Ν. Βούτσης: Ο Λ. Κηλαηδόνης μας προβλημάτισε στα κρίσιμα «πώς» και «γιατί» της ιστορίας και της κοινωνίας μας

«Με το εξαιρετικά πλούσιο μουσικό έργο του, σφραγισμένο με την κριτική ματιά και το καυστικό χιούμορ του πολιτικά ενεργού, ανήσυχου καλλιτέχνη, μας συγκίνησε, μας μάγεψε και μας προβλημάτισε στα κρίσιμα ‘‘πώς’’ και ‘‘γιατί’’ της ιστορίας και της κοινωνίας μας» αναφέρει σε μήνυμα του ο Πρόεδρος της Βουλής, Ν. Βούτσης, για τον θάνατο του Λουκιανού Κηλαηδόνη.

Ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Νικόλαος Βούτσης εξέφρασε την οδύνη του για τον θάνατο του Λουκιανού Κηλαηδόνη και τα θερμά συλλυπητήριά του στην οικογένεια του καλλιτέχνη. Ο κ. Βούτσης δήλωσε:

«Ο Λουκιανός Κηλαηδόνης, ο χαρισματικός τροβαδούρος, ο πολυτάλαντος δημιουργός, ο αγαπητός φίλος, έφυγε από κοντά μας. Με το εξαιρετικά πλούσιο μουσικό έργο του, σφραγισμένο με την κριτική ματιά και το καυστικό χιούμορ του πολιτικά ενεργού, ανήσυχου καλλιτέχνη, μας συγκίνησε, μας μάγεψε και μας προβλημάτισε στα κρίσιμα ‘‘πώς’’ και ‘‘γιατί’’ της ιστορίας και της κοινωνίας μας. Η απώλειά του είναι οδυνηρή και αναντικατάστατη. Θερμά συλλυπητήρια στη σύζυγό του, συνάδελφο βουλευτή Άννα Βαγενά, και στις θυγατέρες τους.

Στη μνήμη του, η Βουλή των Ελλήνων θα καταθέσει ποσό για φιλανθρωπικό σκοπό σε τραπεζικό λογαριασμό, σύμφωνα με την επιθυμία της οικογένειάς του».

ΣΥΡΙΖΑ: Τα τραγούδια του Λουκιανού Κηλαηδόνη θα μας συντροφεύουν πάντα στη νοσταλγία της νεότητας, στις γιορτές της συντροφικότητας

«Ο Λουκιανός Κηλαηδόνης, ο «φτωχός και μόνος καουμπόι» του ελληνικού τραγουδιού, έφυγε σήμερα το πρωί αφήνοντας πίσω του μουσικές και τραγούδια που μεγάλωσαν μια ολόκληρη γενιά και συνεχίζουν να συντροφεύουν πολλές ακόμη» αναφέρει σε ανακοίνωση του το Τμήμα Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ για τον θάνατο του Λ. Κηλαηδόνη.

Όπως αναφέρει στη συνέχεια η ανακοίνωση:

Γεννημένος το 1943 στην Κυψέλη, ο Λουκιανός εμφανίστηκε για πρώτη φορά στη δισκογραφία στις αρχές της δεκαετίας του ’70 με τη μουσική και τα τραγούδια της θεατρικής παράστασης της Κωστούλας Μητροπούλου «Η πόλη μας». Από τότε θα ξεκινήσει μια καλλιτεχνική πορεία ως τραγουδοποιός, άλλοτε σε στίχους δικούς του και άλλοτε με σπουδαίους συνεργάτες (Ν. Γκάτσος, Γ. Νεγρεπόντης). Θα γράψει μουσική για το θέατρο και τον κινηματογράφο (συνεργάζεται για 10 χρόνια με το Ελεύθερο Θέατρο-Ελεύθερη Σκηνή και αργότερα με το Θεσσαλικό, γράφει μουσική για τους «Κυνηγούς» και τον «Θίασο» του Θόδωρου Αγγελόπουλου, για τον «Ελευθέριο Βενιζέλο» του Παντελή Βούλγαρη, για τους «Αθηναίους» του Βασίλη Αλεξάκη), ακόμη και μουσική για μια υποθετική ταινία νουάρ, το «Media luz». Παιδί της πόλης και εκπρόσωπος μιας γενιάς που έζησε την ερωτική απελευθέρωση, που αντιστάθηκε κατά τη διάρκεια της δικτατορίας και γιόρτασε τη μεταπολίτευση, ο Λουκιανός θα μένει πάντα στη μνήμη μας για τις μεγάλες συναυλίες του, με πρώτο το περίφημο «Πάρτι στη Βουλιαγμένη» του 1983, που δίκαια χαρακτηρίστηκε το «ελληνικό Γούντστοκ». Πρωτοπόρος για την εποχή του, ο Κηλαηδόνης φέρνει μια εντελώς νέα αντίληψη για τις συναυλίες, εγκαταλείποντας τα γήπεδα και τις θεατρικές σκηνές για χάρη πιο φυσικών χώρων, εμπλουτίζοντάς τες με θεατρικά και εικαστικά στοιχεία, μετατρέποντάς τες σε αληθινές γιορτές του «μαζί», της ξένοιαστης αλλά και νοσταλγικής και μελαγχολικής αστικής ζωής.

Ο Λουκιανός της Βουλιαγμένης, του Λυκαβηττού, των θερινών σινεμά, της Φωκίωνος Νέγρη, των κακών παιδιών, του Μικρού ήρωα, δεν είναι πια μαζί μας, τα τραγούδια του όμως θα μας συντροφεύουν πάντα στη νοσταλγία της νεότητας, στις γιορτές της συντροφικότητας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ και το τμήμα Πολιτισμού του συμμετέχουν στο πένθος για το χαμό αυτού του σπουδαίου καλλιτέχνη, του ευγενικού και τρυφερού ανθρώπου που υπήρξε ο Λουκιανός και εκφράζουν τα βαθιά του συλλυπητήρια στη σύζυγό του Άννα Βαγενά, τις κόρες τους και  τους οικείους του.