Συνέντευξη Κώστα Μπάρκα στην εφημερίδα Free Sunday και στον δημοσιογράφο Δημήτρη Χρυσικόπουλο

Ερώτηση: Κατ’ αρχάς, θα ήθελα να μιλήσουμε για τις εξελίξεις σχετικά με το κλείσιμο της β’ αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος. Πού βρισκόμαστε με το θέμα αυτό;

 

Κώστας Μπάρκας: Η κυβέρνηση παραμένει σταθερή στο στόχο της επίτευξης συνολικής συμφωνίας με τους θεσμούς . Πιστεύω, μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο, ότι μετά το άτυπο Eurogroup της Μάλτας της 7ης Απριλίου, την ετήσια σύνοδο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Ουάσιγκτον και την επιστροφή των τεχνικών κλιμακίων στην Αθήνα, η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος είναι «προ των πυλών» και άμεσα θα έχουμε καλά αποτελέσματα. Πιθανότατα, στο Eurogroup της 22ας  Μαΐου  θα υπάρξει μια συνολική συμφωνία, ώστε να μπούμε στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, να εμπεδωθεί η σταθερότητα και η ελληνική οικονομία να επιστρέψει στην κανονικότητα.  Σε κάθε περίπτωση, η καθυστέρηση οφείλεται στις αντιπαραθέσεις μεταξύ των δανειστών και όχι στην ελληνική πλευρά.

 

 

Ερώτηση: Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι η αξιολόγηση θα κλείσει με μηδενικό δημοσιονομικό αποτέλεσμα. Θεωρείτε εφικτή αυτή τη δέσμευση;

 

Κώστας Μπάρκας: Απολύτως. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός, ο Αλέξης Τσίπρας, έχει δώσει  συνεντεύξεις, διευκρινίζοντας ότι η αξιολόγηση θα είναι δημοσιονομικά ουδέτερη, δηλαδή θα  έχει μηδενικό δημοσιονομικό ισοζύγιο.

 

 

 

 

Ερώτηση: Όσον αφορά στα μέτρα που θα νομοθετηθούν για μετά το πέρας του προγράμματος, ποια θεωρείτε ότι θα είναι η στάση της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ;

 

Κώστας Μπάρκας:  Η στάση της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ είναι ενιαία και συμπαγής σε ζητήματα  στρατηγικής σημασίας, που ανοίγουν το δρόμο για έξοδο από την επτάχρονη κρίση που ταλανίζει το τόπο μας. Ως εκ τούτου, το σενάριο που διακινείται από κύκλους της αντιπολίτευσης για μη υπερψήφιση  των θετικών και των αρνητικών μέτρων της συμφωνίας από το σύνολο της Κοινοβουλευτικής μας Ομάδας δεν έχει  επαφή με την πραγματικότητα.

 

 

Ερώτηση: Η ΝΔ λέει ότι δεν πρόκειται να ψηφίσει τη συμφωνία που θα προκύψει με το τέλος της αξιολόγησης. Το σχόλιό σας;

 

Κώστας Μπάρκας: Πιστεύω πως το δίλημμα της ΝΔ τις επόμενες μέρες  θα είναι εάν θα ψηφίσει τα θετικά μέτρα, που απορρέουν από τη συμφωνία, δηλαδή:  τη μείωση του ΕΝΦΙΑ, τη μείωση  της φορολογίας των επιχειρήσεων, τη μείωση του κατώτατου φορολογικού συντελεστή  φυσικών προσώπων από το 22% στο 20%, την επιδότηση ενοικίου για χαμηλά και μεσαία εισοδήματα, τη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης των συνταξιούχων, την επέκταση του προγράμματος των σχολικών γευμάτων και την ενίσχυση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων ή  θα συνεχίσει την αυτοκαταστροφική πολιτική που επέλεξε και πριν λίγους μήνες, όταν αρνήθηκε να υπερψηφίσει την παροχή ύψους 617 εκατομμυρίων ευρώ στους χαμηλοσυνταξιούχους.

 

Ερώτηση: O πρόεδρος της ΝΔ εμμένει στο ζήτημα της πρόωρης διεξαγωγής εκλογών. Τι απαντάτε;

 

Κώστας Μπάρκας: Στις κοινοβουλευτικές δημοκρατίες η εκάστοτε κυβέρνηση έχει διάστημα τεσσάρων ετών, προκειμένου να υλοποιήσει το πρόγραμμά της.  Έτσι, και στην Ελλάδα οι εκλογές θα διεξαχθούν κανονικά στην ώρα τους, δηλαδή  τον Σεπτέμβρη του 2019.

Η εμμονή του προέδρου της ΝΔ για πρόωρη διεξαγωγή εκλογών εξυπηρετεί βραχυπρόθεσμες εσωκομματικές του σκοπιμότητες –καλλιεργεί ηγετικό προφίλ και προσπαθεί να συσπειρώσει τη βάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ωστόσο, μακροπρόθεσμα θα έχει σίγουρα πρόβλημα, καθώς η στρατηγική του θα αποδειχθεί «μπούμερανγκ»,  χάνοντας αξιοπιστία και σοβαρότητα. Δεν νομίζω ότι απέχει πολύ από το να μετατραπεί στον «Φιγιόν της Ελλάδας» σε δυόμισι χρόνια.

 

Ερώτηση: Η ΝΔ κατηγορεί την κυβέρνηση ότι απαξίωσε και ότι ξεπουλάει τη ΔΕΗ. Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με αυτή τη θέση και γιατί;

 

Κώστας Μπάρκας:  Θα μου επιτρέψετε να σας υπενθυμίσω ότι η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου ήταν αυτή που είχε ψηφίσει την πώληση του 66% του ΑΔΜΗΕ – αφορούσε τα δίκτυα – και  την εκποίηση του 1/3 της ΔΕΗ – αφορούσε  υδροηλεκτρικές, λιγνιτικές μονάδες και μονάδες φυσικού αερίου, υποθηκεύοντας το ενεργειακό μέλλον της χώρας μας.

 

Στον αντίποδα, η σημερινή κυβέρνηση θεωρεί ότι η ΔΕΗ αποτελεί και θα συνεχίσει  να αποτελεί τον εθνικό πυλώνα του ενεργειακού συστήματος της Ελλάδας. Σ’ αυτό το πλαίσιο, διαπραγματεύεται σκληρά  με τους θεσμούς και ήδη πέτυχε σημαντικές νίκες :  ακυρώθηκε  με τον Ν. 4389/2016 ο μνημονιακός νόμος που αποσκοπούσε στη συρρίκνωση της ΔΕΗ, με την πώληση του 1/3 της Επιχείρησης,  και αντικαταστάθηκε με τη θεσμοθέτηση των δημοπρασιών ΝΟΜΕ. Ταυτόχρονα, αποτράπηκε η εκχώρηση του εθνικού δικτύου μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς η διαχείρισή του παραμένει στον έλεγχο του δημοσίου, με τη νομοθετική κατοχύρωση του 51% στο ελληνικό δημόσιο.

 

Ωστόσο, τον Δεκέμβρη του 2016 είχαμε νέες εξελίξεις, καθώς το Ευρωδικαστήριο εξέδωσε καταδικαστική απόφαση  σε βάρος της ΔΕΗ για κατάχρηση της δεσπόζουσας θέσης της στην αγορά λιγνίτη, επαναφέροντας σε ισχύ παλαιότερες αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής του 2008. Για να το πω απλά, τη συζήτηση για το άνοιγμα της αγοράς λιγνίτη θα έπρεπε να την κάνουμε ακόμη και αν ήμασταν έξω από τα μνημόνια. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Σ’ αυτή τη βάση, η κυβέρνηση, η ΔΕΗ και η Επιτροπή, με πλήρη διαφάνεια,  συζητούν για την εφαρμογή των αποφάσεων που αφορούν στους λιγνίτες.

 

Συμπερασματικά,  θα έλεγα ότι από τα παραπάνω  η κοινή γνώμη αντιλαμβάνεται  ποιος  υπερασπίζεται τον δημόσιο χαρακτήρα της ΔΕΗ και ποιος απαξίωσε και επιδίωξε  το ξεπούλημά της.

 

 

Ερώτηση: Οι δημοσκοπήσεις δίνουν καθαρή κεφαλή στη ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ. Πιστεύετε ότι η εικόνα αυτή είναι αναστρέψιμη;

 

Κώστας Μπάρκας: Για εμάς οι δημοσκοπήσεις είναι  «στιγμιαίες φωτογραφίες», δηλαδή εργαλεία που αποτυπώνουν τις τάσεις της κοινής γνώμης. Ως εκ τούτου, δεν τις χρησιμοποιούμε για να «φτιάξουμε κλίμα», όπως κάνουν κάποιοι άλλοι. Ας προσέχουν, λοιπόν, για να μη  μείνουν με τις δημοσκοπήσεις στο χέρι, όταν στηθούν οι πραγματικές κάλπες. Εμείς, γι’ αυτές ενδιαφερόμαστε. Και είμαι αισιόδοξος ότι η προσπάθεια που κάνουμε για να  βγάλουμε τη χώρα από την κρίση με την κοινωνία όρθια, θα έχει πρώτα θετικό αντίκτυπο για την κοινωνική πλειοψηφία και δευτερευόντως για το ΣΥΡΙΖΑ, που εκφράζει πολιτικά αυτό το κοινωνικό ρεύμα.

 

Ερώτηση: Θα ήθελα και ένα σχόλιό σας για τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία. Τι σημαίνει το αποτέλεσμά του για τη χώρα, για την Ευρώπη και για την Ελλάδα;

 

Κώστας Μπάρκας: Η 23η  Απριλίου του 2017 αποτελεί τομή για τον γαλλικό εκλογικό χάρτη και το πολιτικό σύστημα γενικότερα, καθώς οι Γάλλοι πολίτες με την ψήφο τους διέλυσαν το παραδοσιακό δικομματικό σύστημα:  Ρεπουμπλικάνοι και Σοσιαλιστές, που κυβέρνησαν τη χώρα για σαράντα χρόνια, έμειναν έξω από το χορό των διεκδικητών για την Προεδρία της Γαλλίας. Ταυτόχρονα, ανέδειξε ότι η σημερινή Γαλλία είναι βαθιά διαιρεμένη σε κοινωνικό και γεωγραφικό επίπεδο, απόρροια των νεοφιλελεύθερων πολιτικών που ασκήθηκαν τα τελευταία χρόνια.

Θα έλεγα ότι όπως έχει διαμορφωθεί σήμερα η πολιτική κατάσταση, παρά τις διαφωνίες μας με τον Μακρόν αναφορικά με το κοινωνικό κράτος, τις εργασιακές σχέσεις, τα δημόσια αγαθά, οφείλουν όλοι οι προοδευτικοί πολίτες να  στηρίξουν την προσπάθειά του στον δεύτερο γύρο, προκειμένου να ηττηθεί η Ακροδεξιά. Γιατί, ο Μακρόν είναι πολιτικός αντίπαλός μας, η Λεπέν, όμως, είναι εχθρός της Δημοκρατίας. Επομένως, καμιά ανοχή στο φασισμό και στους εκπροσώπους του.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.