Ν. Φίλης: Οι Πανελλαδικές εξετάσεις θα διεξαχθούν με υποδειγματικό και αδιάβλητο τρόπο

FIL_IS_SX

Δείτε την συνέντευξη

«Οι εξετάσεις θα γίνουν με υποδειγματικό τρόπο. Οι εξετάσεις είναι ένας κορυφαίος θεσμός αδιάβλητης διεξαγωγής για την ελληνική κοινωνία και όσο διατηρείται ο θεσμός θα διατηρηθεί με αδιάβλητο χαρακτήρα» διαβεβαίωσε ο υπουργός Παιδείας σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ.

Εκτίμησε, ωστόσο, ότι δεν θα γίνουν κινητοποιήσεις την περίοδο των εξετάσεων γιατί «ποτέ σε περίοδο εξετάσεων δεν έγιναν κινητοποιήσεις που ακυρώνουν τις εξετάσεις».

«Οι καθηγητές είναι υπεύθυνοι, γνωρίζουν πολύ καλά την ψυχολογία των παιδιών και συμμετέχουν και οι ίδιοι ώστε να διασφαλίζεται ο υποδειγματικός και αδιάβλητος τρόπος διεξαγωγής των εξετάσεων». «Τα προβλήματα που υπάρχουν λύνονται με σχεδιασμό και τώρα είναι η ώρα για να ληφθούν αποφάσεις» πρόσθεσε.

Χρειαζόμαστε μόνιμους διορισμούς στην εκπαίδευση

Αναφέρθηκε στο θέμα των μόνιμων διορισμών που χρειάζεται η εκπαίδευση. Σημείωσε ότι σήμερα θα είναι η τελευταία χρονιά που θα προσληφθούν τόσο πολλοί αναπληρωτές. Δεν μειώνονται οι ώρες διδασκαλίας θέλουμε μόνιμους διορισμούς. Αφού θα έχουμε μόνιμους διορισμούς θα μειωθεί και ο αριθμός των αναπληρωτών, εξήγησε.

Για τη φετινή χρονιά δεν προλαβαίνουν να γίνουν μόνιμες προσλήψεις γιατί περιμέναμε να κλείσει η αξιολόγηση διευκρίνισε ο υπουργός. Ξεκινάνε όμως από φέτος οι διαδικασίες για τον τρόπο του διορισμού και την επόμενη σχολική χρονιά από το 2017-2018, υπάρχει η πρόβλεψη να γίνει ο διαγωνισμός ΑΣΕΠ. Υπογράμμισε ότι υπάρχει το θέμα των αναπληρωτών και το θέμα των νέων παιδιών που περιμένουν τόσα χρόνια (που έχει να διεξαχθεί ο διαγωνισμός), να πάρουν μέρος. Μετά από συζήτηση θα αποσαφηνιστεί ο κατάλληλος τρόπος Πρόσθεσε επίσης ότι χιλιάδες αναπληρωτές θα προσληφθούν για να καλύψουν τα κενά, ο ακριβής αριθμός τους θα ανακοινωθεί στο τέλος του Ιουνίου.

Ο υπουργός Παιδείας ενημέρωσε ότι τα βιβλία είναι έτοιμα και θα είναι μέχρι των Ιούλιο σε όλα τα σχολεία ενώ βασική επιδίωξή του υπουργείου είναι –και θα το πετύχουμε– «οι καθηγητές να είναι από την πρώτη μέρα στα σχολειά».

Δεν μπορεί να λειτουργήσει η 7η ώρα στα σημερινά σχολεία- Αντίθετο το ΙΕΠ με το 7ωρο

Αναφορικά με την κατάργηση των ΕΑΕΠ και της 7ης ώρα στις μεγάλες τάξεις εξήγησε ότι «καθιερώνεται το 6ωρο παντού –κάτι που δεν ίσχυε σήμερα- με αναβαθμισμένο πρόγραμμα σε όλη την Ελλάδα με πληροφορική, ξένη γλώσσα από την α’ Δημοτικού, δύο γλώσσες, καλλιτεχνικά μαθήματα, θεατρολογία και όχι μόνο στο 1/3 των σχολείων που ισχύει σήμερα».

Ο υπουργός Παιδείας διευκρίνισε ότι το πρόβλημα το την 7η ώρα είναι παιδαγωγικό και ότι τα παιδιά σήμερα έχουν ανάγκη από πλούσιο μάθημα και όχι από πολλές ώρες και αυτό επιτελούμε ως έργο. «Η 7η ώρα στα σημερινά σχολειά  δεν μπορεί να λειτουργήσει, διότι είναι μη λειτουργικά πολλά κτίρια, τα παιδιά κουράζονται. Η τελευταία ώρα είχε καταλήξει να είναι μισή ώρα κάτι που γνωρίζουν οι εκπαιδευτικοί και οι γονείς. Καταργείται δηλαδή μια ώρα χωρίς ουσιαστικό αντίκτυπο.»

Επιπλέον πρόσθεσε ότι «υπάρχει ισχυρή αντίδραση των εκπαιδευτικών και του αρμοδίου οργάνου του ΙΕΠ στην πρόταση για το 7ωρο στα σχολεία».

Νηπιαγωγεία – Ολοήμερα – Τρόπος εισαγωγής στα Πανεπιστήμια

Ανώτατος αριθμός για τα νηπιαγωγεία είναι μίνιμουμ αριθμό 7 και μάξιμουμ 25 παιδιών. Στις απομακρυσμένες περιοχές ο αριθμός μειώνεται στα 5 παιδιά στα αστικά κέντρα αυξάνεται στα 14. Στόχος είναι να ενισχυθεί η τάση να πάνε τα προνήπια στα νηπιαγωγεία.

Με τα ίδια κριτήρια θα πηγαίνουν τα παιδιά στο ολοήμερο επεκτείνεται και στους άνεργους με μαύρη εργασία καθώς και σε οικογένειες ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων. Πρόσθεσε επίσης ότι δεν αλλάζει τίποτα στα κριτήρια που ήδη υπάρχουν αντίθετα επεκτείνονται.

Στόχος του υπουργείου είναι να περιοριστούν οι  αρνητικές επιπτώσεις από τον τρόπο εισαγωγής στα Πανεπιστήμια και να μειωθεί το κόστος στην οικογένεια. Θα είναι συνολική η αναμόρφωση του σχολείου εξήγησε ο υπουργός Παιδείας ενώ τόνισε ότι φέτος θα καταλήξουν για τον τρόπο εισαγωγής, αλλά δεν πρόκειται να εφαρμοστεί αμέσως.

Υπερασπίστηκε για άλλη μια φορά το Δημόσιο σχολείο εκτιμώντας ότι είναι «εφάμιλλο ή και καλύτερο από το ιδιωτικό σχολείο», «γι’ αυτό και το παιδί μου το πηγαίνω στο Δημόσιο σχολείο» δήλωσε ο υπουργός.

Κλείνοντας ο κ. Φίλης δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει την ΕΡΤ για τη συνεισφορά της στον αδιάβλητο τρόπο διεξαγωγής των Πανελλαδικών εξετάσεων.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.