Αλ.Τσίπρας: Άμεσες πρωτοβουλίες για την εξάλειψη των έμφυλων διακρίσεων

«Συνδέουμε άμεσα την έξοδο της χώρας από την επιτροπεία και τα μνημόνια με συγκεκριμένες θεσμικές πρωτοβουλίες για την κατοχύρωση των δικαιωμάτων των γυναικών και τον περιορισμό και εξάλειψη των υπαρκτών έμφυλων διακρίσεων», ανέφερε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, απευθύνοντας χαιρετισμό στη Βουλή στη συζήτηση για την κύρωση της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης για την πρόληψη και καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και της ενδοοικογενειακής βίας.

Όπως τόνισε ο πρωθυπουργός, η 8η Μαρτίου έχει κοινωνικό περιεχόμενο, σημειώνοντας πως σήμερα γιορτάζουμε τους αγώνες και τις διεκδικήσεις, προκειμένου να φέρουμε πιο κοντά το όραμα για ισότητα ανάμεσα στα δύο φύλα.
Σημείωσε δε πως η ημέρα αυτή πρέπει να μας θυμίζει όσα κατακτήθηκαν σε κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο από τους αγώνες των γυναικών,υπογραμμίζοντας παράλληλα την ανάγκη διεύρυνσης και κατοχύρωσης της ισότητας των δύο φύλων.
 «Στη χώρα μας, την Ελλάδα, υπήρξε μια μακρά πορεία αγώνων» συμπλήρωσε ο Αλέξης Τσίπρας, τονίζοντας ωστόσο τις υπαρκτές μισθολογικές ανισότητες, τη σεξουαλική παρενόχληση τη σωματική βία, ακόμα και μέσα στην οικογένεια, που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες.
«Οι σύγχρονες κοινωνίες, ακόμα και οι πιο προοδευτικές, απέχουν ακόμα πολύ από αυτό που θα μπορούσε να θεωρηθεί ως πλήρης ισότητα των δύο φύλων. H σημερινή μέρα δεν είναι καθόλου κατάλληλη για εμπορευματοποιημένους εορτασμούς με απουσία κοινωνικού και πολιτικού περιεχομένου» σημείωσε, επισημαίνοντας ότι η εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών, αφορά την κοινωνία, είναι ζήτημα συλλογικής στάσης.
Επικαλέστηκε μάλιστα έρευνα του Οργανισμού Θεμελιωδών Δικαιωμάτων που δείχνουν ότι ακόμα και στην ΕΕ η κατάσταση σχετικά με τη βία κατά των γυναικών, είναι «πιο σκληρή από ό,τι ίσως θα υποθέταμε ότι είναι». Όπως ανέφερε, το ποσοστό των γυναικών που έχει πέσει θύμα σωματικής ή και σεξουαλικής βίας στην Ευρώπη, από την ηλικία των 15 ετών και άνω, είναι 1 στις 3 γυναίκες, δηλαδή ποσοστό 33%. Πρόκειται για 62.000.000 γυναίκες στην ΕΕ, είπε ο πρωθυπουργός.

Την ίδια ώρα, σημείωσε ότι 13.000.000 γυναίκες σε διάστημα 12 μηνών είχαν βιώσει κάποιας μορφής ψυχολογική βία από έναν τέως ή νυν σύντροφο, όπως δημόσιο εξευτελισμό ή απαγόρευση εξόδου από το σπίτι. Στην έρευνα επίσης υπολογίζεται, πως κάθε χρόνο πεθαίνουν 3.500 γυναίκες λόγω ενδοοικογενειακής βίας στις 28 χώρες μέλη της ΕΕ.

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε πολύ σημαντικό βήμα για την εξασφάλιση του σεβασμού των δικαιωμάτων των γυναικών την κύρωση που συζητά η Βουλή σήμερα, ενώ αναφέρθηκε και στο νομοσχέδιο «τομή», όπως το αποκάλεσε, του υπουργείου Εσωτερικών που μπήκε σε δημόσια διαβούλευση που αφορά στην προώθηση της ουσιαστικής ισότητας των φύλων και την καταπολέμηση της έμφυλης βίας.

Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, ρυθμίσεις για την ενίσχυση της εκπροσώπησής των γυναικών στη Βουλή και τη τοπική αυτοδιοίκηση, με αύξηση του ποσοστού ανά φύλο στα ψηφοδέλτια των βουλευτικών και αυτοδιοικητικών εκλογών στο 40% επί του συνόλου των υποψηφίων, από 1/3 που είναι σήμερα.
Όπως επεσήμανε ο πρωθυπουργός, το νομοσχέδιο αφορά την πρόληψη και την αντιμετώπιση του φαινομένου της ασκούμενης βίας κατά των γυναικών, καθώς προβλέπεται η δημιουργία ενός ολοκληρωμένου δικτύου δομών και υποδομών με αντικείμενο την προσφορά ψυχοκοινωνικής στήριξης, νομικής συμβουλευτικής, αλλά και ασφαλούς διαμονής στις γυναίκες που πέφτουν θύματα της βίας.
Να σημειωθεί πως η παρέμβαση του πρωθυπουργού έλαβε χώρα στην κοινή συνεδρίαση της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, στην αίθουσα της Γερουσίας, για την επεξεργασία του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Δικαιοσύνης «Κύρωση της Σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης για τη Πρόληψη και την Καταπολέμηση της Βίας κατά των γυναικών και της Ενδοοικογενειακής Βίας και προσαρμογή της ελληνικής νομοθεσίας».
Με τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, μεταξύ άλλων, ενισχύεται η ποινική νομοθεσία για την αντιμετώπιση εγκλημάτων που διαπράττονται σε βάρος των γυναικών, καταργείται η άκρως αναχρονιστική διάταξη του άρθρου 339 παρ. 3 ΠΚ  για μη άσκηση ποινικής δίωξης εάν μεταξύ του υπαιτίου αποπλάνησης ανηλίκου και του θύματος τελέστηκε γάμος και τροποποιείται ο νόμος 3500/2006 για την ενδοοικογενειακή βία, με στόχο την ευρύτερη και αποτελεσματικότερη εφαρμογή του.