Η φράση του Χ. Θεοχάρη είναι κεντρική γραμμή της κυβέρνησης

Ο σκοπός τους είναι ένας: Να καλλιεργηθεί η εντύπωση στον λαό πως «φθηνά τη γλιτώσαμε» και πως «ο Μητσοτάκης τα κατάφερε».

Ο υπουργός Τουρισμού, που φέρει τεράστιο μερίδιο ευθύνης για το άνευ όρων άνοιγμα των συνόρων της χώρας τον περασμένο Ιούνιο με φιέστες στην Σαντορίνη και δηλώσεις περί ασφαλούς χώρας, είπε ότι η Ελλάδα είναι 30ή στους θανάτους στην Ευρώπη.

• Προφανώς ο Χάρης Θεοχάρης αναφέρεται στο σύνολο των χωρών της ευρωπαϊκής ηπείρου, που απλώνεται ανατολικά μέχρι τα Ουράλια Όρη, καθώς η Ευρωπαϊκη Ένωση έχει 27 χώρες μέλη.
  • Δεν έχει ιδιαίτερο νόημα η σύγκριση με χώρες που θεωρητικά ανήκουν στην ευρωπαϊκή ήπειρο, αλλά οι κρατικές τους δομές στο χώρο της υγείας και των απογραφών είναι πολύ υποδεέστερες από αυτές της Ελλάδας. Με άλλα λόγια πρέπει να γίνονται συγκρίσεις με χώρες που έχουν παρόμοιο βιοτικό επίπεδο και οικονομικές συνθήκες, και ιδιαίτερα με την Ευρωπαϊκή Ένωση.
  • Ο Χάρης Θεοχάρης συνέκρινε προφανώς τον απόλυτο αριθμό των θανάτων στη χώρα μας με τον αντίστοιχο άλλων κρατών. Αλήθεια, πόσο νόημα έχει αυτό εάν αναλογιστούμε πως η χώρα μας έχει 10 εκατ. κατοίκους, όταν στην Ευρώπη υπάρχουν χώρες όπως η Γερμανία των 80 εκατ., η Ρωσία των 144 εκατ., η Γαλλία των 65 εκατ. και η Ουκρανία των 45 εκατ.;

Εάν λοιπόν δούμε τα στοιχεία με τα πλέον αξιόπιστα στατιστικά εργαλεία και τα ακριβή δεδομένα, τότε η χώρα μας βρίσκεται σε δεινή θέση. Για την ακρίβεια, ανάμεσα στις 27 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Ελλάδα βρέθηκε μόνον χτες στην θλιβερή 10η θέση στους θανάτους ανά εκατομμύριο, λαμβάνοντας υπόψη τον μέσο όρο των τελευταίων 7 ημερών.

Γιατί λέει ψέματα, λοιπόν, ο Χάρης Θεοχάρης; Επειδή αυτή ακριβώς είναι η «γραμμή» της κυβέρνησης Μητσοτάκη: Η παραποιημένη αλήθεια. Και ο σκοπός; Να καλλιεργηθεί η εντύπωση στον λαό πως «φθηνά τη γλιτώσαμε» και πως «ο Μητσοτάκης τα κατάφερε».

Με 100 νεκρούς την ημέρα, οι κυβερνώντες κάνουν παιχνίδια με το εμβόλιο και τη στατιστική. Θεωρούν πως θα τη σκαπουλάρουν πολιτικά. Πλανώνται πλάνην οικτράν.