Ξεκινά την 1η Μαρτίου το πρώτο Γραφείο Ενημέρωσης Δανειοληπτών

Την 1η Μαρτίου εγκαινιάζεται το πρώτο Γραφείο Ενημέρωσης και Υποστήριξης Δανειοληπτών (ΓΕΥΔ), με στόχο να παρέχει ενημέρωση και συμβουλές στους δανειολήπτες που δεν έχουν τη δυνατότητα να απευθυνθούν σε δικηγόρο. Το πρώτο πιλοτικό ΓΕΥΔ θα λειτουργήσει στο παλαιό κτήριο του Κεράνη, (Λεωφ. Θηβών 196-198, Αγ. Ιωάννης Ρέντης) και οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει από την ερχόμενη Τετάρτη να κλείνουν τηλεφωνικά ραντεβού στο 213-2125730.

Πρόκειται για το πρώτο από τα συνολικά 120 Γραφεία που θα δημιουργηθούν σε όλη τη χώρα μέχρι το καλοκαίρι εκ των οποίων τα 30 θα μετεξελιχθούν σε Κέντρα Ενημέρωσης και Υποστήριξης Δανειοληπτών εντός του δεύτερου εξαμήνου με συντονιστικό ρόλο.

Τα ΓΕΥΔ θα μπορούν να παρέχουν κάθε δυνατή ενημέρωση και βοήθεια, μέσω κωδικοποίησης της υφιστάμενης νομοθεσίας, ώστε να γίνει εφικτή η τήρηση των ρυθμίσεων ή διακανονισμών που έχουν κάνει οι δανειολήπτες με τις τράπεζες.
Στόχος είναι, μέσω των συγκεκριμένων Γραφείων, όπως είπε ο Ειδικός Γραμματέας Φώτης Κουρμούσης, να διευθετηθούν στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια πολιτών, ύψους 20 δις ευρώ, ενώ εκτιμάται ότι ετησίως θα εξυπηρετούνται 40.000 δανειολήπτες. Σημειώνεται ωστόσο ότι όταν τεθεί σε πλήρη λειτουργία η ηλεκτρονική πλατφόρμα, θα μπορούν να εξυπηρετηθούν 1.800.000 πολίτες μέσω των 250 χρηστών – υπαλλήλων των Κέντρων.

Παράλληλα η Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, έως το Πάσχα θα ενεργοποιήσει και το δικτυακό χώρο www.keyd.gov.gr, μια πλατφόρμα που θα βοηθά τους ενδιαφερόμενους δανειολήπτες να ενημερώνονται για τις δυνατότητες που παρέχει το νομικό πλαίσιο για υπερχρέωση νοικοκυριών και επιχειρήσεων αλλά και να αναζητούν εξατομικευμένες λύσεις.