Ο Βέμπερ και οι χρήσιμοι ηλίθιοι

Για όσους διαβάζουν κάτω από τις γραμμές, τα όσα είπε εχθές ο Βέμπερ στο Ευρωκοινοβούλιο δείχνουν πόσο επικίνδυνη είναι η πολιτική της συντηρητικής Ευρώπης.

Ο Τσίπρας δεν φύλαγε τα σύνορα της χώρας του, είπε ο επικεφαλής της ευρωομάδας του ΕΛΚ. Η τωρινή κυβέρνηση τα φυλάει. Και σταμάτησε εκεί. Δεν τον ενδιαφέρει ούτε από πού έρχονται οι πρόσφυγες, ούτε πού θέλουν να πάνε, ούτε ποιος σηκώνει το βάρος της προσφυγικής κρίσης. Τον ενδιαφέρει να φυλάει η Ελλάδα καλά τα σύνορά της, για να μην του έρχονται οι πρόσφυγες σε ευρωπαϊκό έδαφος και ζητάνε μετά άσυλο στη Γερμανία.

Φυσικά ο Βέμπερ δεν έχει ιδέα πώς μπορούν να φυλαχθούν τα θαλάσσια ελληνικά σύνορα με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας ούτε τι περισσότερο θα είχε κάνει η Ν.Δ. αν κυβερνούσε την Ελλάδα το 2016, με το τεράστιο προσφυγικό κύμα. Πολιτική εξυπηρέτηση στον Μητσοτάκη πήγε να κάνει. Αλλά πολιτική εξυπηρέτηση με τους δικούς του όρους.

Γιατί με όλα αυτά τα «πατ πατ» στην πλάτη του Μητσοτάκη ο Βέμπερ παρέλειψε να αναφερθεί στις υποχρεώσεις της Ευρώπης προς την Ελλάδα. Και κυρίως για την αναθεώρηση της Συνθήκης του Δουβλίνου -ώστε να δηλώνουν οι πρόσφυγες σε ποια χώρα ζητούν άσυλο- καθώς και στις μετεγκαταστάσεις προσφύγων σε όλες τις χώρες της Ε.Ε.

Προφανώς η κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι περισσότερο από ευχαριστημένη με τα εύσημα του Βέμπερ.

Αλλά ίσως θα έπρεπε να καταλάβει ότι, χωρίς μέτρα αλληλεγγύης και στήριξης, οι συντηρητικοί φίλοι της τη μεταχειρίζονται ως «χρήσιμο ηλίθιο».

Αν είναι ικανοποιημένη με αυτό, έχει καλώς. Αν δεν είναι, ας το κοιτάξει.

•  Το κύριο άρθρο της ΑΥΓΗΣ την Τετάρτη, 11 Μαρτίου 2020