Η συμβολή του ΣΥΡΙΖΑ στα Αναπτυξιακά Συνέδρια

Ξεκίνησε και στο Νομό Πρέβεζας η διαδικασία για την προετοιμασία του Αναπτυξιακού Συνεδρίου που διοργανώνεται από την κυβέρνηση και την Περιφέρεια Ηπείρου και θα διεξαχθεί στα Γιάννενα 23 – 24 Οκτωβρίου.

Κλιμάκιο του Πρωθυπουργικού Γραφείου επισκέφτηκε την Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας και συναντήθηκε με εκπροσώπους της  τοπικής αυτοδιοίκησης -επαγγελματικών επιμελητηρίων – πανεπιστημιακών ιδρυμάτων – σωματείων εργαζομένων.

Η διενέργεια των Αναπτυξιακών Συνεδρίων είναι μια πρωτόγνωρη πολιτική διαδικασία και αυτό επισημάνθηκε από όλους σχεδόν τους φορείς που δέχτηκαν την πρόσκληση. Είναι η πρώτη φορά που μια κυβέρνηση διαβουλεύεται με την κοινωνική βάση, πράγμα που αποτελεί τομή για την πολιτική πραγματικότητα της χώρας μας. Και αυτό όχι μόνο γιατί τα 13 Συνέδρια, διαρθρωμένα μεταξύ τους, θα συμβάλλουν στην ολοκλήρωση και στην εφαρμογή του δικού μας Εθνικού Σχεδίου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, αλλά και γιατί αλλάζουν το συγκεντρωτικό μοντέλο διακυβέρνησης στην κατεύθυνση της αποκέντρωσης και της συμμετοχικής διαδικασίας.

Η κυβέρνηση δεν επιβάλει, αλλά προσπαθεί να συνδιαμορφώσει ένα σχέδιο με την ίδια την κοινωνία, συμβάλλοντας ουσιαστικά στην εμβάθυνση της Δημοκρατίας. Επιχειρείται η χάραξη ενός αναπτυξιακού σχεδίου για την παραγωγική ανασυγκρότηση, λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαίτερες ανάγκες και τα πλεονεκτήματα της κάθε περιοχής τόσο στον πρωτογενή τομέα (αγροτοκτηνοτροφικός και αλιευτικός τομέας) όσο και στον δευτερογενή (μεταποίηση- βιομηχανία) και τριτογενή (υπηρεσίες). Για μια δίκαιη και ισόρροπη ανάπτυξη που θα σέβεται το περιβάλλον και την πολιτιστική κληρονομιά

Τα 13 Περιφερειακά Αναπτυξιακά Συνέδρια αποτελούν επομένως μια πρόκληση, προκειμένου να συγκεντρωθεί και να συγκροτηθεί το υλικό εκείνο βάσης, που θα αποτελέσει την παρακαταθήκη για την χαρτογράφηση των αναγκών, των προτάσεων και των προοπτικών του συνόλου της χώρας, με μεσοπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη προοπτική.

Πέρα από την συγκέντρωση όμως των προτάσεων των φορέων και τις θεματικές συζητήσεις που θα γίνουν στο διήμερο του Συνεδρίου, κρίνεται αναγκαίο να υπάρξει ένας απολογισμός: Αφενός για να καταγραφούν οι αντικειμενικές ή μη αδυναμίες της διαδικασίας και αφετέρου για να υπάρχει μεταγενέστερα η δυνατότητα ελέγχου του βαθμού προόδου των πιθανών κυβερνητικών δεσμεύσεων.

Από τις συζητήσεις που έγιναν αυτές τις μέρες στην Πρέβεζα, αλλά και στις άλλες πρωτεύουσες της Ηπείρου, φάνηκε καθαρά ότι ενσωματώθηκαν στη διαδικασία διαλόγου όλοι οι φορείς, με ελάχιστες εξαιρέσεις, αλλά και ενεργοί πολίτες, με αποτέλεσμα να διαμορφωθούν χαρακτηριστικά λαϊκής διαβούλευσης. Η καθολική αποδοχή της διαδικασίας από τους φορείς, ανεξαρτήτως κομματικών προτιμήσεων, έδειξε ότι εκφράζεται η κοινή αγωνία για το μέλλον της περιοχής. Απομονώθηκαν εκείνοι οι παράγοντες της αντιπολίτευσης, που επιμένουν να κινούνται στην κατεύθυνση της καταστροφολογίας, της άγονης αντιπαράθεσης, αλλά και της διαστρέβλωσης των κυβερνητικών προθέσεων.

Στόχος μας δεν είναι να διαμορφωθεί ένας κατάλογος έργων, που ως άθροισμα δεν θα είναι το επιδιωκόμενο, αλλά να διαμορφωθούν οι αναπτυξιακές προτεραιότητες της Περιφέρειας και, όπου αυτό είναι δυνατόν, να τύχουν επεξεργασίας από τα ΑΕΙ ή ΤΕΙ της κάθε Περιφέρειας. Όλη αυτή η διαδικασία, αλλά και όσα θα ακολουθήσουν, εάν αξιοποιηθούν κατάλληλα, μπορούν να οδηγήσουν σε αναστροφή του κλίματος που προσπαθεί να επιβάλει το παλιό πολιτικό προσωπικό και να δημιουργήσουν προϋποθέσεις ανάκαμψης της οικονομίας και της χώρας σε όφελος των πολλών και αδικημένων.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΣ – Συντονιστής ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ Πρέβεζας.