους 260.000 ασφαλισμένους επί έξι χρόνια χωρίς ικανοποίηση για τις νόμιμες απαιτήσεις τους, ενώ οι αρμόδιοι φορείς δεν κατόρθωσαν να συμβάλουν στην επίλυση ενός οξύτατου κοινωνικού προβλήματος: χιλιάδες πρώην ασφαλισμένοι τού ομίλου έχασαν τις οικονομίες τους, τις αποζημιώσεις τους και τη δυνατότητα να είναι ασφαλισμένοι για την υγεία τους.

Επιπλέον, η προηγούμενη πολιτική ηγεσία με ταξική μεροληψία προχώρησε κατά προτεραιότητα στην αποζημίωση των ιδιωτικών κλινικών που είχαν συμβληθεί με την Ασπίς και την Commercial Value από την περιουσία της πρώην ΕΠΕΙΑ, δηλαδή από δημόσια περιουσία, στερώντας τη δυνατότητα να χρηματοδοτηθούν κατά σημαντικό ποσοστό οι αποζημιώσεις όλων των πρώην ασφαλισμένων των εταιρειών:

– Οι νοσηλευθέντες στις ιδιωτικές κλινικές αντιμετωπίστηκαν διαφορετικά από άλλους ασφαλισμένους που είχαν καταβάλει τα νοσήλια με δικά τους χρήματα και αναμένουν από την εκκαθάριση να αποζημιωθούν εδώ και έξι χρόνια.

– Οι ιδιωτικές κλινικές εισέπραξαν προνομιακά τις απαιτήσεις τους έναντι των ασφαλισμένων.

Η κυβέρνηση πρέπει να ενδιαφερθεί γι’ αυτό το τεράστιο ανθρωπιστικό πρόβλημα που κληρονόμησε από τις προηγούμενες κυβερνήσεις και να δώσει λύση. Συν τοις άλλοις, για την επίλυσή του δεν προκύπτει κανένα δημοσιονομικό κόστος. Αναμένουμε λοιπόν ουσιαστικές δεσμεύσεις για τα παρακάτω:

– Μετά την ανάρτηση του τελικού πίνακα δικαιούχων τον Οκτώβριο, να αρχίσει άμεσα η αποζημίωση στους ασφαλισμένους των περιουσιακών στοιχείων των υπό εκκαθάριση ασφαλιστικών εταιρειών, παρακρατώντας αποθεματικό μόνο για όσους κάνουν ανακοπή. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να καθυστερούν όσοι συμφωνούν με το ποσό που τους αναγνωρίστηκε.

– Ταυτόχρονη ενεργοποίηση του Νόμου 3867, ο οποίος επικυρώθηκε πανηγυρικά από την απόφαση του ΣτΕ τον Νοέμβριο του 2014 και άμεση πληρωμή αποζημιώσεων από το εγγυητικό κεφάλαιο ζωής. Δεν υπάρχει καμία πρόφαση καθυστέρησης πλέον, αφού το προϊόν της εκκαθάρισης θα είναι ήδη γνωστό. Η πολιτεία οφείλει να συνδράμει έτσι ώστε να βρεθούν τρόποι χρηματοδότησης του εγγυητικού κεφαλαίου ζωής.

– Ισότιμη και δίκαιη μεταχείριση όλων των ασφαλισμένων στη βάση του ασφαλίστρου που κατέβαλλαν και όχι σύμφωνα με τον τύπο του συμβολαίου που κατείχαν.

– Προτεραιότητα στις αποζημιώσεις των ασφαλισμένων οι οποίοι υποφέρουν περισσότερο (καρκινοπαθείς, χρόνια πάσχοντες, άτομα με ειδικές ανάγκες, ιδιαίτερα πληγέντες οικονομικά).

– Άμεση αναστολή δικονομικών ενεργειών από τις τράπεζες προς όσους διαθέτουν συμβόλαια τοκοπληρωμής με εγγύηση το ασφαλιστήριο συμβόλαιό τους

-Αναδοχή όσων συμβολαίων έχουν μακροπρόθεσμο ορίζοντα λήξης με ειδικούς όρους που θα προστατεύουν τα δικαιώματα των ασφαλισμένων.

Δημήτρης Παπαδήμος

συνταξιούχος Τοπογράφος Μηχανικός, μέλος Ο.Μ. Πρέβεζας ΣΥΡΙΖΑ