Ας πάρουμε τα μέτρα μας

Την ώρα που οι προβλέψεις για τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας γίνονται ολοένα και πιο τρομακτικές, η Ευρωπαϊκή Ένωση αρνείται να μπει σε συζήτηση για την ανασυγκρότηση των εθνικών οικονομιών. Όποιος θέλει να ρίξει λεφτά στην οικονομία του πρέπει να δανειστεί με Μνημόνιο.

Ή, αν θέλει να δανειστεί χωρίς Μνημόνιο, να περιμένει έξι μήνες, ξέροντας ωστόσο ότι, με Μνημόνιο ή χωρίς, τα χρήματα που θα δανειστεί θα προσμετρηθούν στο χρέος του.

Αυτή είναι η συνεισφορά της Ε.Ε. στην κρίση του κορωνοϊού. Και δεν θα μπορούσε να είναι πιο γενναιόδωρη, γιατί, για μια φορά ακόμα, οι χώρες του σκληρού πυρήνα προτάσσουν τα δικαιώματα των φορολογουμένων τους έναντι της επιβίωσης των πιο αδύναμων ευρωπαϊκών οικονομιών.

Αυτό σημαίνει ότι η Ευρώπη ως ενιαίος οικονομικός χώρος έχει σταματήσει πια να υπάρχει. Αυτό που υπάρχει είναι μια ομάδα ισχυρών που επιβάλλουν τα συμφέροντά τους και οι οποίοι στην καλύτερη περίπτωση αδιαφορούν για τους υπόλοιπους, ενώ στη χειρότερη θέλουν να τους μετατρέψουν σε αποικίες.

Αντί να ζητάνε περισσότερα οι νότιοι λοιπόν, πρέπει να δουν πώς θα αντιδράσουν και ποιους τρόπους έχουν να πιέσουν.

Όσο για την Ελλάδα, βρίσκεται σε ανέλπιστα καλή θέση, λόγω του δημοσιονομικού μαξιλαριού. Γι’ αυτό, μπορεί να πάρει από τώρα μέτρα για τη στήριξη της οικονομίας, χωρίς να ανησυχεί για το χρέος της.

Εκτός αν κάποιοι τη σπρώχνουν ηθελημένα στην κρίση για να εκμεταλλευτούν τη νέα κατάσταση.

Και επειδή, όπως φαίνεται, ακριβώς αυτό συμβαίνει, καλό είναι να οργανωθούμε από τώρα. Διότι κάποιοι ανακαλούν την Ελλάδα του 2010 – 2014 και τρίβουν τα χέρια τους.

  •  Το κύριο άρθρο της ΑΥΓΗΣ την Κυριακή, 12 Απριλίου 2020

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.