Συνέντευξη Κώστα Μπάρκα στη Κυριακάτικη KONTRA NEWS.

foto BARKAS

Δημοσιογράφος: Πώς βλέπετε τις εξελίξεις στο κυβερνητικό στρατόπεδο, μετά το θέμα Μουζάλα και όσα ακολούθησαν;

Κώστας Μπάρκας: O αναπληρωτής Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, έχει εργαστεί συστηματικά για τη διαχείριση των αυξανόμενων προσφυγικών ροών και όλοι γνωρίζουν ότι αγωνίζεται κάτω από αντίξοες συνθήκες, καθώς  κάποιες χώρες επέλεξαν, μονομερώς, να κλείσουν τα σύνορά τους, παραβιάζοντας το διεθνές δίκαιο και το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Σ΄ αυτό το δύσκολο περιβάλλον, ο Γιάννης Μουζάλας αποδεικνύει έμπρακτα ότι μπορούμε να εφαρμόσουμε πολιτικές, οι οποίες στηρίζονται στις αξίες της ανθρωπιάς και της αλληλεγγύης, αρκεί να το θέλουμε.

Αναφορικά με την επίμαχη φράση, κατανοώ την ευαισθησία του ελληνικού λαού για το ονοματολογικό. Ωστόσο, πρόκειται για λάθος εκ παραδρομής και ο ίδιος ο Υπουργός ζήτησε συγγνώμη. Δε νομίζω ότι σε άλλη ευρωπαϊκή χώρα θα γινόταν τόσος θόρυβος για ένα λεκτικό ατόπημα.

Δημοσιογράφος: Πόσο πιστεύετε ότι θα επιδράσουν στην εικόνα της κυβέρνησης;

Κώστας Μπάρκας: Η κυβέρνηση αυτή τη στιγμή αντιμετωπίζει  μια οικονομική και μια προσφυγική κρίση. Και δίνει όλες τις δυνάμεις της για να υπερβούμε αυτή τη διπλή κρίση. Η αποτελεσματικότητα της κυβέρνησης στη διαχείριση  του Προσφυγικού και στην προσπάθεια που γίνεται να κλείσει η αξιολόγηση με τους Θεσμούς, ώστε να ρυθμιστεί το δημόσιο χρέος  μας και στη συνέχεια  να ακολουθήσουμε το δρόμο της προκοπής και της ανάπτυξης,  θα κρίνουν την εικόνα της σε τελική ανάλυση. Πιστεύω ότι αυτή είναι η ουσία. Άλλωστε, αυτό αποδεικνύεται όχι μόνο από τις δημοσκοπήσεις, αλλά και από τα μηνύματα που εισπράττω στην εκλογική μου περιφέρεια, το Νομό Πρέβεζας.

Δημοσιογράφος: Οι σχέσεις σας με τους Ανεξάρτητους Έλληνες είναι πλέον διαφορετικές απ’ ότι ως τώρα;

Κώστας Μπάρκας:  Έχουμε μάθει μέσα από το διάλογο και τη συνεργασία να λύνουμε κάθε διαφωνία που προκύπτει. Σας διαβεβαιώνω, ότι οι σχέσεις των κυβερνητικών εταίρων, ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛΛ., διαπνέονται από εμπιστοσύνη και αλληλοσεβασμό. Ως εκ τούτου, η κυβερνητική  πλειοψηφία είναι σταθερή και διαθέτει συνοχή.

Δημοσιογράφος: Φοβάστε ότι το προσφυγικό μπορεί να αποτελέσει θρυαλλίδα για εξελίξεις στο εσωτερικό της  χώρας;

Κώστας Μπάρκας: Θα ήθελα να διευκρινίσω ότι η κρίση που αντιμετωπίζουμε με το Προσφυγικό, πηγάζει από τις πολεμικές συρράξεις στην ευρύτερη Μέση Ανατολή, οι οποίες έχουν ως επίκεντρο τη κρίση στη Συρία. Αντικειμενικά, είναι μια δύσκολη κατάσταση. Παράλληλα, η ελληνική κυβέρνηση καλείται να διαχειριστεί τη μεγαλύτερη μετακίνηση ανθρώπινου πληθυσμού στην Ευρώπη μετά το Β’ Παγκόσμιο πόλεμο.

Επομένως, μπορείτε εύκολα να καταλάβετε ότι το Προσφυγικό είναι  μία  διεθνής κρίση, με ευρωπαϊκές προεκτάσεις, που θέτει σε κίνδυνο τη συνοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί και παίρνει αποφάσεις.  Σ’ αυτό το πλαίσιο, η ελληνική κυβέρνηση διεκδικεί η αλληλεγγύη και η ανθρωπιά να είναι οι βασικές αξίες, πάνω στις οποίες θα βασιστεί η Ευρωπαϊκή Ένωση για την επίλυση της κρίσης.  Διεκδικεί να τηρούνται οι κοινές αποφάσεις. Επιπρόσθετα, διεκδικεί να μοιραστούμε, όλα τα κράτη-μέλη της Ε.Ε., την ευθύνη απέναντι σε μια κρίση που μας υπερβαίνει.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να έχει μέλλον, όταν είναι μια Ένωση συνευθύνης και δίκαιου, δημοκρατικού αναλογικού διαμερισμού των δυσκολιών που αντιμετωπίζει.  Μια Ευρωπαϊκή Ένωση α λα καρτ, πιστεύω, δεν έχει προοπτική, καθώς το μόνο που πετυχαίνει είναι η αναβίωση των εθνικισμών του παρελθόντος.

Συμπερασματικά, θα έλεγα ότι οι εξελίξεις στο εσωτερικό είναι συνυφασμένες με την πολιτική ωριμότητα, που θα επιδείξουν τόσο οι πολίτες, όσο και οι πολιτικοί της Ευρώπης.

Δημοσιογράφος: Βλέπετε ότι αυτό το κύμα των προσφύγων που διογκώνεται είναι δυνατόν να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά από  την παρούσα κυβέρνηση;

Κώστας Μπάρκας: Η Ελλάδα έχει εκπληρώσει  τις υποχρεώσεις της, ως ενεργό μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ολοκληρώσαμε τα hotspots στα νησιά. Ταυτοποιήσαμε  κάθε πρόσφυγα ή μετανάστη που ήρθε στη χώρα μας και συνεχίζουμε να το κάνουμε. Κατασκευάζουμε κέντρα προσωρινής φιλοξενίας για τους πρόσφυγες και οι αρμόδιοι Υπουργοί δουλεύουν καθημερινά για να ανακουφίσουμε τον πόνο των προσφύγων.

Εμείς,  οι Ελληνίδες και οι Έλληνες, επειδή γνωρίζουμε από προσφυγιά, θα βάλουμε «πλάτη» και θα κάνουμε το καθήκον μας, βοηθώντας όσους έχουν ανάγκη. Γιατί,  οι δικές μας αξίες και τα ιδανικά μας, ο δικός μας πολιτισμός επιβάλλει  να προστατεύσουμε τους ξεριζωμένους συνανθρώπους μας.

Ωστόσο, όπως τόνισα νωρίτερα, επειδή το Προσφυγικό είναι διεθνές θέμα, για να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά, χρειάζεται η Ευρώπη να αναλάβει τις ευθύνες της. Και εδώ υπάρχει ζήτημα. Γιατί, για παράδειγμα, ενώ υπάρχει απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου από τον Σεπτέμβρη του 2015 για μετεγκατάσταση των προσφύγων στην ενδοχώρα, η Ευρωπαϊκή Ένωση  προχωράει με ρυθμούς «χελώνας» αυτή τη διαδικασία;

Κλείνοντας, θα ήθελα να τονίσω ότι  η κυβέρνηση υπερασπίζεται τα συμφέροντα της χώρας μας στο ευρωπαϊκό και διεθνές γίγνεσθαι και δε θα επιτρέψει, σε καμία περίπτωση , να γίνουμε αποθήκη ψυχών.

Δημοσιογράφος: Εκτιμάτε ότι μπορεί να οδηγηθούμε σε μία πρόωρη εκλογική αναμέτρηση με όλα τα σημερινά δεδομένα και παρά τη θέληση της κυβέρνησης;

Κώστας Μπάρκας: Η κυβέρνηση διαθέτει νωπή λαϊκή εντολή και παλεύει για να πραγματοποιήσει τις προεκλογικές της δεσμεύσεις. Επειδή κάνουμε πραγματικές μεταρρυθμίσεις, τομές θα τις χαρακτήριζα, όπως για παράδειγμα η ρύθμιση του άναρχου ραδιοτηλεοπτικού τοπίου, συγκεκριμένα οικονομικά συμφέροντα μάς πολεμούν και εξυφαίνουν σενάρια για οικουμενικές, δήθεν αποσταθεροποίηση της χώρας κ.α. Αυτό αποδεικνύει περίτρανα ότι η ελληνική κυβέρνηση κάνει καλά τη δουλειά  της και υπηρετεί  τη λαϊκή εντολή που έλαβε στο ακέραιο, χωρίς εκπτώσεις και συμβιβασμούς.

Δημοσιογράφος: Ως κυβερνητικός βουλευτής θα ψηφίσετε οτιδήποτε φέρει η κυβέρνηση στη Βουλή σε σχέση με ασφαλιστικό και φορολογικό;

Κώστας Μπάρκας:  Η  ελληνική κυβέρνηση θεωρεί ότι είναι εφικτή η επίτευξη συμφωνίας με τους εταίρους μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση μέχρι τις 25 Μαρτίου. Πιστεύω ότι  η αξιολόγηση θα επιτευχθεί χωρίς μεγάλες αλλαγές, βάσει των προτάσεων που έχει καταθέσει η κυβέρνηση και οι οποίες κινούνται απολύτως μέσα στο πλαίσιο της συμφωνίας του καλοκαιριού. Παράλληλα, η κυβέρνηση έχει κάνει σαφές, σε όλους τους τόνους, ότι δεν πρόκειται να κάνει δεκτές προτάσεις που κινούνται έξω από πλαίσιο της συμφωνίας και θα κινηθεί απολύτως εντός του πλαισίου της λαϊκής εντολής που έχει λάβει από τον ελληνικό λαό.

Συμπερασματικά, θα έλεγα ότι η επικείμενη ψήφιση από τη Βουλή των νομοσχεδίων για το ασφαλιστικό και το φορολογικό, θα ανοίξει το δρόμο για τη ρύθμιση του χρέους και της κατ’ επέκταση προσπάθειας που γίνεται για να ακολουθήσουμε το μονοπάτι της ανάπτυξης και της ενίσχυσης του κοινωνικού κράτους.