Δ. Τζανακόπουλος: Βρισκόμαστε στην τελική ευθεία για να διαμορφωθούν οι όροι για μια συμφωνία

 Σφοδρή επίθεση στη ΝΔ για τη στάση της στη διαπραγμάτευση εξαπέλυσε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος στο debate με τον εκπρόσωπο Τύπου του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Βασίλη Κικίλια, στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ANT1.
“Η καταστροφολογία σας, ευτυχώς για τη χώρα και δυστυχώς για εσάς, δεν πρόκειται να σας βγει ούτε αυτή τη φορά”, τόνισε ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος, για να υπογραμμίσει ότι “πάρα πολύ σύντομα θα υπάρξει η τελική συμφωνία σε ό,τι αφορά στα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος και τον προσδιορισμό των πρωτογενών πλεονασμάτων και την ίδια στιγμή θα έχουμε τη δυνατότητα να έχουμε έναν καθαρό διάδρομο ώστε να εντάξουμε τη χώρα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ”.
 Ο κ. Τζανακόπουλος είπε ότι η δημοσιονομική επίπτωση των μέτρων που θα συμφωνηθούν για το 2019 θα είναι μηδενική, καθώς 2% θα είναι επιβαρύνεις και θα υπάρξει ένα 2% ελαφρύνσεων, μέσω μείωσης φόρων, αύξησης κοινωνικών δαπανών, στήριξης κατώτερων στρωμάτων. “Αυτή είναι η λογική της συμφωνίας και όσο δύσπιστος κι αν είναι ο κ. Κικίλιας και η ΝΔ, όταν έρθει στη Βουλή το σχετικό νομοσχέδιο θα έχουμε τη δυνατότητα να καταλάβουμε ποιος λέει αλήθειες και ποιος ψέματα”.
“Θα κλείσει η αξιολόγηση, μην ανησυχείτε κ. Κικίλια, τα ίδια λέγατε και στην πρώτη. Κατά τον ίδιο τρόπο που καταστροφολογούσατε για την πρώτη, τελικά έκλεισε και στη συνέχεια σιωπήσατε για αρκετό καιρό”, είπε ο κ. Τζανακόπουλος και κατηγόρησε τη ΝΔ ότι σε κάθε δευτερόλεπτο αυτής της μάχης πήρατε τη θέση του ΔΝΤ, δεν στηρίξατε μια τεράστια προσπάθεια που γίνεται”. Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος επέμεινε, αλλά δεν έλαβε απάντηση, στο ερώτημα του προς τον κ. Κικίλια: “Ποιος έχει την ευθύνη κ. Κικίλια για το γεγονός ότι δεν έκλεισε η αξιολόγηση, την έχει η ελληνική κυβέρνηση ή το ΔΝΤ;”.Είπε ότι γνωρίζει πολύ καλά και η ΝΔ ότι η καθυστέρηση στην αξιολόγηση ότι έχει να κάνει με τις διαφορετικές αντιλήψεις που υπάρχουν σε Γερμανία και ΔΝΤ σε ό,τι αφορά τη διαχείριση του ελληνικού χρέους και δευτερευόντως, μέχρι και τις 20 Φεβρουαρίου, ήταν και οι απαιτήσεις του για 4,5 δισ πρόσθετα μέτρα, “απαιτήσεις που υποστηρίξατε με όλη την ψυχή σας”.
Τόνισε ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να εφαρμόσει με τους καλύτερους δυνατούς όρους για τη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής που ψηφίστηκε τον Αύγουστο του 2015 και πως στα εργασιακά δίνει μια πάρα πολύ μεγάλη μάχη για την αποκατάσταση των συλλογικών διαπραγματεύσεων, “μια μάχη που η ΝΔ δεν θέλει να δώσει γιατί ιδεολογικά βρίσκεται απέναντι στη λογική της προστασίας των εργαζομένων, ενώ πρεσβεύει την ανάγκη για απόλυτη ισοπέδωση της αγοράς εργασίας, για να αυξηθούν οι επενδύσεις στη χώρα”. Σημείωσε ότι εκεί βρίσκεται μια πολιτική και ιδεολογική ταύτιση της ΝΔ με το ΔΝΤ και σχολίασε: “δεν καταλαβαίνει γιατί ενώ την ομολογεί εμπράκτως, δεν την ομολογεί ρητώς”. Τόνισε επίσης ότι εδώ τίθεται μια μεγάλη διαχωριστική γραμμή μεταξύ της κυβέρνησης και της ΝΔ, που αφορά τον ίδιο τον πυρήνα της πολιτικής αντιπαράθεσης και ο οποίος πρέπει να ομολογείται.
 Κατηγόρησε τη ΝΔ ότι ποτέ δεν τοποθετήθηκε σε ό,τι αφορά τις απαιτήσεις του ΔΝΤ για τα 4,5 δισ. επιπρόσθετα μέτρα “και τα οποία ακριβώς λόγω της διαπραγμάτευσής μας καταφέραμε να τα αποφύγουμε μέσω μιας συμφωνίας που θα έχει μηδενικό αντίκτυπο για το 2019”.
 Σημείωσε πως η ΝΔ βρίσκεται σε δύσκολη θέση γιατί είχε ποντάρει στην καταστροφή και αυτό της δημιουργεί στρατηγικό αδιέξοδο, “γιατί για άλλη μια φορά δεν μπορεί να διαχειριστεί το γεγονός ότι η β’ αξιολόγηση θα κλείσει και μάλιστα χωρίς την εκ νέου μετάθεση του προβλήματος στο μέλλον”. “Αντιθέτως”, είπε, “θα έχουμε μια συνολική συμφωνία που θα αφορά και στο SLA και τα μέτρα και αντίμετρα για το 2019 και μια λύση για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος και τον προσδιορισμό των πρωτογενών πλεονασμάτων.
 Ο κ. Τζανακόπουλος υπογράμμισε ότι “το 4ο μνημόνιο είναι ο σχεδιασμός και ο ευσεβής πόθος της ΝΔ, γιατί είναι δικοί σας βουλευτές, ο αντιπρόεδρος του δικού σας κόμματος που είπε ότι ‘τόσο κι άλλα τόσα θα δίναμε για να κλείσει η αξιολόγηση'”.
Με αφορμή και τα χτεσινά tweet του, τα οποία επανέφερε ως φωτοτυπίες στο debate με τα οποία επιχείρησε να εμφανίσει ως αντικρουόμενες δηλώσεις του πρωθυπουργού και του κυβερνητικού εκπροσώπου, ο κ. Τζανακόπουλος κατηγόρησε τον κ. Κικίλια για προσπάθεια επικοινωνιακής παραχάραξης της πραγματικότητας και διαστρέβλωσης των λεγομένων του ίδιου αλλά και του πρωθυπουργού στην προσπάθεια του να αλλάξει την πραγματικότητα, “γιατί δεν τους βγαίνει το αφήγημα”.
Σε πολύ έντονο ύφους και υψηλούς τόνους απάντησε σε κατηγορία του κ. Κικίλια ότι την κυβέρνηση την ενδιαφέρει η καρέκλα της και η μεγάλη ζωή: “Επειδή το ‘χετε παρακάνει, επειδή μιλάτε εσείς για ‘μεγάλη ζωή’, μαθήματα ηθικής απ’ τους ανθρώπους που είναι μέχρι το λαιμό σε σκάνδαλα απ’ το ΚΕΕΛΠΝΟ μέχρι τη Novartis και τα θαλασσοδάνεια, όλα όσα έχουν γίνει επί 40 χρόνια και τα οποία ο ελληνικός λαός γνωρίζει πάρα πολύ καλά, δεν θα κατηγορήσετε εσείς εμάς για ‘μεγάλη ζωή'”. Απαντώντας σε κατηγορίες του εκπροσώπου της ΝΔ ότι η κυβέρνηση με τη διαπραγμάτευσή της το 2015 ευθύνεται για καταστροφή της οικονομίας, ο κ. Τζανακόπουλος σχολίασε ότι αυτό που δεν θα ξεχάσει η ελληνική κοινωνία είναι το γεγονός ότι επί 5 χρόνια, επί διακυβέρνησης ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, Σαμαράς και Βενιζέλος σχεδίασαν και υλοποιούσαν το PSI, είχαμε μια σωρευτική ύφεση, εκτίναξη της ανεργίας, έκρηξη της μερικής απασχόλησης, “επομένως ο τελευταίος που δικαιούται να μιλά για την καταστροφή της ελληνικής οικονομίας είναι η ΝΔ”.
 Σχετικά με τα μέτρα-αντίμετρα, ο κ. Τζανακόπουλος εξήγησε αναλυτικά: “Προϋπόθεση για την εφαρμογή των μέτρων είναι πιάσουμε 3,5% πρωτογενές πλεόνασμα το 2018. Γιατί στη συνέχεια θα έχουμε ένα δημοσιονομικό μείγμα που δεν θα έχει καμιά δημοσιονομική επιβάρυνση. Το 3,5% του 2018 θα μεταφερθεί ως 3,5% για το 2019 εφόσον και ο προσδιορισμός των στόχων για πρωτογενή πλεονάσματα θα είναι αυτός και αυτό σημαίνει ότι δεν τίθενται υπό αίρεση τα αντίμετρα”. Σημείωσε ότι “αντιθέτως η μοναδική προϋπόθεση είναι να πιάνουμε τους στόχους του προγράμματος, που είναι ούτως ή άλλως προϋπόθεση για την εφαρμογή οποιουδήποτε προγράμματος όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά οπουδήποτε στην Ευρώπη”.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.