ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ μέχρι στιγμής, από την πανδημία του κορωνοϊού

Μερικές σκέψεις από το Οργανωτικό Γραφείο ΣΥΡΙΖΑ

Θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε νηφάλια όταν περάσει η κρίση της πανδημίας και οι επιπτώσεις της, και πρέπει να το κάνουμε αυτό σε εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο. Ωστόσο, εκείνο που εμείς επισημαίνουμε σε αυτή τη φάση είναι ότι η πανδημία του κορωνοϊού αποδεικνύει, ακόμη μία φορά, δύο πράγματα. Αφενός, το πόσο ιδεοληπτικό είναι το δόγμα του οικονομικού νεοφιλελευθερισμού, που θεοποιεί τις αγορές και τα περιμένει όλα από αυτές. Και, αφετέρου, πόσο ανεύθυνο, επικίνδυνο και ανορθολογικό είναι να υπονομεύονται τα δημόσια συστήματα υγείας χάριν της λιτότητας, όπως ήταν η κυρίαρχη πολιτική στην Ευρώπη αλλά και αλλού τα προηγούμενα χρόνια.

Σήμερα, νιώθουμε δικαιωμένοι για την πολιτική επιλογή που κάναμε ως κυβέρνηση στον χώρο της υγείας. Να θέσουμε ως προτεραιότητα την αποκατάσταση του ετοιμόρροπου δημόσιου συστήματος υγείας που παραλάβαμε από την κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου το 2015 και να επιδιώξουμε με κάθε τρόπο την ενίσχυσή του. Κι αυτό, παρά τις αντίξοες δημοσιονομικές συνθήκες που επίσης μας κληροδότησε η προηγούμενη κυβέρνηση.

–Νιώθουμε δικαιωμένοι διότι ακυρώσαμε τις 7.500+ διαθεσιμότητες και χιλιάδες απολύσεις νοσηλευτικού και ιατρικού προσωπικού που είχε δρομολογήσει ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης ως αρμόδιος υπουργός. Αντ’ αυτών, ενισχύσαμε το δημόσιο σύστημα υγείας με 11.500 καθαρές προσλήψεις (δηλαδή νέες προσλήψεις μείον τις συνταξιοδοτήσεις) ενώ, όταν καταφέραμε να βγούμε από τα μνημόνια και τους περιορισμούς τους, δρομολογήσαμε επιπλέον 10.000 προσλήψεις για τα επόμενα 4 χρόνια, μεταξύ των οποίων και 1.500 προσλήψεις για το 2019, οι οποίες ακόμη εκκρεμούν, και 2.500 για το 2020.

–Νιώθουμε δικαιωμένοι, διότι διασφαλίσαμε την πρόσβαση όλων των πολιτών στο δημόσιο σύστημα υγείας, ακυρώνοντας τον αποκλεισμό για 2 εκατομμύρια ανασφάλιστους πολίτες που είχε επιβάλλει η προηγούμενη κυβέρνηση καθώς και κάμποσα εκατομμύρια που είχαν χρεωθεί οι πολίτες μέσω της εφορίας για τη νοσηλεία τους.

–Νιώθουμε δικαιωμένοι που, ενώ παραλάβαμε τον ΕΟΠΥΥ που χρωστούσε περίπου 2 δις σε ιδιώτες παρόχους υγείας και απέδιδε μόνο 100 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο στα δημόσια νοσοκομεία, καταφέραμε να τον νοικοκυρέψουμε παραδίδοντάς τον με ληξιπρόθεσμα χρέη λιγότερο από 300 εκ., να αποπληρώνει κανονικά τους παρόχους και κυρίως να έχει εξαπλασιάσει τη χρηματοδότηση του ΕΣΥ (νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας).

–Νιώθουμε δικαιωμένοι που καταφέραμε να διασφαλίσουμε τους πόρους για να ανανεώσουμε κατά 50% τον στόλο του ΕΚΑΒ (300 νέα ασθενοφόρα) αλλά και να περιθωριοποιήσουμε τα διάφορα συμφέροντα που επί χρόνια ναρκοθετούσαν την ολοκλήρωση των συναφών διαγωνισμών.

–Νιώθουμε δικαιωμένοι που, στη θέση του πλήρως αποδιαρθρωμένου συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας που παραλάβαμε, καταφέραμε να σχεδιάσουμε και να αρχίσουμε να υλοποιούμε ένα σύγχρονο και αποτελεσματικό δημόσιο σύστημα ΠΦΥ παραδίδοντας 125 Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤΟΜΥ). Σε αυτές, μόνο επί των ημερών μας, είχαν απευθυνθεί πάνω από 1 εκ. πολίτες με το 78% από αυτούς να αντιμετωπίζει το πρόβλημα υγείας στις τοπικές μονάδες και μόνο το 22% να χρειάζεται να παραπεμφθεί σε νοσοκομείο. Ενώ σχεδιάζαμε και τη δημιουργία κινητών μονάδων ΠΦΥ που θα επισκέπτονταν τις δυσπρόσιτες περιοχές.

–Νιώθουμε δικαιωμένοι που διασφαλίσαμε τη λειτουργία 120 επιπλέον ΜΕΘ σε σχέση με αυτές που παραλάβαμε.

— Νιώθουμε δικαιωμένοι για την πληθώρα θεσμικών παρεμβάσεων, όπως π.χ. την πολιτική για το φάρμακο, το νέο σύστημα για τις προμήθειες υγείας, την εξυγίανση του ΚΕΕΛΠΝΟ και τον μετασχηματισμό του στον ΕΟΔΥ, την κατάργηση των ακριβοπληρωμένων συμβάσεων με ιδιώτες για την καθαριότητα στα νοσοκομεία. Και πολλά άλλα που θωράκισαν το σύστημα από  την κακοδιαχείριση, τη διασπάθιση δημόσιου χρήματος και τη διαφθορά, τα οποία στερούσαν πολύτιμους πόρους από το δημόσιο σύστημα υγείας.

Νιώθουμε όμως δικαιωμένοι και για τη στρατηγική επιλογή μας να βγάλουμε τη χώρα από τα μνημόνια και μάλιστα με καθαρή έξοδο (και όχι όπως πρότειναν κι επεδίωκαν ο κ. Στουρνάρας και άλλοι, μέσω πιστοληπτικής γραμμής που προϋποθέτει νέο μνημόνιο) και με τη δημιουργία επαρκούς μαξιλαριού ρευστότητας. Κάτι που, σε συνδυασμό με την ελάφρυνση χρέους που είχαμε διεκδικήσει και πετύχει (αντίθετα από τους Σαμαρά – Βενιζέλο που διεκδικούσαν πιστοποιητικά βιωσιμότητας ενός χρέους που όλος ο κόσμος γνώριζε ότι ήταν μη βιώσιμο), μας επιτρέπει σήμερα να μπορούμε να λάβουμε τα απαραίτητα μέτρα για να αντιμετωπίσουμε την πανδημία του κορωνοϊού και τις επιπτώσεις της, μέτρα για την παραπέρα ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας και μέτρα για να αντιμετωπιστούν οι οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας.