Καθεστωτικές αστοχίες

Πανικόβλητο το πρωθυπουργικό περιβάλλον του «Ηγέτη», ζήτησε να αποσυρθεί το επίμαχο εξώφυλλο μιας -υποτίθεται- ανεξάρτητης εφημερίδας.

Το πολυσυζητημένο εξώφυλλο του περιοδικού ΒΗΜΑgazino, που αποσύρθηκε κακήν κακώς, δεν θα έπρεπε να μας κάνει τόση εντύπωση.

Πέρσι τέτοιον καιρό ο Μητσοτάκης ήταν ο «Μωυσής». Μπορεί εκείνο να μην εικονογραφήθηκε όπως αυτό, η αντίληψη όμως παραμένει ίδια. Η απεικόνιση του «Ηγέτη» σε πλαίσιο εκτός πραγματικότητας συνηθίζεται σε όλα τα καθεστώτα.

Δεν είναι μόνο αυτά άλλωστε.

Κατά καιρούς ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει αποκληθεί Ηρακλής, Τσιτάχ,  Έλβις Πρίσλεϊ της Ευρώπης και έναν σωρό άλλα όχι μόνο από τις «Ταξιαρχίες Μαρτύρων» της λίστας Πέτσα, αλλά και από διεθνή δημοσιεύματα, χρυσοπληρωμένα με τα λεφτά των Ελλήνων φορολογουμένων.

Μπορεί το έξυπνο και τεχνικά άψογο μοντάζ τού ΒΗΜΑgazino να ταίριαζε περισσότερο σε αποκριάτικο τεύχος παρά στα 200 χρόνια από την Επανάσταση, το νόημά του όμως δεν ήταν πολύ διαφορετικό από τα προαναφερθέντα: η Ελλάδα γιορτάζει την ανάστασή της και, υπό την ηγεσία του Κυριάκου Μητσοτάκη, συγκεντρώνει πάνω της τους προβολείς του διεθνούς ενδιαφέροντος.

Ναι, τι;

Το πόσο καλά έχει πάει αυτό το ξέρουμε ήδη. Πράγματι η Ελλάδα έχει συγκεντρώσει τους προβολείς του διεθνούς ενδιαφέροντος, κυρίως για τις συχνές και επιδεικτικές παραβιάσεις των απαγορεύσεων του λοκντάουν από τον πρωθυπουργό, τους κατά παρέκκλιση εμβολιασμούς κυβερνητικών παρατρεχάμενων, την υπέρμετρη και αδικαιολόγητη αστυνομική βία σε βάρος πολιτών.

Αντίθετα, η «επαναπροώθηση του brand Ελλάδα» με αφορμή τα 200 χρόνια δεν δείχνει να συνεπαίρνει τον πλανήτη και ο καλοπροαίρετος ζήλος κάποιων να βοηθήσουν λίγο πνίγεται, όπως είδαμε, στη χλεύη των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Πανικόβλητο, λοιπόν, το πρωθυπουργικό περιβάλλον του «Ηγέτη», ζήτησε να αποσυρθεί το επίμαχο εξώφυλλο μιας -υποτίθεται- ανεξάρτητης εφημερίδας.

Συνηθίζεται κι αυτό στα καθεστώτα. Ειδικά στην τελική του φάση, όπου το γέλιο και η οργή μιας κοινωνίας χωρίς νοσοκομεία διευρύνει ταχύτατα τις ρωγμές.

• Το κύριο άρθρο της ΑΥΓΗΣ το Σάββατο, 20 Μαρτίου 2021