Απόφαση-κόλαφος του ΣτΕ: Απέρριψε όλες τις αιτήσεις ασφαλιστικών μέτρων των καναλιών

uper-tis-ellinikos-xrusos-i-apofasi-tou-ste1467633035

Ως αβάσιμοι και αλυσιτελείς απορρίφθηκαν από την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας όλοι οι νομικοί ισχυρισμοί των ιδιοκτητών των τηλεοπτικών σταθμών που προέβαλαν στις αιτήσεις ασφαλιστικών μέτρων εναντίον του υπουργού Επικρατείας  για τις άδειες. Η Επιτροπή Αναστολών του ΣτΕ δικαίωσε πλήρως τον υπουργό Νίκο Παππά, κρίνοντας ότι υπάρχουν επιτακτικοί λόγοι εθνικού συμφέροντος να ολοκληρωθεί άμεσα ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες και να μην καθυστερήσει, όπως αιτούνταν τα κανάλια.

Απορριπτική για όλες τις αιτήσεις ασφαλιστικών μέτρων που κατέθεσαν τα ιδιωτικά κανάλια εναντίον του υπουργού Επικρατείας ήταν η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας και συγκεκριμένα η Επιτροπή Αναστολών. Το ΣτΕ δικαίωσε πλήρως τον υπουργό Νίκο Παππά, κρίνοντας ότι υπάρχουν επιτακτικοί λόγοι εθνικού συμφέροντος να ολοκληρωθεί άμεσα ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες και να μην καθυστερήσει, όπως αιτούνταν τα κανάλια.

Συγκεκριμένα, το ΣτΕ απέρριψε έξι αιτήσεις ασφαλιστικών μέτρων, προερχόμενες από τις εταιρείες Alpha-Δορυφορική Τηλεόραση Α.Ε., Νέα Τηλεόραση Α.Ε.-Star, Ραδιοτηλεοπτική Α.Ε.-Epsilon, Antenna TV A.E., Ειδήσεις Ντοτ Κομ – ΣΚΑΪ Α.Ε. και Τηλέτυπος Α.Ε.-Mega.

Στο σκεπτικό της απόφασης αναφέρεται ότι τα ιδιωτικά κανάλια δεν υφίστανται βλάβη από τον διαγωνισμό αλλά και ότι «συντρέχουν εν προκειμένω -κατά τα βασίμως προβαλλόμενα από τη Διοίκηση- επιτακτικοί λόγοι δημοσίου συμφέροντος που επιβάλλουν την ταχεία ολοκλήρωση της επίμαχης διαγωνιστικής διαδικασίας». Σε αυτήν την τελευταία φράση βρίσκεται και η ουσία της υπόθεσης, καθώς το ΣτΕ προτάσσει την αναγκαιότητα να ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός ως κατεπείγουσα, ανεξάρτητα από την επιθυμία των καναλιών.

Το Συμβούλιο της Επικρατείας έκανε απολύτως αποδεκτούς τους ισχυρισμούς του Δημοσίου σε τρία σημεία:

1. Ότι είναι επιβεβλημένη η χορήγηση αδειών με απλοποίηση και επιτάχυνση των διαδικασιών αδειοδότησης.

2. Ότι η ανάγκη άμεσης νομοθετικής παρέμβασης έχει καταστεί επιτακτική, καθώς από 31 Δεκεμβρίου 2015 έχει λήξει η πολλάκις παραταθείσα σχετική προθεσμία (και, άρα, καλώς ανατέθηκε η σχετική αρμοδιότητα στον Υπουργό Επικρατείας).

3. Ότι η διενέργεια του διαγωνισμού αποτελεί δέσμευση της χώρας μας στο πλαίσιο της Συμφωνίας με τους εταίρους της. Συγκεκριμένα, τονίζεται ότι, με τη Σύμβαση Οικονομικής Ενίσχυσης από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, η Ελλάδα «ανέλαβε δέσμευση θεσπίσεως διαρθρωτικών δημοσιονομικών μέτρων» που θα συμπεριλαμβάνουν, εκτός άλλων, και την «αναγγελία προκήρυξης δημόσιου διεθνούς διαγωνισμού υποβολής προσφορών για την απόκτηση τηλεοπτικών αδειών και την καταβολή τελών που αφορούν τη χρήση των αντίστοιχων συχνοτήτων».

Το δικαστήριο εξάλλου, σημειώνει ότι η λειτουργία των ιδιωτικών καναλιών είναι αυθαίρετη και χωρίς άδεια από το 1989 και ότι ακόμα και κάποιες άδειες που εκδόθηκαν το 1993 ανακλήθηκαν αυτοδικαίως μετά από εννέα μήνες. Επομένως, τονίζει το ΣτΕ, δεν υπάρχει η παραμικρή νομική κάλυψη για τη λειτουργία τους, παρά τις αλλεπάλληλες νομοθετικές διατάξεις που επιχειρούν να διαιωνίσουν αυτή τη λειτουργία επ’ αόριστον, σε αντίθεση με τη νομολογία του ΣτΕ

Η διαγωνιστική διαδικασία για τις 4 τηλεοπτικές άδειες «εξελίσσεται ομαλά, εντός χρονοδιαγράμματος», τονίζει η Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, σε ανακοίνωσή της με την οποία ενημερώνει ότι οι 10 εταιρείες που συμμετέχουν στον διαγωνισμό κατέθεσαν στην ΓΓΕΕ προδικαστικές προσφυγές κατά της απόφασης με την οποία εγκρίθηκε το Πρακτικό προεπιλογής.

Επιπλέον χαρακτηρίζει αβάσιμη την ανακοίνωση του διευθυντή Ειδήσεων και Ενημέρωσης του Mega, Μανώλη Καψή και επισημαίνει ότι επιχειρεί να φορτώσει στους ώμους του δημοσίου, προβλήματα και επιλογές των μετόχων του τηλεοπτικού σταθμού.