Οργή

Δεν έχει υπάρξει ξανά κυβέρνηση που να περιφρονεί σε τέτοιο βαθμό και σε τέτοια έκταση την κοινωνία για να εξυπηρετήσει ιδιωτικά συμφέροντα.

Aπό την αρχή καταγγέλθηκε ως άθλιο το σχέδιο της κυβέρνησης να κόψει δεκάδες χιλιάδες εισακτέους από τα δημόσια πανεπιστήμια. Και μάλιστα σε τέτοιες εποχές.

Με τα σχολεία να είναι κλειστά για δύο συνεχόμενα χρόνια και την εκπαιδευτική διαδικασία να προχωράει μόνο μέσα από τη φάρσα της τηλεκπαίδευσης. Με τεράστιο ποσοστό νοικοκυριών να έχει χτυπηθεί από την κρίση και να μην αντέχει να πληρώσει φροντιστήρια για τα παιδιά του.

Αυτή τη συγκυρία θεώρησαν κατάλληλη η κυβέρνηση και το απίθανο υπουργείο Παιδείας, για να βάλουν ένα σωρό κόφτες στις εισαγωγικές και να δώσουν τη δυνατότητα στις πανεπιστημιακές σχολές να βάλουν μερικούς ακόμα.

Ποιο είναι το αποτέλεσμα: υποψήφιοι και υποψήφιες να έχουν μείνει έξω από τη σχολή της προτίμησής τους, έχοντας γράψει 18.000 και 19.000 μόρια, δηλαδή 19άρια και 20άρια. Διότι έγραψαν ένα τέταρτο της μονάδας, όχι κάτω από τη βάση του 10, αλλά κάτω από μια αυθαίρετη Ειδική Βάση Εισαγωγής, που μπήκε ακριβώς για να τους κόψει, σε ειδικά μαθήματα που δεν διδάχτηκαν καν στο σχολείο. Και πολλοί περισσότεροι υποψήφιοι ακόμα να αποκλείονται εντελώς από κάθε σχολή, επειδή το υπουργείο μεθόδευσε σφαγή στα θέματα ενός μαθήματος.

Δεν έχει ξανασυμβεί κάτι τέτοιο στις εισαγωγικές εξετάσεις στην πρόσφατη Ιστορία της Ελλάδας. Συμβαίνει τώρα, σε καιρό πανδημίας, όπου η κοινωνία είναι σαφώς πιο ευάλωτη.

Και συμβαίνει επειδή η κυβέρνηση προσπαθεί να εξασφαλίσει πελατεία για τα κολέγια. Αν όλοι μπουν σε δημόσια πανεπιστήμια, ποιος θα πάει στα κολέγια; Ενώ τώρα, με τόσους αποκλεισμένους, όλο και κάποια οικογένεια θα το αποφασίσει.

Τώρα έχει ξεσπάσει οργή κατά της Κεραμέως. Και είναι δικαιολογημένη.

Δεν έχει υπάρξει ξανά κυβέρνηση που να περιφρονεί σε τέτοιο βαθμό και σε τέτοια έκταση την κοινωνία για να εξυπηρετήσει ιδιωτικά συμφέροντα. Ντρέπεται και η ντροπή.

  • Το κύριο άρθρο της ΑΥΓΗΣ την Κυριακή, 25 Ιουλίου 2021

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.