Ό,τι κι αν λένε ο Μητσοτάκης, ο Χατζηδάκης και ο Πατέλης, το σχέδιο της κυβέρνησης είναι ένα: η βαλκανοποίηση της αγοράς εργασίας.
Η κυβέρνηση Μητσοτάκη ήρθε στα πράγματα διακηρύσσοντας σε όλους τους τόνους ότι είναι αποφασισμένη να ανακόψει το brain drain και να κρατήσει τους νέους επιστήμονες στη χώρα.
Το τι κάνει στην πραγματικότητα το είπε απροκάλυπτα ο σύμβουλος του πρωθυπουργού Αλ. Πατέλης νομίζοντας ότι δεν τον ακούει κανείς. Αλλά το περιγράφει και το νομοσχέδιο για τα εργασιακά, που εξασφαλίζει δουλειά χωρίς ωράριο και χωρίς δικαιώματα για ένα κομμάτι ψωμί.
Από την πλευρά του, ο Αλ. Πατέλης ήταν ξεκάθαρος: μην δίνετε αέρα σ’ αυτούς που έχουν διδακτορικό. Με τον χρόνο που ξόδεψαν για να το πάρουν, ποτέ δεν θα εκτιμήσουν τα 600 ευρώ με τα οποία θέλετε να τους προσλάβετε. Ο άνθρωπος που κανονικά θα έπρεπε να εργάζεται πάνω σε πολιτικές για την αναστροφή του brain drain δίνει συμβουλές στους εργοδότες πώς θα υποτιμήσουν την εργασία των νέων.
Όσο για το νομοσχέδιο Χατζηδάκη, αναρωτηθείτε ποια αγορά εργασίας έχουν να αντιμετωπίσουν οι νέοι άνθρωποι που τελειώνοντας τις σπουδές τους θα αναζητήσουν δουλειά σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα πάνω στο αντικείμενό τους.
Χαμηλοί μισθοί, εξοντωτικό ωράριο, μηδενικές προοπτικές εξέλιξης. Γιατί ένας άνθρωπος να μείνει να εργαστεί στην Ελλάδα όταν με τα ίδια προσόντα μπορεί να βρει στο εξωτερικό δουλειά με αξιοπρεπή μισθό και αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας;
Ό,τι κι αν λένε ο Μητσοτάκης, ο Χατζηδάκης και ο Πατέλης, το σχέδιο της κυβέρνησης είναι ένα: η βαλκανοποίηση της αγοράς εργασίας σύμφωνα με τις επιθυμίες των μεγάλων εργοδοτών. Κι αυτό είναι μια συνειδητή επιλογή που μπορεί να σημαίνει περισσότερα κέρδη για κάποιους, αλλά ούτε ανάπτυξη πρόκειται να φέρει ούτε τη φυγή των νέων μπορεί να ανακόψει.
Οι πολίτες, και ιδιαίτερα οι νέοι, μπορούν πλέον να κρίνουν την κυβέρνηση Μητσοτάκη από αυτά που κάνει και όχι από αυτά που διακηρύσσει. Και φυσικά να ενεργήσουν αναλόγως.
- Το κύριο άρθρο της ΑΥΓΗΣ την Κυριακή, 16 Μαΐου 2021