«Κατώτεροι των περιστάσεων»; Μην είμαστε αθώοι

Ίσως έχει έρθει η ώρα να επανεξετάσει η Αριστερά μας τη ρητορική του τύπου «η Ευρώπη κατώτερη των περιστάσεων». Είναι απίθανο, μετά από τόσο καυγά, η Ευρώπη να μην αντιλαμβάνεται τις περιστάσεις.

Ή να τις αντιλαμβάνεται και να μην μπορεί να κάνει κάτι περισσότερο. Αυτό που συμβαίνει είναι ότι κάποιοι θεωρούν την οικονομική καταστροφή που έρχεται ως ευκαιρία για να ενισχύσουν τη θέση τους. Και επομένως μια χαρά ανάλογοι των περιστάσεων είναι, απλώς ενεργούν σύμφωνα με τα δικά τους συμφέροντα.

Οι πρόχειροι υπολογισμοί που δημοσιεύονται αυτή τη στιγμή προβλέπουν ότι η πανδημία θα προκαλέσει την απώλεια 25 εκατ. θέσεων εργασίας. Είναι προφανές ότι αυτό αφορά τις ανεπτυγμένες οικονομίες.

Η Ε.Ε. είναι μια από αυτές. Και μια τέτοιας έκτασης καταστροφή δεν θα ρίξει απλώς στα τάρταρα την αγορά εργασίας και τους μισθούς. Βρίσκονται εκεί ήδη.

Το παραπάνω είναι ότι δημιουργεί εξαιρετικές συνθήκες για ριζική αναδιάρθρωση. Ευρύτερη ίσως και ακόμα πιο άδικη από αυτή που ξεκίνησε τη δεκαετία του ‘90.

Σε κάθε περίπτωση, η αγορά εργασίας είναι ήδη κατακερματισμένη. Η βασική επιδίωξη, αυτή τη στιγμή, όπως την έχει διακηρύξει και η Φον Ντερ Λάιεν, είναι η «παράταση του εργασιακού βίου» και ο «εξορθολογισμός των συνταξιοδοτικών συστημάτων». Και τι πιο πρόσφορο για τέτοιες μεταρρυθμίσεις από μια αγορά εργασίας βομβαρδισμένη με τεράστια ποσοστά δομικής ανεργίας.

Μην είμαστε αφελείς λοιπόν. Αυτοί που καθορίζουν την πολιτική της Ευρώπης σκέφτονται ήδη την επόμενη ημέρα. Γι’ αυτό όσοι πλήττονται σήμερα πρέπει να δράσουν πιο αποφασιστικά και πιο επιθετικά.

Το «κατώτεροι των περιστάσεων» είναι αυτοεξαπάτηση.

  •  Το κύριο άρθρο της ΑΥΓΗΣ το Σάββατο, 11 Απριλίου 2020

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.