Διευκρινήσεις για τη συμφωνία με τους πιστωτές

• Παρόλη την αφόρητη πίεση και παρά τις μικρές μας δυνάμεις, δεν μπορεί κανείς να αμφισβητήσει ότι πετύχαμε μια συμφωνία η οποία υπό συγκεκριμένους όρους μπορεί να δημιουργήσει μια νέα προοπτική για την ελληνική οικονομία.

• Η συμφωνία αποτυπώνει τον συσχετισμό δύναμης. Για πρώτη φορά όμως σε αυτό το συσχετισμό συμπεριλαμβάνονται και τα συμφέροντα της κοινωνικής πλειοψηφίας στην Ελλάδα. Πέρα όμως από τα δύσκολα μέτρα πρέπει να εξετάσουμε αφενός τι έρχεται να αντικαταστήσει αυτή η συμφωνία αλλά και τι προοπτικές διανοίγει, με δεδομένο ότι εξασφαλίζει την αποκατάσταση της σταθερότητας στην ελληνική οικονομία ενώ κλείνει οριστικά και αμετάκλητα τη συζήτηση περί Grexit.

Τα 3 σημεία της Συμφωνίας που αποτελούν πραγματικά και αδιαμφισβήτητα κέρδη για την ελληνική πλευρά:

• Το πρώτο αφορά τους δημοσιονομικούς στόχους. Οι χαμηλότεροι δημοσιονομικοί στόχοι αντιστοιχούν σε μια εξοικονόμηση πόρων που μπορουν να χρηματοδοτήσουν την ανάπτυξη και την στήριξη του κοινωνικού κράτους της τάξης των 20 δις Ευρώ σε βάθος τετραετίας. Πρόκειται για δραστική μείωση των υποχρεώσεων μας αλλά και για μια σαφώς ηπιότερη δημοσιονομική προσαρμογή που μπορεί να αποδειχτεί εξαιρετικά κρίσιμη για την εύθραυστη ελληνική οικονομία.

• Το δεύτερο σημείο αφορά την χρηματοδότηση που εξασφαλίσαμε από τον ESM. Ενώ το αρχικό σχέδιο των θεσμών υπό προέβλεπε χρηματοδότηση ύψους 5 δις Ευρώ για ένα πεντάμηνο με συνεχόμενες αξιολογήσεις, η νέα Συμφωνία εξασφαλίζει πόρους που μπορούν να φτάσουν και τα 83 δις Ευρώ για μια τριετία.

• Η εξέλιξη αυτή είναι πολύ πιο σημαντική από όσο φαίνεται με την πρώτη ματιά, καθώς κλείνει μια και καλή την υπόθεση του Grexit, ενώ την ίδια στιγμή αποδυναμώνει δραστικά το γερμανικό σχέδιο για παράταση της αβεβαιότητας και μειώνει τις δυνατότητες εκβιασμού από τη μεριά των ευρωπαϊκών ελίτ για ακόμη πιο σκληρή λιτότητα.

• Τρίτο θετικό σημείο της Συμφωνίας αποτελεί φυσικά η ολοκληρωτική θεσμική αναπλαισίωση που πετύχαμε με την επιλογή μας να αφήσουμε το προηγούμενο πρόγραμμα να λήξει.

• Η νέα δανειακή σύμβαση έχει συναφθεί με τον ESM που αποτελεί διεθνή οργανισμό και όχι ανώνυμη εταιρεία όπως ήταν ο EFSF, ο προηγούμενος αντισυμβαλλόμενος της ελληνικής δημοκρατίας.

• Και αυτό έχει πολύ συγκεκριμένες συνέπειες τόσο σε ότι αφορά το εφαρμοστέο δίκαιο, καθώς πλέον η σχέση μας με τους δανειστές διέπεται από το διεθνές και το ευρωπαϊκό δίκαιο και όχι από το αγγλικό, όσο και σε ότι αφορά τις ασυλίες και τα προνόμια προστασίας της περιουσίας της ελληνικής δημοκρατίας και της Τράπεζας της Ελλάδος που επανέρχονται στο σύνηθες θεσμικό πλαίσιο ακυρώνοντας το αποικιοκρατικό αίσχος των προηγούμενων δανειακών συμβάσεων.
Φέραμε μια συμφωνία η οποία δίνει ανάσα χρηματοδοτική 83 δισεκατομμυρίων ευρώ, όχι για να φορτώσουν το χρέος, γιατί πηγαίνουν για να αποπληρώσουν τα προηγούμενα χρέη. Τι ακριβώς γίνεται με αυτά τα 83 δισεκατομμύρια;

• Κατ’ αρχάς καλύπτουμε τις χρηματοδοτικές ανάγκες του επόμενου διαστήματος, της επόμενης 3ετίας και αποπληρώνουμε με αυτά τα χρήματα τα ομόλογα που είχαμε μέχρι το 2019 μπροστά μας στο ΔΝΤ 20 δις και στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα 28 δις.

• Ομόλογα τα οποία όμως είχαν επιτόκιο 3,8 και 4,5%. Και τώρα τα καλύπτουμε αυτά με δάνειο το οποίο όμως έχει επιτόκιο 1,5%. Άρα ουσιαστικά αποχρεωνόμαστε. Δεν χρεώνουμε τη χώρα, όπως λέει η Ν.Δ.

• Και βεβαίως διασφαλίζουμε το τραπεζικό σύστημα το οποίο ούτως ή άλλως είχε ανάγκες.