Διάλογος στο ΣΥΡΙΖΑ Πρέβεζας

Με τη δημοσίευση της επιστολής που διαβάζετε παρακάτω, εγκαινιάζουμε στη στήλη του site μας «Απόψεις», ένα διάλογο που φιλοδοξούμε να αντιμετωπίσει όλα τα φλέγοντα κοινωνικά και πολιτικά ζητήματα της δύσκολης – αλλά και ενδιαφέρουσας – συγκυρίας που διανύουμε.

Στις 25 Γενάρη ο λαός μας με την ψήφο του έφερε μια  ιστορική  αλλαγή  στην πατρίδα μας. Για πρώτη φορά στη νεώτερη ιστορία της Ελλάδας,  αλλά και στην Ευρώπη δημιουργήθηκε μια  Κυβέρνηση Κοινωνικής Σωτηρίας με κορμό τον Σύριζα σε συνεργασία με το κόμμα των Ανεξάρτητων Ελλήνων, και με επικεφαλής τον  Αλέξη Τσίπρα.

Η κυβέρνηση αυτή ανέλαβε από την πρώτη στιγμή να εφαρμόσει το Πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης, ενώ παράλληλα ξεκίνησε μια σκληρή  διαπραγμάτευση με τους φορείς των δανειστών έχοντας, σύμφωνα με όλες τις δημοσκοπήσεις,  την υποστήριξη της πλειοψηφίας του ελληνικού λαού.

Αν και πέρασαν 4 μήνες από την μεγάλη αυτή νίκη η Ο.Μ. Πρέβεζας δεν κατάφερε να δημιουργήσει προϋποθέσεις μαζικών νέων εγγραφών στο κόμμα, που να αντιστοιχούν έστω και ελάχιστα στην τεράστια αύξηση των ψηφοφόρων μας.  Με το κόμμα μας κλεισμένο στο «καβούκι» του,  οι πολίτες του δήμου Πρέβεζας δεν εμπιστεύονται  την τοπική οργάνωση, γεγονός  που είχε διαπιστωθεί με οδυνηρό τρόπο  στις περασμένες δημοτικές εκλογές. κατάσταση αυτή πρέπει να αλλάξει.

Είναι αυτονόητο ότι στηρίζουμε την Κυβέρνηση και τις κόκκινες γραμμές που έχει χαράξει στην διεξαγόμενη διαπραγμάτευση. Είναι αυτονόητο ότι θα  χειροκροτήσουμε μια αμοιβαία επωφελή συμφωνία, που δίνει λύση στα επώδυνα προβλήματα που κληρονόμησε η χώρα  από τις πολιτικές της λιτότητας και της έλλειψης ρευστότητας και θα οδηγεί στην επανεκκίνηση της οικονομίας και το ξεπέρασμα της κρίσης σε όφελος του λαού.

Την  θέση μας αυτή πρέπει να την κάνουμε  όπλο στα χέρια του Πρεβεζάνικου λαού, με την όσο μεγαλύτερη συμμετοχή του στις κινητοποιήσεις στήριξης της Κυβέρνησης μέσα από τις γραμμές του Σύριζα και των κινημάτων. Τα προβλήματα για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας εξειδικεύονται και στην περιοχή μας και η οργάνωση πρέπει να τα αντιμετωπίσει αξιοποιώντας όλους όσους θέλουν να βοηθήσουν με ανοιχτό μυαλό και χωρίς εκ των προτέρων αποκλεισμούς.

Πιστεύουμε ότι η  δημοκρατία μέσα στο κόμμα κατοχυρώνεται όχι απλώς με την εκφώνηση των «αντιπάλων» απόψεων και τη συνεπακόλουθη δημιουργία μηχανισμών που ουσιαστικά διαβρώνουν την ενότητα. Το κορυφαίο στοιχείο στη συγκρότηση μιας αληθινά δημοκρατικής δομής είναι η ουσιαστική, με συγκεκριμένους τρόπους και θεσμούς, συμμετοχή των μελών στη λήψη των αποφάσεων στα κρίσιμα ζητήματα. Η αναγκαία αυτή συμμετοχή, αντίστοιχη της έννοιας του «κόμματος των μελών», εξασφαλίζεται με βαθιές τομές στην οργάνωση και τη λειτουργία του κόμματος. Από την καταγραφή και αξιοποίηση της γνώμης των μελών, που δεν μπορεί να διατυπώνεται μόνο μέσα στις συνελεύσεις χωρίς αντίκρυσμα, μέχρι τη διεξαγωγή εσωκομματικών δημοψηφισμάτων και την έκφραση της γνώμης των φίλων.

Εμείς  θέλουμε ένα σύγχρονο σε οργάνωση και λειτουργία, ελκυστικό σε περιεχόμενο δράσης, κόμμα συνείδησης, κόμμα εμπροσθοφυλακή των μεγάλων αλλαγών και ανατροπών που σχεδιάζει η κυβέρνηση. Δεν θέλουμε  κόμμα υποστηρικτή ομάδων και  τάσεων  της κεντρικής κομματικής σκηνής που  με διάφορα προσχήματα αυτοπροσδιορίζονται ως «εφαρμοστές» αποφάσεων κομματικών οργάνων, αποφεύγοντας έτσι την ευθύνη για την  λήψη αποφάσεων.

Χρειαζόμαστε ένα φορέα ισχυρό, μεγάλο σε αριθμό μελών, ανοικτό στην κοινωνία, που ήδη συστρατεύεται μαζί μας στο δύσκολο εγχείρημα που βρίσκεται σε εξέλιξη.
Ένα φορέα που να εκλαϊκεύει την πολιτική της κυβέρνησης, να την κρίνει, αλλά και να τη στηρίζει δυναμικά στις κρίσιμες στιγμές. Και επειδή εμείς δεν έχουμε έλθει από άλλον πλανήτη, άκακοι και άμεμπτοι, απαλλαγμένοι από οτιδήποτε το ανθρώπινο, είμαστε χρεωμένοι με το να κρατάμε τις πιο σίγουρες ασφαλιστικές δικλείδες, για να προστατέψουμε τις αξίες της αριστεράς : Συλλογικότητα, Αλληλεγγύη, Διαφάνεια.

Με αυτές τις σκέψεις  θα δώσουμε όλες τις δυνάμεις μας για να αλλάξει ριζικά το νοσηρό κλίμα που επικρατούσε  στις γραμμές της ΟΜ , μακριά  από  προσωπικές αντιπαραθέσεις, ώστε να αντιμετωπίσουμε με επιτυχία όλοι μαζί τις τεράστιες ευθύνες, που μας ανάθεσαν αυτοί που  μας εμπιστεύθηκαν με την ψήφο τους αλλά κι αυτοί που μας στηρίζουν και σήμερα.

Γιατί  ο κόσμος της Αριστεράς και η κοινωνία στηρίζει και έχει εναποθέσει τις ελπίδες της, σ’ αυτήν κυβέρνηση. Σ΄ αυτή την μάχη  δεν περισσεύει κανείς.

Βελέντζας Σπύρος

Κολοβός Θοδωρής