Βάζουμε στο τραπέζι το ζήτημα του χρέους
Σε μια σημαντική συνέντευξη στην ΕΡΤ ο συντονιστής της ομάδας Πολιτικής διαπραγμάτευσης, αναπληρωτής υπουργός εξωτερικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ξεκαθάρισε ότι πρέπει να δούμε τη συμφωνία στο σύνολό της. Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, εξήγησε ότι το “δεν είναι θέμα κάποιου μέτρου για να χαρακτηρίσει τη συμφωνία υφεσιακή, αλλά το αν η συμφωνία στο σύνολό της είναι υφεσιακή. Μπορεί να δημιουργεί μεν κάποιο πρόβλημα μια αύξηση του ΦΠΑ, αλλά εξαρτάται από το γενικό πλαίσιο που γίνεται αυτή η αύξηση: “δηλαδή θα γυρίσουμε σελίδα, θα μπορεί να αισθανθεί ο κόσμος ότι έφυγε ο φόβος του Grexit; Θα μπορέσει ο κόσμος να έχει την αισιοδοξία τα λεφτά που έχει κάτω από το στρώμα, που λέμε, να τα βάλει πίσω στην Τράπεζα; Θα μπορούν οι ξένοι να αισθανθούν ότι αφού δεν υπήρξε Grexit με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να υπάρξει Grexit στην Ελλάδα, τελεία και παύλα και άρα μπορούμε να επενδύσουμε;” “Παλεύουμε στο σύνολό της αυτή η συμφωνία να μην είναι υφεσιακή”
Είπε ακόμα ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ότι πρέπει να δούμε συγκριτικά τη συμφωνία, συγκρίνοντας για παράδειγμα τα μέτρα που προτείνονται με τα μέτρα των πρωτογενών πλεονασμάτων που πρόβλεπε η συγκυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου, οπότε από την άποψη αυτή, η προτεινόμενη συμφωνία από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είναι πολύ λιγότερο υφεσιακή.
Παρόλο που δεν επεκτάθηκε στις διαφωνίες μεταξύ των θεσμών, ιδιαίτερα του ΔΝΤ και των Ευρωπαίων, είπε ότι το ΔΝΤ προωθούσε σκληρά μέτρα αλλά ζητούσε και συζήτηση για το χρέος, ενώ οι Ευρωπαίοι έλεγαν ότι με βάση το ευρωπαϊκό κεκτημένο δεν χρειάζονται τόσο σκληρά μέτρα, αλλά δεν συζητούσαν για το χρέος, με αποτέλεσμα οι προηγούμενες ελληνικές κυβερνήσεις , από την μια έπαιρναν σκληρά μέτρα, αλλά από την άλλη δεν έπαιρναν και κάτι για το χρέος. Αυτό είναι κάτι που πρέπει η σημερινή κυβέρνηση να σπάσει. Προσπαθούμε πολύ σκληρά να εκμεταλλευτούμε τις αντιθέσεις της άλλης πλευράς, ώστε να πετύχουμε μια βιώσιμη λύση, ώστε η χώρα να ενταχθεί σε ένα αναπτυξιακό πρόγραμμα που πρέπει να είναι και κοινωνικά δίκαιο. Πρέπει ο ελληνικός λαός να αισθανθεί ότι τα βάρη δεν θα είναι όπως ήταν πριν αλλά θα τα σηκώσουν και αυτοί που μπορούν.
Για το θέμα του ΦΠΑ των νησιών είπε ότι είναι ένα θέμα υπό διαπραγμάτευση.
Στην ερώτηση ότι το μέιλ Χαρδούβελη είχε πολύ πιο ήπια μέτρα, απάντησε , ότι η προηγούμενη κυβέρνηση είχε πολύ μεγάλα πρωτογενή πλεονάσματα, αλλά δεν είχαν και καθόλου μέτρα για να πληρώσουν οι έχοντες και οι επιχειρήσεις που έχουν τα περισσότερα κέρδη. “Μήπως δεν δώσανε στους δανειστές τις μαζικές απολύσεις; Δεν θα καταργούσαν το ΕΚΑΣ”; Δεν υπάρχει καμία σύγκριση κατέληξε ο κ. Τσακαλώτος.
Στην ερώτηση ότι η υπερβολική φορολογία σκοτώνει την επιχειρηματικότητα, όπως ισχυρίζεται η αντιπολίτευση, απάντησε ότι αυτό που ζητούν οι επενδυτές είναι ένα αναπτυξιακό και σταθερό φορολογικό πλαίσιο και όχι το ύψος του συντελεστή φορολόγησης των κερδών των επιχειρήσεων. Και πρόσθεσε ότι δεν είδε ανακούφιση στην ελληνική επιχειρηματικότητα όταν μειώθηκε η φορολογία στις επιχειρήσεις. ¨Εμείς δεν θέλουμε επιχειρήσεις που κάνουν κέρδη μόνο επειδή δίνουν χαμηλούς μισθούς … ή επειδή δεν συμβάλλουν στη φορολογία και στη φορολογία θα συμβάλλουν μόνο οι εργαζόμενοι, η ιδέα που έχουν οι νεοφιλελεύθεροι ότι για να έχουν κίνητρα οι επιχειρήσεις πρέπει να έχουν χαμηλότερους φόρους και οι εργαζόμενοι να έχουν χαμηλούς μισθούς και υψηλούς φόρους δεν στέκει ούτε από οικονομική λογική πόσω μάλλον και από ηθική”.
Σε σχέση με το χρέος είπε ότι προσπαθούμε να πείσουμε τους συνομιλητές μας, ότι αν δεν αντιμετωπισθεί το ζήτημα αυτό και αν κυβέρνηση κάθε φορά προσπαθεί τσίμα-τσίμα να τα βγάζει πέρα με τις δόσεις, δεν θα μπορέσει να ασχοληθεί απερίσκεπτα με τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις όπως είναι η σύλληψη της φοροδιαφυγής, η βελτίωση της λειτουργίας του κράτους κλπ.
Όσον αφορά την πληρωμή της δόσης για το ΔΝΤ είπε ότι η συμφωνία θα έχει ένα χρηματοδοτικό κομμάτι και με βάση αυτό θα μπορέσουμε να εκπληρώσουμε τις υποχρεώσεις μας.
Τέλος στην ερώτηση για το αν θα περάσει αυτή η συμφωνία από τον ΣΥΡΙΖΑ συνέστησε ηρεμία: “όλος ο κόσμος και εντός και εκτός ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να έχει άποψη για την συμφωνία όταν τη δει στο σύνολό της. Μόνο έτσι μπορεί να καταλάβεις αν είναι κακή, καλή ή μέτρια συμφωνία. Αν είναι βιώσιμη ή μη βιώσιμη. Ακόμα και εγώ δεν μπορώ να την κρίνων αυτή τη συμφωνία γιατί δεν ξέρω π.χ. αν θα πάρουμε κάτι για το χρέος.Ψυχραιμία και να έχουμε πίστη σε αυτό που προσπαθεί να κάνει η ελληνική κυβέρνηση και να κάνουμε μετά μια ώριμη συζήτηση για το αν η συμφωνία είναι βιώσιμη και πρέπει να ψηφιστεί. Αυτό όμως δεν θα το ξέρουμε αν δεν δούμε την συμφωνία στο σύνολό της”.
Δείτε ΕΔΩ ολόκληρο το βίντεο της συνέντευξης.