Στη γαλέρα με τον Βρούτση

Η αποτυχία της κυβέρνησης να εξασφαλίσει πρόσθετους πόρους από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα SURE για τη στήριξη της εργασίας σχολιάστηκε έντονα. Αποδεικνύεται τώρα ότι η αποτυχία αυτή ούτε αθώα ήταν ούτε σε απλή ανικανότητα οφείλεται.

Μία από τις λειτουργίες του προγράμματος SURE είναι να καλύπτει τις απώλειες που έχει ο εργοδότης όταν ένας εργαζόμενος υποχρεώνεται να παραμείνει σε καραντίνα.

Ομως ο Γ. Βρούτσης δεν έχει ανάγκη από τέτοιου είδους εργαλεία. Βρήκε καλύτερη λύση: με πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου ορίζει ότι οι εργαζόμενοι που υποχρεώθηκαν να μπουν σε καραντίνα θα «ξεπληρώσουν» στον εργοδότη το διάστημα αυτό δουλεύοντας απλήρωτες υπερωρίες έως και τρεις ώρες την ημέρα.

Για δέκα εργάσιμες ημέρες καραντίνας θα πρέπει να εργαστούν εντεκάωρα επί έναν ολόκληρο μήνα. Έτσι, με μία κίνηση, ο Βρούτσης καταργεί και το οκτάωρο και την πληρωμή των υπερωριών. Προσωρινά; Ναι. Αλλά αρκεί μια νέα ΠΝΠ για να μονιμοποιήσει τις καταστάσεις.

Με μία προηγούμενη ΠΝΠ ο Βρούτσης επέτρεψε στους εργοδότες να βάζουν σε αναστολή σύμβασης όποιον εργαζόμενο δουλεύει με τηλεργασία. Να τον πετάνε δηλαδή στα 500 ευρώ, και όποτε τα πάρει, μόνο και μόνο επειδή ανήκει σε ευπαθή ομάδα. Τι τα χρειαζόμαστε τα SURE;

Εκεί που οι άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις προσπαθούν να στηρίξουν την εργασία εν μέσω πανδημίας, η κυβέρνηση της Ελλάδας χρησιμοποιεί την πανδημία για να ξηλώσει κάθε κανόνα που κατοχυρώνει τους εργαζόμενους.

Και αυτό δεν συμβαίνει τώρα, το βλέπουμε συστηματικά από την περίοδο του λοκντάουν.

Τα χειρότερα είναι μπροστά μας. Και τα έχει αναλάβει ένας από τους πιο αμφιλεγόμενους και πιο έκθετους υπουργούς της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

  • Το κύριο άρθρο της ΑΥΓΗΣ την Τρίτη, 1 Σεπτεμβρίου 2020

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.