Ανακοίνωση για την 7η ΑΠΡΙΛΗ – ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ

Σήμερα, η Παγκόσμια Ημέρα Υγείας αποκτά ιδιαίτερο νόημα και περιεχόμενο.

Η πανδημία του κορωνοϊού απέδειξε ότι μόνο το Δημόσιο Σύστημα Υγείας μπορεί να αντιμετωπίσει και να περιορίσει τις καταστροφικές της συνέπειες και να συμβάλλει αποφασιστικά στο να μείνει όρθια η κοινωνία.

Αυτό δείχνει η παγκόσμια θετική και αρνητική εμπειρία από την πανδημία. Αυτό αναγκάζονται να ομολογήσουν ακόμα και οι μέχρι τώρα ένθερμοι , νεοφιλελεύθεροι  οπαδοί της ιδιωτικοποίησης της Υγείας, που ενισχύουν γενναία το δημόσιο σύστημα με προσωπικό, εξοπλισμό, υποδομές, υλικά, προστατευτικά μέσα και φάρμακα.

Αυτό χρειάζεται και  η χώρα μας. Μαζί με τις διακηρύξεις  , τους επαίνους και τα χειροκροτήματα για τους σκληρά δοκιμαζόμενους εργαζόμενους της υγείας, μετά τα λειψά -και μερικές φορές καθυστερημένα-  μέτρα ενίσχυσης του ΕΣΥ, η κυβέρνηση έχει ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ  να υλοποιήσει   αυτό που συνειδητοποίησε  και ΑΠΑΙΤΕΙ όλη η κοινωνία:

  • Να υλοποιηθεί άμεσα η ενίσχυση των νοσοκομείων με επικουρικό ιατρικό, νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό, όπως έχει εξαγγελθεί. Να προσληφθούν επιπλέον 2000 υγειονομικοί από τους υπάρχοντες πίνακες λοιπού επικουρικού προσωπικού. Ιδιαίτερης σημασίας είναι η πρόσληψη προσωπικού καθαριότητας, και λόγω του ότι η λήξη των συμβάσεών του δεν πρέπει να αποτελέσει αφορμή για να επανέλθουν στις δομές υγείας τα ληστρικά εργολαβικά συνεργεία.
  • Να  επιταχυνθούν οι διαδικασίες επιλογής και πρόσληψης των 965 μόνιμων γιατρών ΕΣΥ που έχουν προκηρυχθεί. Ταυτόχρονα πρέπει να διεκπεραιωθούν οι 1350 θέσεις υγειονομικών του 2019 και οι 2500 θέσεις του 2020 που είχαν εγκριθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και έχουν παγώσει από την κυβέρνηση της ΝΔ.
  • Να εφοδιαστούν άμεσα όλες οι μονάδες του ΕΣΥ με το απαραίτητο υλικό Υγιεινής και μέσα Ατομικής Προστασίας του προσωπικού.
  • Να ενταχθεί ολοκληρωμένα το σύνολο της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (Κέντρα Υγείας του αστικού ιστού και της υπαίθρου, περιφερειακά ιατρεία, ΤΟΜΥ, συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ οικογενειακοί γιατροί κλπ ) στην αντιμετώπιση της πανδημίας. Με την ενημέρωση του πληθυσμού ευθύνης τους, την παρακολούθηση των κρουσμάτων που ευρίσκονται σε κατ’ οίκον απομόνωση, την παρακολούθηση των χρονίως πασχόντων και των ευάλωτων ομάδων. Να σταματήσει η αιμορραγία της ΠΦΥ με τη μετακίνηση γιατρών και νοσηλευτών στα νοσοκομεία.
  • Να αυξηθούν οι κλίνες στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Με την στελέχωση με το απαραίτητο μόνιμο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό για να ανοίξουν τα κλειστά κρεβάτια. Με την άμεση επίταξη των κλινών ΜΕΘ των ιδιωτικών θεραπευτηρίων. Να καταργηθεί το «δωράκι» του διπλασιασμού της αποζημίωσης των ιδιωτικών κλινών ΜΕΘ και να αποζημιώνονται σύμφωνα με την τιμολόγηση του ΕΟΠΥΥ.
  • Να αυξηθούν τα διαγνωστικά τεστ για όσο το δυνατόν περισσότερους ελέγχους. Ολες οι χώρες που έχουν αντιμετωπίσει το κορωνοϊό, το πέτυχαν μέσα από μαζικά τεστ, όταν συμπολίτες μας με συμπτώματα δεν έχουν πρόσβαση στο τεστ εάν δεν έχουν να πληρώσουν.

Οι προτεραιότητες αυτές, μπορούν και πρέπει να υλοποιηθούν. Πολύ περισσότερο αν λάβουμε υπ’ όψη μας ότι δεν ισχύουν δημοσιονομικοί περιορισμοί . Πολιτική βούληση χρειάζεται.

Για να μη μείνει η αξιοθαύμαστη ανταπόκριση και πειθαρχία του συνόλου της κοινωνίας μας ως ένα σενάριο τρόμου απέναντι στην πανδημία του κορονωϊού, αλλά και ως επένδυση σε ένα ολοκληρωμένο, ποιοτικό και αποτελεσματικό Δημόσιο Σύστημα Υγείας.

Στηρίζουμε και ενώνουμε τη φωνή μας με τους μαχόμενους υγειονομικούς , που σήμερα  7 Απρίλη 2020, ημέρα της Παγκόσμιας Υγείας, εκφράζουν αυτό που επιθυμούμε όλοι μας και διεκδικούν αυτό που αξίζει σε όλους μας.

Νομαρχιακή Επιτροπή ΣυΡιζΑ Πρέβεζας

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.