Η κοινωνία πρέπει να υπερασπιστεί τον εαυτό της

Aυτό που εξαρχής είχε προβλεφθεί σιγά – σιγά αρχίζει και φαίνεται ως πραγματικότητα: η κυβέρνηση δεν εργάζεται για την εξισσορρόπηση της κρίσης που προκάλεσε ο κορωνοϊός, αλλά για την αναδιανομή των πόρων υπέρ των ισχυρών.

Ήδη με μεθοδικές ενέργειες του υπουργού Εργασίας, που ελάχιστη δημοσιότητα παίρνουν στα ΜΜΕ, ανοίγει ο δρόμος για τη μείωση του κατώτατου μισθού σε χιλιάδες εργαζομένους, ενώ από το παράθυρο μπαίνει ξανά και ο υποκατώτατος.

Την ίδια στιγμή, ένας τεράστιος αριθμός εργαζομένων που βρίσκεται ήδη σε αναστολή σύμβασης αντιμετωπίζει άμεσα το ενδεχόμενο της απόλυσης. Οι μικροί και μεσαίοι επιχειρηματίες μένουν άοπλοι απέναντι στον ανταγωνισμό των ισχυρών και απειλούνται με εξαφάνιση. Οι σημαντικές τρύπες που προέκυψαν στα ταμεία με την κρίση ανοίγουν τον δρόμο για την κατεδάφιση του ασφαλιστικού, το μεγάλο στοίχημα της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Και το δημοσιονομικό «μαξιλάρι» που άφησαν οι προηγούμενοι, αντί να χρησιμοποιηθεί ως εργαλείο σταθεροποίησης, θα διοχετευτεί στους ισχυρούς.

Δεν είναι κάτι καινούριο όλο αυτό. Πάντα οι σοβαρές οικονομικές κρίσεις ήταν μια εξαιρετική ευκαιρία για το κεφάλαιο να περιορίσει ακόμα περισσότερο το εργασιακό κόστος, να απαλλάξει τον εαυτό του από εργοδοτικές εισφορές, να επιτεθεί στο κοινωνικό κράτος, να αρπάξει κομμάτια του δημόσιου πλούτου. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι πρόθυμη να υλοποιήσει το σχέδιο αυτό κι έχει κλείσει ήδη τα σχετικά ντιλς.

Ας μην έχουμε καμία αυταπάτη. Το σχέδιό τους, που είναι η ολοκληρωτική κοινωνική ισοπέδωση, έχει πει ήδη σε εφαρμογή. Η μόνη λύση είναι η συλλογική και μαχητική υπεράσπιση της κοινωνίας και της εργασίας. Δυνατά και αποφασιστικά. Τώρα – γιατί αύριο θα είναι πολύ αργά.

•  Το κύριο άρθρο της ΑΥΓΗΣ την Τρίτη, 12 Μαΐου 2020