Μπάρκας στο Radio Preveza: «Για την Υγεία χρειάζονται χρήματα» – «Μόνο παράνομα δεν είναι τα Κοινωνικά Ιατρεία» – «Οι Ευρωπαίοι τα θέλουν όλα δικά τους»

Συνέντευξη στην εκπομπή «At Preveza on air» στο Radio Preveza και στους δημοσιογράφους Παναγιώτη Τσόγκα και Δημήτρη Πάτση, παραχώρησε ο βουλευτής Πρέβεζας του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Μπάρκας.

Ο κ. Μπάρκας τοποθετήθηκε για τα ζητήματα της Υγείας στο Νομό Πρέβεζας, για τις συναντήσεις του με Υπουργούς, αλλά και για την πολιτική διαπραγμάτευση της Κυβέρνησης.

-Τι μπορούν να περιμένουν οι πολίτες της Πρέβεζας στο κομμάτι της Υγείας;

«Καταρχάς αυτό που θέλω να πω είναι ότι οι κινητοποιήσεις στο χώρο της Υγείας δεν είναι αντιπαραθετικές με την προσπάθεια που κάνει η Κυβέρνηση όσον αφορά την Υγεία. Εμείς δεν είμαστε «αλλεργικοί» στο να διεκδικεί η κοινωνία και να προσπαθεί για το καλύτερο, το επικροτούμε και θέλουμε την κοινωνία σε εγρήγορση και για τα καλά και για άσχημα. Τώρα όσον αφορά το Νομό μας και γενικότερα την Υγεία, διότι ο Νομός μας είναι μια μικρογραφία ολόκληρου του συστήματος, τα ζητήματα στην Υγεία εξελίσσονται αρνητικά σε μια διαδικασία που έχει ξεκινήσει εδώ και μια πενταετία. Η Υγεία και όλες οι κοινωνικές δομές του κράτους έχουν αφεθεί στη μοίρα τους και η επίθεση του μνημονίου από το 2010 και μετά, έχει επικρατήσει στο χώρο της υγείας και στις κοινωνικές δομές του κράτους, στην παιδεία, δηλαδή εκεί που η κοινωνία έχει άμεση σχέση με το κράτος.

 

Και ο Νομός μας έχει ακριβώς τα ίδια χαρακτηριστικά, και εδώ οφείλω να σας αναφέρω πως ο προϋπολογισμός είναι πολύ χαμηλός για τη λειτουργία του Νοσοκομείου, προσωπικό δεν υπάρχει, ακόμη και από τα οργανογράμματα το προσωπικό είναι πολύ λιγότερο όσον αφορά το Νοσοκομείο. Τα Κέντρα υγείας κι αυτά σε πολύ τραγική κατάσταση, δεν υπάρχουν γιατροί για να μπορέσουν να εφημερεύσουν και ήδη υπάρχει μια διαδικασία διεκδικήσεων. Εμείς στεκόμαστε στο πλάι αυτών των διεκδικήσεων και είναι και ο στόχος του Υπουργείου ώστε να μπορέσουμε να πετύχουμε όσα περισσότερα γίνεται.

Εδώ πρέπει να πούμε ότι για την Υγεία χρειάζονται χρήματα. Η Κυβέρνηση ακολουθώντας και τις προεκλογικές εξαγγελίες έκανε κάποιες κινήσεις όπως η κατάργηση του πεντάευρου, η πρόσβαση όλων των ανασφάλιστων στις δημόσιες δομές υγείας και η τακτοποίηση κάποιων εκκρεμοτήτων που είχαν να κάνουν με τις πληρωμές στο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, όσον αφορά την τελευταία τριετία. Παρόλα αυτά είναι πολλά να γίνουν και αυτό που θέλω να πω είναι ότι το δικό μας πολιτικό σχέδιο είναι να ρίξουμε το βάρος όσον αφορά το κοινωνικό κράτος. Αυτό θέλουμε να κάνουμε και είναι και η επίθεση που δεχόμαστε όσον αφορά το κομμάτι των διαπραγματεύσεων, από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς».

 

 

-Υπάρχει ενδεχόμενο συγχώνευσης των Κέντρων Υγείας που ανέφερε ο διοικητής του νοσοκομείου σε πρόσφατη συνεδρίαση της Επιτροπής Υγείας; Ποια η γνώμη σας για το θέμα που δημιουργήθηκε για το Κοινωνικό Ιατρείο;

 

«Καταρχάς, όσον αφορά το πρώτο σκέλος της ερώτησης σας για το διοικητή του νοσοκομείου, Η κυβέρνηση έχει ζητήσει τις παραιτήσεις όλων των διοικητών των Νοσοκομείων υπό την έννοια ότι δυστυχώς μέχρι τώρα ήταν πολιτικές θέσεις και έτσι κάποιοι διοικητές δεν μπορούν να στηρίξουν τις θέσεις μια άλλης κυβέρνησης. Το δεύτερο που θέλω να πω είναι ότι δεν γνωρίζω τι συναντήσεις έχει κάνει ο διοικητής του Νοσοκομείου, εγώ δεν έχω προσκληθεί σε καμία από αυτές, για το Νοσοκομείο και τα Κέντρα Υγείας του Νομού. Θέλω εδώ να πω μόνο ότι τα προβλήματα της Υγείας δεν προέκυψαν τώρα, δηλαδή το φαντάζονται όλοι ότι τα προβλήματα στην Υγεία δεν προέκυψαν από τους 4 μήνες της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ. Εγώ και ως βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης και -δεν έχω κανέναν φόβο να το πω- ως κυβερνητικός βουλευτής, αναδεικνύω τα προβλήματα του Νοσοκομείου και τις ελλείψεις, διεκδικώ όσα περισσότερα μπορώ για το Νομό. Εμείς έχουμε εξαγγείλει και κάποιες προσλήψεις στο κομμάτι της Υγείας, το εξήγγειλε και ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Αλλά θέλω να τονίσω ότι τα προβλήματα στην Υγεία δεν προέκυψαν το τελευταίο 4μηνο και δεν αντιλαμβάνομαι κανέναν φόρτο ανακοινώσεων και δελτίων τύπου από μεριάς διοίκησης του νοσοκομείου Πρέβεζας το τελευταίο 4μηνο που αφορούν την Υγεία και την πλήρη απουσία ανακοινώσεων και δελτίων το προηγούμενο διάστημα.

 

Όσον αφορά το κοινωνικό ιατρείο να θυμίσω ότι τα κοινωνικά ιατρεία ήταν η αυτοργάνωση της ίδιας της κοινωνίας απέναντι σε ένα κοινωνικό κράτος που κατέρρεε την προηγούμενη τετραετία. Ήταν μια αυτόνομη κίνηση πολιτών, οι οποίοι είχαν προφανώς σχέση με το χώρο της Υγείας, προκειμένου να βοηθήσουν συμπολίτες μας και ανθρώπους τους οποίους το σύστημα του κοινωνικού κράτους τους είχε πετάξει απ’ έξω. Άνθρωποι, που γνωρίζουμε πολύ καλά, πως δεν είχαν όλοι δικαίωμα πρόσβασης στη δωρεάν Υγεία και στα δημόσια Νοσοκομεία, άρα τα Κοινωνικά Ιατρεία δημιουργήθηκαν για αυτούς τους σκοπούς. Μόνο παράνομα δεν είναι! Παράνομη είναι μια πολιτική η οποία πετάει κόσμο έξω από αυτή τη λογική. Εάν ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου θεωρεί ότι δεν πρέπει να λειτουργούν είναι τρομερό λάθος, πολιτικό αλλά και προσωπικό λάθος. Τα Κοινωνικά Ιατρεία αυτό το ρόλο έχουν και προφανώς δεν προσπάθησαν να υποκαταστήσουν πλήρως το κομμάτι της Υγείας. Αυτό που προσπάθησαν να κάνουν ήταν να βοηθήσουν κοινωνικές ομάδες ανθρώπων οι οποίες δεν είχαν καμία πρόσβαση στο χώρο της Υγείας και είχαμε και θανάτους ανθρώπους που θα μπορούσαν να είχαν σωθεί. Υπό αυτή την έννοια νομίζω ότι δεν πρέπει να χρησιμοποιούμε τέτοιες εκφράσεις σε καμιά περίπτωση, πρέπει εκεί που υπάρχει κίνδυνος να μένει κόσμος έξω από τις κοινωνικές δομές και την πρόσβαση στις δομές υγείας, να αγκαλιάζουμε αυτή τη διαδικασία και αυτή την προσπάθεια. Εγώ οφείλω να πω ότι δεν καταλαβαίνω αυτή την επίθεση σε κοινωνικά ιατρεία ανά τη χώρα από κάποιους ιατρικούς συλλόγους, σε κάθε περίπτωση εμείς και ως ΣΥΡΙΖΑ στηρίζουμε αυτή την προσπάθεια των κοινωνικών ιατρείων, συμμετέχουμε με την καθημερινή συμπαράσταση, βοήθεια, ό,τι μπορεί να κάνει ο καθένας. Άλλωστε και η δέσμευση και πίστη του ΣΥΡΙΖΑ και της Κυβέρνησης είναι να δώσουμε όσα περισσότερα μπορούμε για να έχουν όλοι πρόσβαση στη δημόσια δωρεάν Υγεία έτσι ώστε επί της ουσίας να μην χρειάζεται ο ρόλος των κοινωνικών ιατρείων».

 

-Δύο λόγια για τις συναντήσεις που είχατε και ένα σχόλιο για τη διαπραγμάτευση…

 

«Πέραν των ερωτήσεων που καταθέτω στη Βουλή όσον αφορά τα προβλήματα του Νομού, πραγματοποιώ και συναντήσεις με Υπουργούς. Ο κ. Ξυδάκης ήρθε και στην Πρέβεζα και επισκέφτηκε και τη Νικόπολη και αυτό που θέλουμε να κάνουμε είναι να εντάξουμε όλη τη διαδικασία του πολιτισμού και να την «παντρέψουμε» ομοιόμορφα με τον τουρισμό. Αυτό προϋποθέτει προφανώς και τη λειτουργία των αρχαιολογικών χώρων. Άρα αν δεν έχουμε προσωπικό δεν μπορούν να λειτουργήσουν. Να θυμίσουμε πως καλοκαιρινούς μήνες αρχαιολογικοί χώροι όπως η Κασσώπη είχαν παραμείνει κλειστοί. Εμείς έχουμε αρχαιολογικούς χώρους που πρέπει να τους αναδείξουμε και θεωρώ ότι το να μην υπάρχει προσωπικό με αποτέλεσμα να παραμένουν κλειστοί κατά τη διάρκεια της τουριστικής περιόδου, είναι μεγάλο μείον. Οι άνθρωποι οι οποίοι με μνημονιακούς όρους διώχθηκαν από τους αρχαιολογικούς χώρους και στη δική μας περίπτωση, είμαστε σε συνεννοήσεις και με τον κ. Ξιδάκη και με τον κ. Κατρούγκαλο έτσι ώστε να μπορέσουμε να βρούμε τη λύση και να επιστρέψουν στη δουλειά τους για να μπορέσουν και οι άνθρωποι αυτοί να εργαστούν ξανά αλλά και ταυτόχρονα να λειτουργήσουν εύρυθμα οι αρχαιολογικοί χώροι.

Το ίδιο συμβαίνει και με τα παιδιά που διώχθηκαν πρωτοχρονιάτικα από ιδιωτική εταιρεία από τα διόδια του Ακτίου, όπου και εκεί προσπαθούμε να εξετάσουμε την αρτιότητα της σύμβασης που υπέγραψε η προηγούμενη κυβέρνηση με τη συγκεκριμένη εταιρεία του κ. Μπόμπολα, και να μπορέσουν και αυτοί οι άνθρωποι να επιστρέψουν στην εργασία τους. Και γι αυτό είχα κάνει και την επίκαιρη ερώτηση προς τον Υπουργό Μεταφορών.

Όσον αφορά τη διαπραγμάτευση, οι Ευρωπαίοι τα θέλουν όλα δικά τους. Δεν αναγνωρίζουν καμία εκλογική διαδικασία, δεν τους ενδιαφέρει αν έγιναν ή όχι εκλογές και αν υπάρχει νωπή εντολή από τον ελληνικό λαό όσον αφορά τη νέα Κυβέρνηση. Θεωρούν ότι επειδή δεν μας έχουν πιασμένους από πουθενά και ότι επειδή δεν έχουμε βάλει καμία υπογραφή, και ούτε θα βάλουμε, πρέπει να μας πιέζουν να βάλουμε μια υπογραφή σε μνημόνια και αυτό φαίνεται από το γεγονός πως παρόλο που συμφωνούμε σε ορισμένα πράγματα, τα οποία συζητούνται διεξοδικά, αυτοί κάνουν την τελευταία στιγμή πίσω και ζητούν όλο και περισσότερα. Εδώ να τονίσω το γεγονός το οποίο νομίζω ότι είναι και παραδεκτό νομίζω και από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, ότι για πρώτη φορά μια κυβέρνηση διαπραγματεύεται ουσιαστικά. Δεν μπήκε στη διαδικασία να ψηφίσει ένα μνημόνιο την επαύριο των εθνικών εκλογών αλλά από τις 25 Ιανουαρίου και μέχρι σήμερα διαπραγματεύεται σκληρά τοποθετώντας κόκκινες γραμμές με βάση την αξιοπρέπεια, το πρόγραμμα, αυτό που επιτάσσει το κοινωνικό δικαίωμα όπως είναι η εργασία, η σύνταξη κ.λ.π. Η Κυβέρνηση οφείλω να πω ότι πιέζεται βεβαίως, αλλά μόνο κωλοτούμπες δεν κάνει. Δηλαδή υπάρχουν νομοσχέδια που έχουν ψηφιστεί στη Βουλή που είναι ακριβώς πάνω στις εξαγγελίες του προγράμματος της Θεσσαλονίκης. Υπάρχει μια δυσκολία βεβαίως και δεν χρειάζεται να κρυφτούμε πίσω από το δάχτυλό μας όσον αφορά το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης, το οποίο έχει ορίζοντα τετραετίας και δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί μέσα σε 4 μήνες. Παρόλα αυτά θεωρώ ότι η διαπραγμάτευση θα έχει αίσιο τέλος, αυτό επιδιώκει και η κυβέρνηση, σε αυτό το μοτίβο και οι βουλευτές συζητούν, κάνουν προτάσεις, επιδιώκουν, διεκδικούν και νομίζω θα έχει θετική έκβαση».

 

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.