Αναλογική συγκρότηση των δημοτικών και περιφερειακών συμβουλίων

66067_1

Συνεδρίασε χθες η Επιτροπή για την Αναθεώρηση του Θεσμικού Πλαισίου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης

Ο τρόπος ανάδειξης των δημοτικών και περιφερειακών αρχών τέθηκε στο επίκεντρο των εργασιών της Επιτροπής για την Αναθεώρηση του Θεσμικού Πλαισίου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης του ΥΠΕΣΔΑ, η οποία συνεδρίασε χθες παρουσία του Παν. Κουρουμπλή.

Αντικείμενο της συνεδρίασης της Επιτροπής ήταν η εξειδίκευση των πολιτικών κατευθύνσεων της προωθούμενης μεταρρύθμισης στην Αυτοδιοίκηση και η παροχή συγκεκριμένων οδηγιών στις ομάδες εργασίας που θα αναλάβουν να επεξεργαστούν τις λεπτομέρειες για κάθε θέμα. Στην εισήγησή του, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Κώστας Πουλάκης τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι «η κυβέρνηση προχωρά σε μια ουσιαστική αναδιάρθρωση του πολιτικού & διοικητικού συστήματος με βάση τις σύγχρονες ανάγκες και τις δεσμεύσεις της. Στρατηγικός στόχος αυτής της μεταρρύθμισης είναι η δημιουργία ενός δημοκρατικά διαρθρωμένου πολιτικού-διοικητικού συστήματος σε τρία επίπεδα, το κεντρικό κράτος, τις περιφέρειες και τους δήμους, και με αποκέντρωση των αρμοδιοτήτων στο κατώτατο επίπεδο και κοντά στους πολίτες».

Εν όψει και της επίσημης έναρξης του δημόσιου διαλόγου για τη Συνταγματική Αναθεώρηση, διά στόματος του πρωθυπουργού, κ. Αλέξη Τσίπρα, στην Επιτροπή κατατέθηκαν σκέψεις και προβληματισμοί ως προς το πώς θα συνδεθεί με τη διαδικασία αυτή, καταθέτοντας επεξεργασίες και προτάσεις στα συνταγματικά ζητήματα που αφορούν την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Σε αυτό το πλαίσιο, στο τραπέζι τέθηκε ο τρόπος ανάδειξης των δημοτικών και περιφερειακών αρχών, για τον οποίο ο κ. Πουλάκης ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση έχει σαφή πολιτική θέση υπέρ της αναλογικής συγκρότησης των δημοτικών και περιφερειακών συμβουλίων, ενώ τυχόν λεπτομέρειες θα τύχουν επεξεργασίας και θα συζητηθούν στην Επιτροπή, όπως επίσης τάσσεται υπέρ της καθιέρωσης ουσιαστικών θεσμών άμεσης Δημοκρατίας, συμμετοχής και κοινωνικού ελέγχου και λογοδοσίας σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο.