Ο Νέος Διοικητής του Νοσοκομείου Λευκάδας στον Prisma 91,6: “Καταφέραμε να σταθεί όρθιο το Νοσοκομείο”

Με αφορμή την συνέντευξη τύπου που παραχώρησε στα τοπικά μέσα ενημέρωσης ο νέος Διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου Λευκάδας ο Βησσαρίωνας Μίχας μίλησε στο απογευματινό μαγκαζίνο του Prisma 91,6 για την κατάσταση του Γενικού Νοσοκομείου. Ο ίδιος μάλιστα πέντε μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του ανέλυσε το master plan του Γενικού Νοσοκομείου Λευκάδας, καθώς και των τμημάτων υγείας που είναι υπεύθυνοι

.
Σύμφωνα με τον ίδιο ο κεντρικός στόχος είναι η καθολική και ισότιμη και δωρεάν πρόσβαση όλων των πολιτών σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας, «εφόσον μπορέσουμε να το εξασφαλίσουμε αυτό, τότε μπορούμε να πούμε ότι είμαστε πετυχημένοι στην Διοίκηση και την πολιτική Υγείας που εφαρμόζουμε.»
«Είμαστε ταγμένοι στη υπηρεσία του πολίτη, που προστρέχει στο Γενικό Νοσοκομείο, την δύσκολη του στιγμή και για να το πετύχουμε αυτό χρειάζονται επενδύσεις κυρίως σε ανθρώπινο δυναμικό, καθώς δίπλα μας ετοιμάζεται το νέο νοσοκομείο και μέσα στο 2017 ελπίζει ότι θα μεταφερθούμε εκεί.»
Ο κύριος Μίχας μίλησε αναλυτικά με νούμερα τα οποία ο καθένας μπορεί να ζητήσει από το Νοσοκομείο, καθώς είμαστε υπέρ της πλήρους διαφάνειας ανέφερε, καθώς είναι το μόνο που μπορεί να μας προφυλάξει από τις μέχρι τώρα δυσλειτουργίες του συστήματος υγείας.
Όπως ανέφερε ο κύριος Μίχας οι πολίτες της Λευκάδας, δύσκολα θα ξεχάσουν το έτος 2013-2014 και μισό του 2015 όταν το Νοσοκομείο είχε σχεδόν καταρρεύσει και αυτό οφείλονταν σε συνεχείς αποχωρήσεις γιατρών και λοιπών εργαζομένων και κρατήθηκε από τις υπεράνθρωπες προσπάθειες γιατρών, νοσηλευτών, εργαζομένων μέχρι την αρχική ανασύνταξη του στις αρχές του 2016.
Όπως είπε το 2015 στο Νοσοκομείο Λευκάδας υπηρετούσε ένα γενικό σύνολο 174 ατόμων. Σήμερα έχουμε φτάσει τους 196.
Το 2015 υπηρετούσαν 160 μόνιμοι υπάλληλοι συμπεριλαμβανομένων και των γιατρών και των νοσηλευτών, σήμερα είναι 174 μόνιμοι. Υπηρετούσαν 14 επικουρικοί σήμερα είμαι 21.
Επίσης ανέφερε ότι από τον Αύγουστο το Νοσοκομείο ενισχύθηκε με έξι νέους νοσηλευτές, τέσσερις διοικητικοί υπάλληλοι και δυο επικουρικοί λοιπό προσωπικό.
Επίσης ένας επικουρικός γιατρός με ειδικότητα καρδιολογίας, ακτινοδιαγνωστικής, οδοντιατρικής και ένας μόνιμος ορθοπεδικός με μετάθεση από την Πρέβεζα.
Νομίζω ότι για το ένα εξάμηνο της θητείας μου είναι αρκετό,ωστόσο δεν μας καλύπτει τις ανάγκες, αλλά γίνεται μια προσπάθεια να σταθεί όρθιο το Νοσοκομείο.
Σύμφωνα με τον ίδιο μεγάλη επιτυχία του ΔΣ είναι η επαναλειτουργία της Καρδιολογικής Κλινικής, που θα ξεκινήσει να λειτουργεί πλήρως από το δεύτερο μισό αυτού του μήνα μόλις φτάσει ο μόνιμος καρδιολόγος που έχει προσληφθεί μόνιμα.
Σχετικά με την Ορθοπεδική κλινική, δήλωσε ότι το συγκεκριμένο τμήμα του νοσοκομείου λειτουργεί όλο το μήνα χωρίς ελλείψεις αφού τον Δεκέμβρη ήρθε στο νοσοκομείο και τρίτος μόνιμος ορθοπεδικός ιατρός και εντός του Ιανουαρίου θα αναλάβει εργασία και ο τέταρτος μόνιμος ορθοπεδικός. Μάλιστα τόνισε ότι πολλά ορθοπεδικά περιστατικά από το νοσοκομείο της Πρέβεζας εξυπηρετούνται στο νοσοκομείο της Λευκάδας.
Το ακτινολογικό τμήμα διαθέτει τρεις ιατρούς και λειτουργεί όλο το μήνα μετά την πρόσληψη ενός επικουρικού ιατρού τον περασμένο Αύγουστο.
Στο δυναμικό της παθολογικής κλινικής που αυτή την στιγμή διαθέτει 2 παθολόγους την επόμενη εβδομάδα θα προστεθεί ένας γενικός ιατρός, ενώ σύντομα θα προσληφθεί και ένας ακόμα παθολόγος.
Σε ότι αφορά το παιδιατρικό τμήμα ο κ. Μίχας μας ενημέρωσε ότι αυτή την στιγμή προσφέρουν τις υπηρεσίες τους δύο γιατροί και πολύ σύντομα θα γίνει και η πρόσληψη του τρίτου παιδιάτρου αφού όπως είπε η διαδικασία βρίσκεται στην φάση των ενστάσεων.
Όσον αφορά την κίνηση του Νοσοκομείου Λευκάδας, ανέφερε ότι το 2015 πέρασαν από το Νοσοκομείο, 40.783 συμπολίτες , πιθανόν και ξένοι τουρίστες. Το 2016 έφτασαν στις 50.000, μια αύξηση 25% παρόλα τα προβλήματα που υπήρχαν τότε και σιγά σιγά λύνονται με τον ίδιο να εκτιμά ότι θα αντιμετωπιστούν πολύ πιο καλά ην επόμενη χρονιά, καθώς εδώ και ένα μήνα μετά από απόφαση του ΔΣ, αποφασίστηκε να ζητήσουν για το Νοσοκομείο Λευκάδας, στο αμέσως επόμενο κύμα μόνιμου προσωπικού δώδεκα θέσεις.
Μεταξύ αυτών θα έχουμε άλλον ένα ακτινολόγο, έναν νεφρολόγο, γυναικολόγο, ψυχίατρο, παιδοψυχίατρο, χειρουργό, δυο παθολόγους, οδοντίατρο.
Σχετικά με το νέο νοσοκομείο ο κ. Μίχας μας ενημέρωσε ότι αυτή την στιγμή η Διοίκηση του νοσοκομείου βρίσκεται σε συζητήσεις με το Υπουργείο Υγείας και την ΥΠΕ για την προκήρυξη δώδεκα θέσεων μόνιμων ιατρών μέχρι τον Μάρτη του 2017.
Επίσης με μεγάλη χαρά, μας δήλωσε ότι εγκρίθηκε ο αξονικός τομογράφος 16 τομών που δεν είχε προβλεφτεί στην αρχική μελέτη του νέου νοσοκομείου. Μάλιστα ήδη έγινε και η σχετική διαμόρφωση του χώρου που θα τοποθετηθεί το νέο υπερσύγχρονο μηχάνημα.
Ακόμα μας είπε ότι με χρήματα από το επιχειρησιακό πρόγραμμα της περιφέρειας, ο Δήμος ανέλαβε να φέρει εις πέρας έργα τα οποία δεν είχαν επίσης συμπεριληφθεί στην αρχική μελέτη, όπως σύνδεση με δίκτυα αλλά και έργα σχετικά με τα όμβρια ύδατα του συγκροτήματος κ.α.

Εξαιτίας αυτών των πρόσθετων εργασιών όπως είπε η παράδοση του νέου νοσοκομείου δεν θα γίνει τον Μάιο του 2017 αλλά μερικούς μήνες (2-3) αργότερα.
Μια ακόμα προσθήκη στο νέο νοσοκομείο είναι και η προσθήκη 6 κρεβατιών ΜΕΘ, πράγμα το οποίο αναβαθμίζει το συνολικό επίπεδο της υγείας όχι μόνο της Λευκάδας αλλά και της Ελλάδας γενικότερα

.
Στην μονάδα αιμοκάθαρσης του νέου νοσοκομείου θα υπάρχουν 3 επιπλέον θέσεις, δίνοντας έτσι λύση σε ένα πάγιο πρόβλημα του νομού μας.
Σχετικά με το ΕΚΑΒ,  ενημέρωσε ότι μετά την παραλαβή ενός ασθενοφόρου τον Αύγουστο που μας πέρασε, μέσα στον Φεβρουάριο του 2017, θα παραληφθεί ακόμα μια μονάδα.
Ο ίδιος επανέλαβε ότι δεν λύθηκαν τα προβλήματα, προσπαθούμε να τα λύσουμε με την τάση να είναι ανοδική. Ωστόσο μερικοί επιμένουν να καταστροφολογούν, έχουν τα κίνητρα τους, να παρουσιάζουν το ΕΣΥ σε κατάρρευση.
Όσον αφορά τα οικονομικά δεδομένα ανέφερε ότι για πρώτη φορά το νοσοκομείο Λευκάδας είναι ξεχρεωμένο, καθώς τα χρέη του 31-12- 2015 ήταν στο 1.411.000.000.
Πλέον είναι τα πάντα πληρωμένα με την έκτακτη χρηματοδότηση του 1.300.000 ευρώ, με το Νοσοκομείο να έχει χρέη 274.495 ευρώ χρέη.
Αυτό σημαίνει ότι έχοντας μεγάλα χρέη το νοσοκομείο Λευκάδας, υπήρχαν δυσκολίες στην προμήθεια βασικών ιατρικών-φαρμακευτικών ειδών. Πλέον έχοντας ξοφλήσει μπορούν οι προμηθευτές να δίνουν για πίστωση.
Επίσης το σύνολο δαπάνης που δινόταν για φάρμακα ήταν 653,526., ενώ τα τιμολόγια που καταναλώσαμε ήταν 450.000.
Επίσης υπήρξε έκτακτη επιχορήγηση 800.000 για εφημερίες και υπερωρίες που μαζί με το 1.300.000 για τα ανεξόφλητα για να σταθεί όρθιο το νοσοκομείο. Ωστόσο μας χρειάζονται περισσότερα χρήματα, ωστόσο μέσα από τις Μνημονιακές πολιτικές τα πράγματα είναι ασφυκτικά, ωστόσο μπορούμε και κινούμαστε.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.