Να γιατί δεν φτάνουν οι ΜΕΘ

Με βάση το κόστος, αντί της λίστας Πέτσα, θα μπορούσαν να κατασκευαστούν 133 κλίνες ΜΕΘ

Τον Απρίλιο του 2020 η Βουλή ανακοίνωσε ότι θα δωρίσει 8 εκατ. ευρώ στο Νοσοκομείο «Σωτηρία» για τη δημιουργία 50 κλινών ΜΕΘ. Ο υπολογισμός που προκύπτει είναι ότι μία κλίνη ΜΕΘ έχει κόστος 160.000 ευρώ.

Το Ίδρυμα «Θώραξ» αναφέρει ως κόστος κατασκευής μίας κλίνης ΜΕΘ ένα ποσό μεταξύ 50.000 έως 150.000 ευρώ. Ας πάμε λοιπόν με το ποσό των 150.000 ευρώ.

Με βάση αυτό το κόστος, αντί της λίστας Πέτσα, θα μπορούσαν να κατασκευαστούν 133 κλίνες ΜΕΘ. Από τα «σκόιλ ελικικού» άλλες 200. Και από τα 2 εκατομμύρια του «Μεγάλου Περίπατου» άλλες 13. Σύνολο 346 ΜΕΘ. Αυτό θα μπορούσε να αποτρέψει ένα οικονομικά και κοινωνικά καταστροφικό δεύτερο lockdown.

Δεν έχει γίνει όμως καμία νέα ΜΕΘ. Οι ΜΕΘ παραμένουν αυτές που ήταν και όσες είναι ειδικά για την Covid-19 έχουν ήδη γεμίσει.

Για να διαχειριστεί την κατάσταση, η κυβέρνηση θα πληρώσει ιδιωτικές ΜΕΘ με τεράστιο κόστος για το Δημόσιο. Κάποιες εκατοντάδες ΜΕΘ θα μπορούσαν να φτιαχτούν και από την εξοικονόμηση αυτών των χρημάτων.

Το πρόβλημα δεν είναι το κόστος των ΜΕΘ. Το πρόβλημα είναι ότι η κυβέρνηση δεν θέλει να προσλάβει το προσωπικό που απαιτείται για τη λειτουργία τους. Και γιατί να το κάνει άλλωστε; Είναι πιο εύκολο να πληρώνει τους ιδιώτες για να κάνουν τη δουλειά.

Αυτό είναι ένα απλούστατο δείγμα της λογικής με την οποία το «επιτελικό κράτος» Μητσοτάκη αντιμετωπίζει την καταστροφική πανδημία. Κέρδη για τους ιδιώτες, μηδενική φροντίδα για τη δημόσια Υγεία και την οικονομία. Ο κόσμος που αγωνιά πώς θα βγάλει τον χειμώνα ας το έχει καθαρό στο μυαλό του.

  • Το κύριο άρθρο της ΑΥΓΗΣ την Παρασκευή, 25 Σεπτεμβρίου 2020

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.