Εισήγηση στην ΝΕ για την υγεία
Μετά από 5 χρόνια εφαρμογής μνημονιακών πολιτικών σκληρής λιτότητας και δραστικού περιορισμού του κοινωνικού κράτους μέσω της μείωσης της χρηματοδότησης του δημόσιου συστήματος υγείας, έχουμε φτάσει σε ένα οριακό σημείο με το ενδεχόμενο της κατάρρευσης δομών να είναι αρκετά πιθανό.
Η κατάσταση αυτή ήταν μεθοδευμένη και μελετημένη για χρόνια απόλυτα σύντονη με την στρατηγική του νεοφιλελευθερισμού που αποσκοπεί στην ελαχιστοποίηση του κοινωνικού κράτους και στη διαμόρφωση συνθηκών για επέκταση της δραστηριοποίησης του ιδιωτικού επιχειρηματικού τομέα στο χώρο των υπηρεσιών και της ασφάλισης υγείας.
Πριν την κρίση, η στρατηγική αυτή έπαιρνε σάρκα και οστά με την υποχρηματοδότηση, τη μη ολοκλήρωση του δημόσιου τομέα και επομένως τη βαθμιαία απαξίωση του. Κύριος μοχλός η απουσία δομών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) στα αστικά κέντρα και η καθολικότητα των παροχών και αποτυπώθηκε με το χαρακτηριστικό στατιστικό στοιχείο της αύξησης της ιδιωτικής δαπάνης υγείας που ξεπέρασε το 50% της συνολικής δαπάνης υγείας.
Στη διάρκεια της κρίσης, η στρατηγική αυτή υλοποιείται με πιο γρήγορα βήματα με δραματική περικοπή δαπανών, παραπέρα επιβάρυνση των ασφαλισμένων, σταδιακή διάλυση των δημόσιων δομών με παράλληλη διαφυγή δημόσιων πόρων προς τον κρατικοδίαιτο ιδιωτικό τομέα και προσπάθεια θεσμοθέτησης της μονιμοποίησης του κυρίαρχου ρόλου του ιδιωτικού τομέα στο χώρο της παροχής υπηρεσιών.
Η συνολικότερη κατάσταση φτωχοποίησης πλατιών κοινωνικών στρωμάτων λόγω της πολιτικής των μνημονίων και της ακραίας λιτότητας έχει οδηγήσει εκτός ασφαλιστικής κάλυψης εκατομμύρια ανθρώπους που αδυνατούν να έχουν πρόσβαση στο σύστημα υγείας.
Αλλά και για όσους έχουν τη δυνατότητα πρόσβασης στο σύστημα, η διαπίστωση είναι ότι έρχονται αντιμέτωποι με τις διαχρονικές παθογένειές του, που εκφράζονται με δύο κύρια χαρακτηριστικά:
α) Τη μη υπόστασή του ως ενιαίο σύστημα, με κύριο έλλειμμα αυτό της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ)
β) Τα προβλήματα καθημερινής «διακυβέρνησης» που αφορούν στην επαφή των ληπτών υπηρεσιών με τις μονάδες και τους λειτουργούς του συστήματος, όπως π.χ ανισοτιμία στην έγκαιρη και ποιοτική πρόσβαση, φαινόμενα συναλλαγής, πολλαπλές εξετάσεις, ταλαιπωρία, καθυστερήσεις, αντιδεοντολογικές συμπεριφορές και φυσικά ελλείψεις.
Οι συνέπειες αυτών των πολιτικών αντανακλούν και σε ένα τοπικό επίπεδο, στην κατάσταση που βρίσκονται αυτή την στιγμή οι δημόσιες δομές υγείας στον νομό.
Πιο συγκεκριμένα:
Νοσοκομείο Πρέβεζας: Το Νοσοκομείο αυτήν την στιγμή είναι πιο κοντά από κάθε άλλη φορά τα τελευταία χρόνια στα πρόθυρα της κατάρρευσης με ορατό τον κίνδυνο αυτό να συμβεί το αμέσως επόμενο διάστημα, μέσα στους καλοκαιρινούς μήνες.
Από το 2010 υπάρχει πολύ μεγάλη μείωση του προσωπικού του -πιο συγκεκριμένα: Έχουμε όπως φαίνεται αναλυτικά στους παρακάτω πίνακες που παραδόθηκαν από το σωματείο και στον διοικητή της 6ης ΥΠΕ και στον σ/φο αναπληρωτή υπουργό Ανδρέα Ξανθό, αρνητικό ισοζύγιο (αποχωρήσεις –προσλήψεις) 86 άτομα μη ιατρικού προσωπικού και 16 άτομα ιατρικού προσωπικού, σύνολο 102 άτομα λιγότερο προσωπικό μέσα σε 5 χρόνια.
Αυτό σημαίνει αναστολή λειτουργίας κλινικών και τμημάτων: Ήδη έκλεισε η ουρολογική και η ορθοπεδική κλινική (1μόνιμος ορθοπεδικός & 2 ουρολόγοι 1 επικουρικός ουρολόγος και 1 αποσπασμένος αγροτικός ειδικευμένος).
Αυτή την στιγμή, με δεδομένο την εδώ και λίγους μήνες κατάρρευση της παθολογικής της Λευκάδας, υπάρχει μεγάλη επιβάρυνση της Παθολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου, τόσο στην εργασία του ήδη μειωμένου προσωπικού, όσο και στα υλικά και τα φάρμακα. Υπάρχει κίνδυνος μετά τα μέσα Ιουλίου να μείνει με 2 μόνιμους γιατρούς γιατί λήγει η σύμβαση του επικουρικού παθολόγου ο οποίος σκέφτεται να μην την παρατείνει μέχρι το τέλος του έτους όπως του δόθηκε η δυνατότητα. Οριακή είναι και η λειτουργία της Χειρουργικής Κλινικής του Νοσοκομείου, παρόλο που φαίνεται ότι είναι στελεχωμένη με 4 γιατρούς (3 μόνιμους και 1 επικουρικό), λόγω σοβαρών προβλημάτων υγείας των 2 εξ αυτών, που οδήγησε σε κλείσιμο της εφημερίας για ένα Σαββατοκύριακο πριν το Πάσχα. Πρακτικά χωρίς Παθολογική και Χειρουργική Κλινική δεν υφίσταται Νοσοκομείο.
Η μείωση του προυπολογισμού του νοσοκομείου οδηγεί σε πολύ μεγάλες ελλείψεις σε υλικά και φάρμακα, θέρμανση, ζεστό νερό. Αυτή τη στιγμή λειτουργεί και το 2015, με το μνημονιακό προυπολογισμό, ο οποίος δεν έχει αναμορφωθεί και είναι μειωμένος κατά 27,9%. Συνολικά λειτουργεί φέτος με το 48% του προυπολογισμού του 2010. Σε λίγο τελειώνουν τα χρήματα για τα λειτουργικά έξοδα του Νοσοκομείου. Το ποσό που έχει προϋπολογιστεί για το 2015, ανέρχεται στα 3.535.702,5 ευρώ, με ποσοστό διάθεσης μέχρι τώρα το 90%.
Συνολικά σύμφωνα και με την πρόταση της ΟΕΝΓΕ (Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας), χρειάζεται ο γενικός προυπολογισμός για την υγεία, για το 2015, να αναμορφωθεί και από 1,2 δις να ανέβει στα 2δις για να μπορέσει να λειτουργήσει με κάποια ασφάλεια το σύστημα υγείας. Οι δαπάνες για την υγεία είναι ανελαστικές, όσο εξοικονόμηση και αν κάνεις χτυπώντας την διαφθορά και τις σπατάλες. Επομένως μέλημα δεν είναι μόνο να πληρώνονται οι μισθοί και οι συντάξεις έναντι των δανειακών υποχρεώσεων αλλά και η υγεία, η παιδεία και άλλες κοινωνικές δαπάνες.
Πιο συγκεκριμένα για να κρατηθεί, σε μια στοιχειώδη ασφαλή λειτουργία και να μην καταρρεύσει το Νοσοκομείο Πρέβεζας, χρειάζεται σύμφωνα με τις προτάσεις του Συλλόγου Εργαζομένων του Νοσοκομείου και της ¨Ενωσης Ιατρών Νοσοκομείων Ηπείρου(ΕΙΝΗ), να καλυφθούν οι παρακάτω θέσεις με επικουρικούς γιατρούς και άλλο προσωπικό και με την άμεση ολοκλήρωση των μεταθέσεων από άλλα νοσοκομεία για το νοσηλευτικό κυρίως προσωπικό. Οι μόνιμες προσλήψεις που ανακοινώθηκαν (4500), δε θα ολοκληρωθούν το 2015, αν και από την πρώτη κατανομή μόνο 2 άτομα -βοηθητικό ιατρικών εργαστηρίων- προσωπικό, προβλέπονται και όχι νοσηλευτές λόγω της δέσμευσης των θέσεων από τους αιτούντες μετάθεση στο νοσοκομείο. Χρειάζεται, εκτός των άλλων, άμεσα, πίεση να προκυρυχθούν και να ολοκληρωθούν γρηγορότερα οι μόνιμοι διορισμοί μέσω ΑΣΕΠ και οι κρίσεις των γιατρών, που χρειάζονται μια διετία και να επιταχυνθούν οι μεταθέσεις από άλλα νοσοκομεία του νοσηλευτικού προσωπικού.
Διοίκηση Νοσοκομείου: Χρειάζεται να προχωρήσει πολύ σύντομα η νομοθετική ρύθμιση για κατάργηση των θέσεων των διοικητών έτσι ώστε να προχωρήσουν οι αντικαταστάσεις τους, γιατί οι διοικητές, με τις υφιστάμενες μνημονιακές – κομματικές (κυρίως από ΝΔ) εξαρτήσεις, είναι εμπόδιο στην εφαρμογή μιας διαφορετικής πολιτικής.
Ζητάμε ένα άλλο μοντέλο διοίκησης πιο συμμετοχικό, δημοκρατικό με κοινωνικό έλεγχο. Το μοντέλο του διοικητή μάνατζερ και της κομματοκρατίας ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό για τις παθογένειες του συστήματος. Το σύστημα υγείας έχει ικανά στελέχη που θα μπορούσαν, εκ των έσω, με αξιοκρατικές και διαφανείς διαδικασίες να ασκήσουν διοίκηση, σε ένα μοντέλο με αναβαθμισμένο ρόλο του Διοικητικού Συμβουλίου, με αυξημένη συμμετοχή των εργαζομένων του Νοσοκομείου, με συμμετοχή σε αυτό τοπικών φορέων (Αυτοδιοίκηση, επιστημονικοί φορείς στην υγεία, κοινωνικά ιατρεία, εργατικό κέντρο, επαγγελματίες σαν χρήστες υπηρεσιών υγείας, σύλλογοι για τα δικαιώματα των ασθενών). Μόνο σε μια μεταβατική περίοδο θα μπορούσαμε να δεχτούμε ένα προσωρινό ΔΣ, αλλά θα πρέπει να υπάρχει διαβούλευση και με τους εργαζόμενους και με την κοινωνία και με το κόμμα. Πολλά ονόματα ακούγονται, αρκετά εκ των οποίων εντελώς ακατάλληλα, δεν έχουμε ανάγκη ούτε από Ταγματάρχες ούτε από Παναρίτες, ούτε και από κομματικά στελέχη, για να μην παρεξηγηθούμε.
Πρωτοβάθμια περίθαλψη
Η πρωτοβάθμια περίθαλψη ουσιαστικά δεν αναπτύχθηκε ποτέ με τέτοιο τρόπο, που να μπορέσει να είναι ο κορμός του δημόσιου συστήματος υγείας. Επιπλέον η απουσία δομών, αποτελούσε έναν τρόπο ιδιωτικοποίησης πολλών λειτουργιών της ΠΦΥ (π.χ διαγνωστικές εξετάσεις), ιδιαίτερα κερδοφόρων, που άντλησαν πολύτιμους πόρους από τα ασφαλιστικά ταμεία, προς όφελος του ιδιωτικού τομέα. Το τοπίο λοιπόν στην ΠΦΥ διαμορφώνεται με την ανυπαρξία κέντρων υγείας αστικού τύπου και την δημιουργία κέντρων υγείας στην ύπαιθρο χωρίς μελέτη υγειονομικών αναγκών του πληθυσμού, αλλά με καθαρά πελατειακά κριτήρια.
ΠΕΔΥ: Ουσιαστικά με την έναρξη της λειτουργίας του προωθήθηκε ακόμα περισσότερο η μείωση των δομών του και ουσιαστικά ο στόχος των μνημονιακών πολιτικών, για την πρωτοβάθμια υγεία, που οδηγούσε στην διάλυση της. Όσον αφορά το ΠΕΔΥ στην Πρέβεζα (πρώην ΙΚΑ) με τις αποχωρήσεις των περισσότερων γιατρών -έχουν μείνει 6 γιατροί (παιδίατρος, καρδιολόγος, ορθοπεδικός, οφθαλμίατρος και 2 οδοντίατροι). Λείπουν παθολόγοι, γενικοί γιατροί, εργαστηριακός τομέας. Ουσιαστικά αδυνατεί να παρέχει πρωτοβάθμια περίθαλψη με αποτέλεσμα να επιβαρύνεται ακόμα περισσότερο το Νοσοκομείο, με το να παρέχει κυρίως πρωτοβάθμια περίθαλψη.
Κέντρα Υγείας: Στο νομό από τα 4 Κέντρα Υγείας (Θεσπρωτικό, Φιλιππιάδα, Καναλάκι & Πάργα), που λειτουργούν, μόνο το Κέντρο Υγείας Θεσπρωτικού μπορούμε να πούμε ότι διαθέτει αρκετά καλή στελέχωση για μια σχετικά ασφαλή λειτουργία. Όμως με τις συνεχείς μετακινήσεις του ιατρικού προσωπικού του στο Νοσοκομείο και στα άλλα Κέντρα Υγείας, για να καλύψουν τις ανάγκες τους σε εφημερίες κυρίως, ούτε το ΚΥ στο Θεσπρωτικό ούτε οι υπόλοιπες δομές μπορούν να λειτουργήσουν με ασφάλεια, για τον πληθυσμό που καλύπτουν.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα αυτή την στιγμή εμφανίζεται με την λειτουργία των Κέντρων Υγείας της Πάργας και του Καναλακίου, εξαιτίας της υποστελέχωσης κυρίως σε ιατρικό προσωπικό [1 παθολόγος στο ΚΥ Καναλακίου και 1 γενικός γιατρός από το Περιφερειακό Ιατρείο (ΠΙ) Καναλίου που κάνει μόνο εφημερίες, 1 μόνο αγροτικός γιατρός, έλλειψη παιδίατρου, γιατρών στον εργαστηριακό τομέα. Στο Κέντρο Υγείας Πάργας υπηρετούν 2 γιατροί], των μειωμένων κονδυλίων για τις εφημερίες των γιατρών και τα λειτουργικά έξοδα των ΚΥ σαν απόρροια της υπαγωγής των ΚΥ στις ΥΠΕ, που αδυνατούν και διοικητικά και οικονομικά να τα λειτουργήσουν.
Δυστυχώς αυτή την στιγμή έχουμε μια δυσμενή απόφαση της 6ης ΥΠΕ για εκ περιτροπής εφημέρευση για τον Ιούνιο, των ΚΥ Καναλακίου & Πάργας με το φόβο, αν δεν αλλάξει κάτι άμεσα, αυτό να συνεχιστεί όλο το καλοκαίρι ή να παγιωθεί.
Χρειάζεται να δοθούν άμεσα λύσεις[i] για την λειτουργία των 2 αυτών ΚΥ, ιδιαίτερα στην τουριστική περίοδο, που πολλαπλασιάζεται ο πληθυσμός της περιοχής, με ενίσχυσή τους με ιατρικό κυρίως προσωπικό, με έκτακτες προσλήψεις επικουρικών τάχιστα, και με αύξηση των κονδυλίων για να καλύπτονται οι απαραίτητες εφημερίες των γιατρών.
Στο Νομοσχέδιο για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, που θα κατατεθεί το φθινόπωρο χρειάζεται η θεματική Υγείας και η ΝΕ, να έχουν επεξεργαστεί και να καταθέσουν προτάσεις για το πώς θα λειτουργήσει ουσιαστικά η ΠΦΥ στο νομό μας και τί δομές, με τί στελέχωση είναι απαραίτητες.
Ανασφάλιστοι και ο ρόλος των κοινωνικών ιατρείων σήμερα-Ιατρείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης Πρέβεζας.
Τα μέτρα όπως η κατάργηση του πεντάευρου στα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων και η Κοινή Υπουργική Απόφαση για τους ανασφάλιστους, αποτελούν σαφώς μέτρα που αίρουν το θεσμικό αποκλεισμό μεγάλου αριθμού ανασφάλιστων, από την πρόσβασή τους στο δημόσιο σύστημα υγείας, σε γιατρούς, φάρμακα και διαγνωστικές εξετάσεις.
Παραμένουν όμως σημαντικά προβλήματα στην καθολική πρόσβαση όλων των κατοίκων αυτής της χώρας, με ή χωρίς νομιμοποιητικά έγγραφα, που είναι ο πυρήνας του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ και φυσικά των κοινωνικών ιατρείων με πιο σημαντικά:
1.Τον αποκλεισμό των μεταναστών χωρίς χαρτιά.
2.Την κάλυψη των διαγνωστικών εξετάσεων μόνο σε δημόσιες δομές υγείας, που αποτελεί σημαντικό σημείο αποκλεισμού, κυρίως στην περιφέρεια, λόγω έλλειψης της δυνατότητας να γίνουν αυτές οι εξετάσεις στο Νοσοκομείο, τα Κέντρα Υγείας και το ΠΕΔΥ.
3.Την υποχρηματοδότηση του ΕΣΥ, που αποκλείει λόγω των τραγικών ελλείψεων ακόμα και τους ασφαλισμένους από ιατρικές υπηρεσίες, οπότε ουσιαστικά, αν δεν υπάρξει γενναία χρηματοδότηση, θα έχουμε το φαινόμενο να καλύπτονται θεσμικά οι ανασφάλιστοι, αλλά ουσιαστικά να παραμένουν αποκλεισμένοι.
Σας παραθέτω την τοποθέτηση των κοινωνικών ιατρείων στην δημόσια διαβούλευση του υπουργείου, (ακόμα δεν έχει βγει στην τελική της μορφή η ΚΥΑ). Οι εκπρόσωποι των κοινωνικών ιατρείων και των νοσοκομειακών γιατρών στην επιτροπή του υπουργείου για την επεξεργασία αυτής της ΚΥΑ δεν την υπέγραψαν, ακριβώς, για τους λόγους που αναφέρουν παρακάτω.
.ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΙΑΤΡΕΙΩΝ ΦΑΡΜΑΚΕΙΩΝ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΚΥΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΝΑΣΦΑΛΙΣΤΟΥΣ
11 Μαΐου 2015
Πάγιο και διαρκές αίτημα του κινήματος κοινωνικής αλληλεγγύης στην υγεία είναι η δωρεάν καθολική ελεύθερη πρόσβαση όλων των κατοίκων της χώρας μόνιμων ή προσωρινών, Ελλήνων ή μεταναστών, με ή χωρίς νομιμοποιητικά έγγραφα σε όλες τις δημόσιες δομές φροντίδας υγείας.
Το Υπουργείο Υγείας ανήρτησε σε δημόσια διαβούλευση Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) που καθορίζει το νέο θεσμικό πλαίσιο για την πρόσβαση των ανασφάλιστων στην υγεία.
Αξιολογούμε ως θετικά τα παρακάτω σημεία:
1. Το γεγονός ότι αφαιρέθηκε το εισοδηματικό κριτήριο για την έκδοση βιβλιαρίου υγείας ανασφάλιστου σε όσους-ες δεν καλύπτονται από οποιονδήποτε ασφαλιστικό φορέα.
2. Την κατάργηση των τριμελών επιτροπών στα νοσοκομεία, που δεν λειτούργησαν όπως έπρεπε.
3. Το γεγονός ότι διευρύνονται οι παροχές υγείας σε διαγνωστικές εξετάσεις, οδοντιατρική περίθαλψη, ορθοπεδικά υλικά, φυσιοθεραπείες, λογοθεραπείες, βοηθήματα κ.λ.π.
4. Ότι διευρύνονται οι δομές πρόσβασης, περιλαμβάνοντας εκτός από τα νοσοκομεία, το ΠΕΔΥ και ιδιωτικές κλινικές κατά περίπτωση.
5. Ότι δίδεται πρόσβαση και σε όσους-ες τελούν υπό καθεστώς διοικητικής κράτησης και σε όσους-ες έχουν γραπτή βεβαίωση αναβολής απομάκρυνσης.
6. Την εισαγωγή των ΚΕΠ ως πρώτη υπηρεσία υποδοχής αιτημάτων για την ηλεκτρονική διασταύρωση στοιχείων.
Παραμένουν ωστόσο σημεία με τα οποία διαφωνούμε ριζικά γιατί αλλοιώνουν αυτό που αποκαλούμε ελεύθερη και καθολική πρόσβαση σε όλους τους κατοίκους αυτής τη χώρας, χωρίς καμιά μορφή αποκλεισμού, χωρίς γραφειοκρατικά εμπόδια και εξαιρέσεις.
Τα σημεία αυτά είναι:
1. Παραμένει ο αποκλεισμός των ενηλίκων μεταναστών και προσφύγων που δεν διαθέτουν νομιμοποιητικά έγγραφα (δίδεται πρόσβαση μόνο στις εγκύους, τους ασυνόδευτους ανήλικους και τους ανάπηρους που φιλοξενούνται σε δομές). Ειδικά στη σημερινή συγκυρία με τα νέα κύματα ταλαιπωρημένων και εξαθλιωμένων προσφύγων από Συρία και Αφρική συνεχίζεται ο αποκλεισμός, κάτι που εκτός από ιδεολογικά απαράδεκτο είναι και καταφανέστατα εγκληματικό.
2. Παραμένει μια πολύ μεγάλη γραφειοκρατική διαδικασία για την έκδοση του ΒΥΑ με πολλά άχρηστα και περιττά δικαιολογητικά που πρέπει να μαζέψει ο ανασφάλιστος και με παραπομπή της τελικής απόφασης σε θολές επιτροπές των δήμων, οι οποίες καλούνται να κάνουν κάτι που μπορεί να κάνει το ΚΕΠ σε μια μέρα:
α). Αφού μέσω του ΑΜΚΑ και με την ηλεκτρονική διασταύρωση των στοιχείων, μπορεί να διαπιστωθεί άμεσα αν ο αιτών-ούσα ΒΥΑ έχει ασφάλιση από άλλο φορέα.
β). Η σωρεία δικαιολογητικών που απαιτούνται (πχ. αναφορές για κοινωνική έρευνα ως προϋπόθεση έκδοσης ΒΥΑ σε άστεγους, η βεβαίωση μόνιμης κατοικίας) μπορεί να αποτελέσει για ένα κομμάτι του πληθυσμού (πάλι το πιο αδύνατο) ανυπέρβλητο εμπόδιο στη διεκδίκηση του δικαιώματος στην πρόσβαση. Πέραν του γεγονότος ότι μια τόσο γραφειοκρατική διαδικασία είναι χρονοβόρα για τον πολίτη και επιβαρύνει χωρίς λόγο τις υπηρεσίες των δήμων που ήδη είναι υποστελεχωμένες.
γ). Να μην αποκλείονται από την χορήγηση βιβλιαρίου σε περίπτωση ύπαρξης ιδιωτικής ασφάλειας, γιατί τα τελευταία χρόνια αρκετοί ανασφάλιστοι λόγω των αποκλεισμών τους από το σύστημα υγείας αναγκάστηκαν να πληρώσουν από τη τσέπη τους βασικά πακέτα ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών για την παροχή υποτυπώδους κάλυψης
3. Ειδικά για τους αυτοαπασχολούμενους που έχασαν την ασφάλιση λόγω χρεών στο ταμείο τους (ΟΑΕΕ), χορηγείται ΒΥΑ μόνο αν έχουν συγκεκριμένο πρόβλημα υγείας οπότε αποκλείονται από δωρεάν προληπτικές εξετάσεις. Ακόμη χειρότερα τους ζητείται ως δικαιολογητικό η δήλωση διακοπής άσκησης επαγγέλματος προς την ΔΟΥ, όταν είναι γνωστό και χιλιοειπωμένο, ότι χιλιάδες μικρομαγαζάτορες κράτησαν με ανοιχτά τα μαγαζιά τους για να επιβιώσουν ενώ άλλοι εργάζονταν περιστασιακά με μπλοκάκι, αλλά δεν μπορούσαν να πληρώνουν τα πάνω από 400 ευρώ μηνιαίως στον ΟΑΕΕ. Ταυτόχρονα δεν ήταν, ούτε είναι σε θέση να καλύπτουν την συμμετοχή τους στα φάρμακα.
4. Επίσης, δεν υπάρχει καμία αναφορά στη κατάργηση της απαράδεκτης υπουργικής απόφασης Λοβέρδου για την επιβολή διπλάσιου ΚΕΝ σε μετανάστες-τριες μη μόνιμων κατοίκων στην Ελλάδα.
5. Τέλος, συγκεκριμένες ρυθμίσεις συνιστούν ταξική διάκριση εντός του ΕΣΥ (πχ. οι κάτοχοι ΒΥΑ ορίζεται ότι θα νοσηλεύονται μόνο σε Γ’ Θέση, δεν καλύπτονται τυχόν μετακινήσεις που θα χρειαστούν για τη θεραπεία τους).
Ως Κοινωνικά Ιατρεία Φαρμακεία Αλληλεγγύης ζητάμε επιπλέον:
• την κατάργηση των διπλάσιων ΚΕΝ για τους ανασφάλιστους μετανάστες
• την πρόσβαση των κατόχων ΒΥΑ και σε συμβεβλημένους ιατρούς του ΕΟΠΥΥ και στον ιδιωτικό τομέα υγείας όταν δεν μπορούν δημόσιες δομές υγείας να καλύψουν την ανάγκη, με ταυτόχρονη αύξηση του αριθμού επισκέψεων και εξετάσεων
• την κάλυψη διαγνωστικών εξετάσεων και σε συμβεβλημένα με τον ΕΟΠΥΥ ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα κατ αναλογία με τον κανονισμό του ΕΟΠΥΥ
• την κατάργηση του 1 ευρώ ανά συνταγή
• τη σημαντική μείωση της συμμετοχής στα φάρμακα, καθώς δεν μπορούν να την καλύψουν ούτε οι ασφαλισμένοι, πολύ περισσότερο οι κάτοχοι του ΒΥΑ
• τη γενναία και αναγκαία κρατική χρηματοδότηση για τη λειτουργία των δημόσιων δομών υγείας
• τη διαγραφή των χρεών των ανασφαλίστων στα νοσοκομεία
Καλούμε την κυβέρνηση να υλοποιήσει τάχιστα, χωρίς αμφιταλαντεύσεις και δισταγμούς, την πλήρη, εντελώς δωρεάν και ελεύθερη, χωρίς κανένα γραφειοκρατικό εμπόδιο, πρόσβαση όλων των ανθρώπων που ζουν στη χώρα μας, ανεξάρτητα από καταγωγή και νομιμοποιητικά έγγραφα, σε όλες τις βαθμίδες του συστήματος υγείας. Ένα τόσο σημαντικό αίτημα της κοινωνίας, αφού ξεκίνησε επιτέλους να αντιμετωπίζεται, ας γίνει ανόθευτα και ολοκληρωμένα.
Υπογράφουν:
Κοινωνικό Ιατρείο Θεσσαλονίκης
Κοινωνικό Ιατρείο Φαρμακείο Αλληλεγγύης Δράμας
Κοινωνικό Ιατρείο Αλληλεγγύης Κορίνθου
Ιατρείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ρεθύμνου
Ιατρείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης Καλαμάτας
Ιατρείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης Πρέβεζας
Κοινωνικό Ιατρείο Φαρμακείο Άρτας
Κοινωνικό Ιατρείο Φαρμακείο Λάρισας «Τόπος Αλληλεγγύης»
Κοινωνικό Ιατρείο Φαρμακείο Ναυπακτίας «Όλοι Μαζί»
Ιατρείο Αλληλεγγύης Γειτονιάς Αγ.Νεκταρίου Βόλου
Κοινωνικό Ιατρείο Φαρμακείο Αλληλεγγύης Αθήνας
Αλληλέγγυο Ιατρείο Πειραιά
Μητροπολιτικό Κοινωνικό Ιατρείο Ελληνικού
Ιατρείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης Περιστερίου
Κοινωνικό Ιατρείο Φαρμακείο Αλληλεγγύης Νέα Σμύρνης
Κοινωνικό Ιατρείο – Φαρμακείο Αλληλεγγύης Σαλαμίνας
Κοινωνικό ιατρείο Αλληλεγγύης Χαλανδρίου
Φαρμακείο Αλληλεγγύης στα Πατήσια
Αυτοδιαχειριζόμενο Κοινωνικό Ιατρείο Ν. Φιλαδέλφειας, Ν. Χαλκηδόνας, Ν. Ιωνίας και γύρω περιοχών
Αρχή φόρμας
Τέλος φόρμας
Δυο λόγια για το κοινωνικό ιατρείο: Δυστυχώς παρόλο που υπάρχει μια αριστερή κυβέρνηση, όπως προκύπτει απ΄ όλα τα παραπάνω, η λειτουργία του κρίνεται, από το ίδιο, αναγκαία για μεγάλο χρονικό διάστημα ακόμη.
Το ιατρείο της Πρέβεζας έχει καταξιωθεί όχι μόνο στην περιοχή μας με την καθημερινή στήριξη των ανθρώπων, οι περισσότεροι εκτός ΣΥΡΙΖΑ που προσφέρουν εθελοντικά εργασία, φάρμακα, χρήματα, εκδηλώσεις κλπ. Δωρεές ακόμα και από ομογενείς του εξωτερικού αλλά και πανελλαδικά και αυτό φάνηκε και από προσκλήσεις για ομιλίες, συνεντεύξεις σε πανελλαδικά ακόμα και σε διεθνή μέσα ενημέρωσης, αλλά και την φήμη που έχουμε στα άλλα ιατρεία για την δουλειά που κάνουμε αλλά και τον αταλάντευτο κινηματικό χαρακτήρα μας.
Δυστυχώς, σύμφωνα με τα μέλη και στελέχη μας, που συμμετέχουν στο ΙΚΑ, αυτή τη στήριξη δεν την έχουν νοιώσει στον βαθμό που θα ήθελαν, από την πλειονότητα των μελών και στελεχών του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ τόσο στην ενεργή συμμετοχή των μελών υγειονομικών στη λειτουργία του, όσο και όλων των μελών στις εκδηλώσεις, τις εκκλήσεις για φάρμακα, για γάλατα αλλά και τις δυο σημαντικές καμπάνιες αλληλεγγύης με την συλλογή φαρμάκων και άλλων υλικών για τις αποστολές που έστειλαν τα κοινωνικά ιατρεία στην Γάζα και το Κομπάνι. Το χειρότερο είναι ότι αρκετές φορές δεν αποφεύχθηκε η μεταφορά εσωκομματικών προβλημάτων, στο ιατρείο, από μέλη και στελέχη μας, δημιουργώντας σοβαρές κρίσεις στη λειτουργία του.
Το δημόσιο σύστημα υγείας στο Νομό, όπως προκύπτει από όλα τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν αποτελεί ένα από τα πιο σοβαρά θέματα με το οποίο καλούμαστε σαν πολιτικό όργανο να ασχοληθούμε ξεκινώντας με την σημερινή μας συζήτηση.
Είναι αναγκαίο να τοποθετηθούμε πολιτικά και με συγκεκριμένες άμεσες ενέργειες από την πλευρά μας, για να μην καταρρεύσει άμεσα το Νοσοκομείο και τα ΚΥ και για να επεξεργαστούμε και να προωθήσουμε τις θέσεις μας, σαν κόμμα, για ένα καθολικό, ποιοτικό δημόσιο σύστημα υγείας στο νομό μας.
Ήδη έχουν γίνει μια σειρά κινηματικές διαδικασίες από το σωματείο εργαζομένων (συναντήσεις με Ξανθό και διοικητή 6ης ΥΠΕ, πανυγειονομική απεργία και κάθοδος του σωματείου στην Αθήνα) και επαναδραστηριοποιήση της Επιτροπής Αγώνα. Σε αυτές τις διαδικασίες είναι πολύ σημαντικό να συμμετέχουν τα μέλη και τα στελέχη μας, γιατί αν το κίνημα έρθει, με τους θετικούς και πολύπλευρους στόχους του σε όλους τους τομείς, μετά από μια μεγάλη περίοδο ύφεσης των διαδικασιών του στο προσκήνιο, αυτό θα συνιστά την καλύτερη συμβολή και για την πορεία της διαπραγμάτευσης.
Την Παρασκευή, 12 Ιούνη, διοργανώνεται, συλλαλητήριο από την Επιτροπή Αγώνα και το Σωματείο Εργαζομένων του Νοσοκομείου, στις 7:30 μμ, μπροστά στα δικαστήρια, η συμμετοχή όλων των μελών σε επίπεδο νομού και η ενημέρωση του κόσμου από πλευράς μας είναι το στοιχειώδες και αυτονόητο.
NE ΣΥΡΙΖΑ ΠΡΕΒΕΖΑΣ 8.6.2015
Με τη συμμετοχή και συμβολή στη συνεδρίαση, μελών της Θεματικής Υγείας.
[i] …Απαντώντας ο αναπληρωτής Υπουργός Υγείας ,Ανδρέας Ξανθός, στις 11/6, σε επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή μας σ. Κώστα Μπάρκα, αναφορικά με τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα Κέντρα Υγείας, είπε ότι ετοιμάζεται σχέδιο για την ανασυγκρότηση του δημόσιου συστήματος υγείας, το οποίο η ομάδα εργασίας θα το υποβάλλει στην πολιτική ηγεσία και στη συνέχεια θα συζητηθεί με κάθε ενδιαφερόμενο φορέα και συλλογικότητα στο χώρο της δημόσιας υγείας.
Ωστόσο, επειδή η κατάσταση είναι κρίσιμη, δρομολογήθηκαν κάποιες άμεσες παρεμβάσεις – ιδιαίτερα και εν όψει της τουριστικής περιόδου – που μπορεί μεν να μη λύνουν το πρόβλημα, αλλά είναι απαραίτητες για να αποτραπεί η κατάρρευση του δημόσιου συστήματος υγείας. Έτσι, έχει δρομολογηθεί ο διορισμός δύο αγροτικών γιατρών στο Κέντρο Υγείας Πάργας, καθώς επίσης και ο διορισμός ενός Επιμελητή Β’ παιδιάτρου στο Κέντρο Υγείας Καναλακίου…