Η σφαγή των μικρομεσαίων

Οι τράπεζες, οδηγούν σε ασφυξία τους μικρομεσαίους και στη συνέχεια τους περιμένουν στη γωνία με τον Πτωχευτικό.

Η έκθεση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας είναι αποκαλυπτική για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζονται από τις ελληνικές τράπεζες οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις σε μια καταστροφική περίοδο όπως αυτή της πανδημίας.

Παρ’ όλο που έχουν εξασφαλίσει από το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα ρευστότητα πάνω από 50 δισ., οι ελληνικές τράπεζες απορρίπτουν σωρηδόν τα αιτήματα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων για δάνειο.

Το ποσοστό των αιτημάτων που απορρίπτονται είναι σχεδόν τριπλάσιο από τον ευρωπαϊκό μέσον όρο. Σχεδόν ένα στα τέσσερα αιτήματα δανειοδότησης απορρίπτεται. Και αυτό γιατί οι τράπεζες προτιμάνε να εξυπηρετούν τους σταθερούς τους πελάτες, αντί να ρίξουν χρήμα στην αγορά.

Αυτό οδηγεί σε καταστροφικά αποτελέσματα, καθώς η ρευστότητα είναι αναγκαία μετά από 15 μήνες γεμάτους λοκντάουν και περιοριστικά μέτρα. Οι επιχειρήσεις που δεν έχουν πρόσβαση σε πιστώσεις αντιμετωπίζουν άμεσα τον κίνδυνο του λουκέτου με αποτέλεσμα την απώλεια πολλών θέσεων εργασίας.

Και, ακόμα χειρότερα, στη συνέχεια καραδοκεί ο Πτωχευτικός Κώδικας που έχει ψηφίσει η κυβέρνηση Μητσοτάκη.  Ένας Πτωχευτικός Κώδικας που μεταχειρίζεται τους ανθρώπους σαν πτωχευμένες εταιρείες, δεσμεύει περιουσίες και φέρνει πογκρόμ στην πρώτη κατοικία.

Ας συνυπολογίσουμε σε όλα αυτά και το γεγονός ότι οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις δεν έχουν, όπως φαίνεται, τίποτε να περιμένουν από το ταμείο ανάκαμψης.

Οι τράπεζες λοιπόν, τις οποίες ο ελληνικός λαός έχει ανακεφαλαιοποιήσει με 50 δισ. τα χρόνια των Μνημονίων, οδηγούν σε ασφυξία τους μικρομεσαίους και στη συνέχεια τους περιμένουν στη γωνία με τον Πτωχευτικό.

Και η κυβέρνηση συμβάλλει με τον τρόπο που νομοθετεί. Πρόκειται για κανονική σφαγή. Και μάλιστα από αυτούς που ήρθαν στην εξουσία ορκιζόμενοι να υπερασπιστούν τη μεσαία τάξη.

  • Το κύριο άρθρο της ΑΥΓΗΣ την Πέμπτη, 3 Ιουνίου 2021

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.