Ρύθμιση οφειλών αγροτών και επιχειρηματιών στο Ν. Πρέβεζας.

«Ανάσα» για αγρότες και επιχειρηματίες του Ν. Πρέβεζας αποτελεί  το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης για τον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών, που υπερψηφίστηκε, κατά πλειοψηφία, από την Ολομέλεια της Βουλής, την Παρασκευή, 28 Απριλίου.

Το νέο θεσμικό πλαίσιο δημιουργεί όλες τις προϋποθέσεις για δίκαιη, ρεαλιστική αποπληρωμή των χρεών με σεβασμό την αξιοπρεπή διαβίωση του οφειλέτη που ασφυκτιά από συσσωρευμένα χρέη. Χρέη, που δεν δημιουργήθηκαν απαραιτήτως από κακές πρακτικές, αλλά εξ αιτίας των υφεσιακών πολιτικών και της ραγδαίας πτώσης κατά 25 ποσοστιαίες μονάδες του Α.Ε.Π. τα προηγούμενα χρόνια.

Ειδικότερα, ο εξωδικαστικός μηχανισμός δίνει  τη δυνατότητα στους επιχειρηματίες και στους αγρότες, εφόσον τηρούν βιβλία εσόδων – εξόδων, να ρυθμίσουν μακροχρόνια τις οφειλές τους προς τις εφορίες, τα ασφαλιστικά ταμεία και τις τράπεζες.

Το ψηφισθέν νομοσχέδιο προβλέπει τη συμμετοχή του Δημοσίου και φορέων κοινωνικής ασφάλισης ως πιστωτών με τους ίδιους όρους που συμμετέχουν και οι ιδιώτες πιστωτές, γεγονός που επιτρέπει μια ρύθμιση των οφειλών προς το Δημόσιο και τους φορείς κοινωνικής ασφάλισης, προσαρμοσμένη στη βιωσιμότητα της κάθε επιχείρησης.

Ο εξωδικαστικός μηχανισμός δίνει τη δυνατότητα σε αγρότες και επιχειρηματίες να διαπραγματευτούν σε μια μόνο διαδικασία με το σύνολο των πιστωτών τους, να καθίσουν δηλαδή στο ίδιο τραπέζι με τράπεζες, εφορίες, ασφαλιστικά Ταμεία και να επιτύχουν μια συμφωνία με όλους, που θα βασίζεται στις πραγματικές δυνατότητες αποπληρωμής τους.

Πλέον η διευθέτηση του χρέους δεν θα βασίζεται σε οικονομικά μεγέθη όπως το ύψος του χρέους και του μεγέθους της επιχείρησης, αλλά με βάση την πραγματική ικανότητα αποπληρωμής του επιχειρηματία και του αγρότη. Η ρύθμιση των οφειλών δεν εδράζεται μόνο στα πραγματικά στοιχεία της βιωσιμότητας της επιχείρησης, αλλά και στην αρχή της μη χειροτέρευσης της θέσης όλων των μερών, γεγονός που σημαίνει ότι ενδεχόμενη επίτευξη συμβιβασμού μεταξύ οφειλέτη και πιστωτών, θα είναι win-win για όλες τις πλευρές.  Η διαδικασία γίνεται με ηλεκτρονικό τρόπο, γεγονός το οποίο μειώνει το διοικητικό της κόστος.

Στον εξωδικαστικό μηχανισμό μπορούν να υπαχθούν όλες οι μικρές, μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις, καθώς και οι ατομικές επιχειρήσεις που έχουν συνολικές οφειλές σε καθυστέρηση που υπερβαίνουν τις 20.000 ευρώ μέχρι 31/12/2016. Παρ’ όλα αυτά, σε ό,τι αφορά τις επιχειρήσεις που έχουν οφειλές κάτω των 20.000 ευρώ και τους ελεύθερους επαγγελματίες οι οποίοι δεν εντάσσονται στον εξωδικαστικό μηχανισμό, το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία θα προσφέρουν ρυθμίσεις ανάλογες με αυτές που παρέχονται στο πλαίσιο του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών.

Σε κάθε περίπτωση, ο εξωδικαστικός μηχανισμός ρύθμισης οφειλών αίρει  τα εμπόδια που μέχρι τώρα δυσχέραιναν την επίτευξη συνολικής ρύθμισης των οφειλών των υπερχρεωμένων αγροτών και επιχειρηματιών και δημιουργεί εκείνες τις θετικές προϋποθέσεις που θα τούς προσφέρουν ανακούφιση.

Τέλος, σε λίγους μήνες θα λειτουργήσει γραφείο ενημέρωσης και υποστήριξης των δανειοληπτών στην Πρέβεζα, γραφείο που θα παρέχει πληροφόρηση και θα λειτουργεί ως Κ.Ε.Π. δανειοληπτών.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.