Απάντηση στο χθεσινό δημοσίευμα της «Τοπικής Φωνής».

logo_syriza
Με αφορμή το χθεσινό πρωτοσέλιδο της εφημερίδας «Τοπική Φωνή» για το Νοσοκομείο Πρέβεζας, η Εκλογική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ Πρέβεζας εξέδωσε ανακοίνωση ,τονίζοντας « Χρειάζεται μεγάλη προσοχή όταν προσπαθείς να βαφτίσεις το κρέας …. ψάρι». Ακολουθεί ολόκληρη η ανακοίνωση.

Στην εφημερίδα «Τοπική Φωνή» δημοσιεύτηκε ρεπορτάζ με τίτλο “ Δώρο του ΣΥΡΙΖΑ .. η υποβάθμιση του Νοσοκομείου Πρέβεζας”.

Ο αρθρογράφος ξέχασε (καθώς και οι «άνθρωποι της Υγείας», που του έδωσαν τα στοιχεία) τα εξής:

1. Η απαγόρευση προσλήψεων και η σημαντική μείωση του προσωπικού ξεκίνησε από το 2010. Φανταζόμαστε ότι οι συντοπίτες μας δεν έχουν ξεχάσει τις κινητοποιήσεις στις οποίες συμμετείχαν για να μην κλείσει το νοσοκομείο όλα αυτά τα χρόνια.

2. Το 2011, αιφνιδιαστικά, ο τότε Υπουργός Υγείας κ. Α. Λοβέρδος εξήγγειλε την ανέγερση του νέου νοσοκομείου Λευκάδας, δυναμικότητας 120 κλινών (!), με κονδύλια ΕΣΠΑ 36 εκ. €. Βάσει ποιου προγραμματισμού και με τι στόχο άραγε;

3. Η δραστική μείωση των προϋπολογισμών και το διαβόητο PSI “στέγνωσαν” τα ταμεία των νοσοκομείων, μαζί και της Πρέβεζας, που δεν μπορούσαν να καλύψουν με επικουρικούς γιατρούς, ούτε καν έκτακτες ανάγκες.

4. Η διάλυση της ΠΦΥ (πολυιατρεία ΙΚΑ, ΚΥ κλπ) από τον τότε Υπουργό Υγείας κ. Α. Γεωργιάδη, το 2014, φόρτωσε με επιπλέον κίνηση τα υπό κατάρρευση νοσοκομεία.

5. Δεκάδες Πρεβεζάνοι μετακινούνται καθημερινά στα νοσοκομεία Άρτας και Ιωαννίνων για προβλήματα υγείας που θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν εδώ, υπό φυσιολογικές συνθήκες.
6. Αντίστοιχα, όλο αυτό το διάστημα, το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων π.χ., δέχεται ασθενείς κατά 48% από το νομό Ιωαννίνων και κατά 52% από όμορους κυρίως νομούς ( αντί για το διεθνώς αποδεκτό 25-30%). Με ότι αυτό συνεπάγεται για τη τσέπη των ασθενών…
Το σχέδιο, λοιπόν της υποβάθμισης και του «κλεισίματος» μικρότερων νοσοκομείων -μεταξύ αυτών και του νοσοκομείου Πρέβεζας- άρχισε να υλοποιείται μεθοδικά από τις προηγούμενες κυβερνήσεις της ΝΔ και των συνεταίρων της. Σε συνεργασία και με την υποστήριξη μεγάλων ιδιωτικών επιχειρηματικών συμφερόντων, αλλά και ορισμένων «μαυραγοριτών» της υγείας.

Κατά τους επτά μήνες διακυβέρνησης, ο ΣΥΡΙΖA μέσα σε συνθήκες πρωτοφανούς οικονομικής ασφυξίας της χώρας από τους δανειστές, έδωσε σαφέστατα δείγματα γραφής και απέφυγε τη κατάρρευση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας. Κατήργησε το εισιτήριο των 5 ευρώ ανά επίσκεψη στα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων, διασφάλισε την περίθαλψη των ανασφάλιστων, προκήρυξε 1000 προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στα νοσοκομεία, πρώτη φορά ύστερα από 6 χρόνια, διευκόλυνε τις προσλήψεις επικουρικών γιατρών, συνεργάστηκε το Υπουργείο Υγείας με το Υπουργείο Άμυνας για τη στελέχωση απομακρυσμένων και δύσβατων περιφερειακών ιατρείων από οπλίτες γιατρούς.

Προτεραιότητες του ΣΥΡΙΖΑ αποτελούν η ανάπτυξη ενός ολοκληρωμένου Δημόσιου συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, η επαρκής χρηματοδότηση και στελέχωση των νοσοκομείων, ιδιαίτερα των “μικρότερων” , εις βάρος της υπερσυγκέντρωσης των υγειονομικών υπηρεσιών στο κέντρο.

Τα υπόλοιπα είναι προφάσεις εν αμαρτίαις, όσων υπηρέτησαν -και στον τομέα της υγείας- το παλαιό πολιτικό σύστημα των πελατειακών σχέσεων, του μαύρου χρήματος, της ανορθολογικής ανάπτυξης των υπηρεσιών υγείας προς όφελος των γνωστών μεγαλοεργολάβων. Γιατί, σε καμία περίπτωση δε μπορούν να εξομοιωθούν οι 7 μήνες Αριστερής διακυβέρνησης με τα 40 χρόνια του φαύλου, παλιού συστήματος εξουσίας.

Εν κατακλείδι, χρειάζεται μεγάλη προσοχή όταν προσπαθείς να βαφτίσεις το κρέας …. ψάρι.
Πρέβεζα, 11 Σεπτεμβρίου 2015
Το Γραφείο Τύπου της Εκλογικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ Πρέβεζας