ΣΥΝΤΟΜΟΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ Τι πετύχαμε

bbbb4893-11f0-4da7-84c3-f254364c5b39

Α. κυβερνητικό έργο

1. Η καταπολέμηση της ανθρωπιστικής κρίσης.

Στο πλαίσιο αυτό με τον νόμο που ψηφίσαμε για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης έχουμε ήδη προχωρήσει

• στην παροχή δωρεάν ρεύματος σε 212.216 δικαιούχους
  • στην δημιουργία της κάρτας σίτισης για 349.826 δικαιούχους
  • στην υλοποίηση του προγράμματος εξασφάλισης στέγης με επιδότηση ενοικίου για 30.575 οικογένειες
  • στην παροχή δωρεάν ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης για όλους τους ανέργους
  • στην κατάργηση του πεντάευρου στα νοσοκομεία όλης της χώρας

Δρομολογήσαμε τις διαδικασίες για 3500 προσλήψεις νοσηλευτικού και ιατρικού προσωπικού με στόχο την ενίσχυση του συστήματος υγείας

1. Μέτρα ανακούφισης.
  •     Υλοποιήσαμε την μεγάλη μας δέσμευση για τις 100 δόσεις για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του δημοσίου και των ασφαλιστικών ταμείων, δίνοντας ταυτόχρονα ασφαλιστική και φορολογική ενημερότητα σε όσους και όσες εντάχθηκαν.
  • Αποποινικοποιήσαμε τις οφειλές προς το Δημόσιο μέχρι και του ποσού των 50.000 Ευρώ .

–      Νομοθετήσαμε την Δεύτερη Ευκαιρία, την πλήρη απαλλαγή χρεών για τα φυσικά πρόσωπα που εντίμως πτώχευσαν.

1. Ενίσχυση της εργασίας και της προστασίας των μισθωτών στρωμάτων.

– Πετύχαμε την προστασία των όρων της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας για όλο το 2015

-Σταματήσαμε τις ομαδικές απολύσεις

– Θεσπίσαμε δωρεάν μεταφορά των ανέργων με τα μέσα μαζικής μεταφοράς.

-Επαναπροσλάβαμε τους αντισυνταγματικά απολυμένους κάνοντας ένα βήμα  αποκατάστασης της δικαιοσύνης στον ρημαγμένο και απαξιωμένο δημόσιο τομέα. Σταματήσαμε την περαιτέρω υποβάθμιση που θα έφερναν οι σχεδόν 10.000 απολύσεις που εκκρεμούσαν.

– 100.000 άνεργοι είναι ήδη σήμερα σε επιδοτούμενα προγράμματα και τους επόμενους δύο μήνες ο αριθμός αυτός θα ανέλθει σε 120.000 ανέργους.

– Περιορίζουμε την ασυδοσία και την κατασπατάληση πόρων μέσα από τις εργολαβικές εταιρίες στο δημόσιο τομέα.

1. Εκδημοκρατισμός της Δημόσιας Διοίκησης,
  • Ψηφίσαμε το νόμο για τον εκδημοκρατισμό της δημόσιας διοίκησης, την κατάργηση της εργασιακής εφεδρείας και την αναδιαμόρφωση του θεσμού της κινητικότητας
  • Ανοίξαμε την ΕΡΤ η οποία μεταμορφώνεται μέρα με τη μέρα σε έναν ανταγωνιστικό και αντικειμενικό φορέα ενημέρωσης και ψυχαγωγίας που αγκαλιάζει το τηλεοπτικό κοινό χωρίς να χρειαστεί αύξηση του τέλους.
  • Βγάλαμε από τα συρτάρια μεγάλες υποθέσεις φοροδιαφυγής και διαφθοράς.

–  Έχουμε ήδη ξεκινήσει την συγκριτική ανάλυση των τραπεζικών καταθέσεων άνω των 300.000 Ευρώ σε σχέση με τα δηλωθέντα εισοδήματα της τελευταίας δεκαετίας, για τον εντοπισμό της πραγματικής αφορολόγητης ύλης.

• Δώσαμε σε δημόσια διαβούλευση τον νόμο για τις τηλεοπτικές άδειες αποδεικνύοντας έμπρακτα την βούληση μας να συγκρουστούμε με τις δυνάμεις της διαπλοκής.
  • Καταλογίσαμε τις ανείσπρακτες μέχρι σήμερα, οφειλές των τηλεοπτικών σταθμών.

Β. διαπραγμάτευση

Μέσα από τη σκληρή διαπραγμάτευση πετύχαμε μερικά αδιαμφισβήτητα κέρδη για την ελληνική πλευρά.

1. δημοσιονομικοί στόχοι

Οι χαμηλότεροι δημοσιονομικοί στόχοι που πετύχαμε, τάξης 20 δις ευρώ σε βάθος τετραετίας, αντιστοιχούν σε μια εξοικονόμηση πόρων που μπορεί να χρηματοδοτήσει την ανάπτυξη και την στήριξη του κοινωνικού κράτους,

1. Χρηματοδότηση

Ενώ το αρχικό σχέδιο των θεσμών προέβλεπε χρηματοδότηση ύψους 5 δις ευρώ για ένα πεντάμηνο με συνεχόμενες αξιολογήσεις, η νέα Συμφωνία εξασφαλίζει πόρους που μπορούν να φτάσουν και τα 83 δις Ευρώ για μια τριετία.

1. Νέο θεσμικό πλαίσιο

Πετύχαμε ολοκληρωτική θεσμική αναπλαισίωση, μέσα από την επιλογή μας να αφήσουμε το προηγούμενο πρόγραμμα να λήξει. Η νέα δανειακή σύμβαση, έχει συναφθεί με τον ESM που αποτελεί διεθνή οργανισμό και όχι ανώνυμη εταιρεία όπως ήταν ο EFSF.

Αυτό έχει πολύ συγκεκριμένες συνέπειες σε ότι αφορά το εφαρμοστέο δίκαιο, καθώς, πλέον, η σχέση μας με τους δανειστές διέπεται από το διεθνές και το ευρωπαϊκό δίκαιο και όχι από το αγγλικό. Η Ελλάδα κατοχύρωσε τις ασυλίες και τα προνόμια προστασίας της περιουσίας της ελληνικής δημοκρατίας και της Τράπεζας της Ελλάδος, που επανέρχονται στο σύνηθες θεσμικό πλαίσιο, ακυρώνοντας το αποικιοκρατικό αίσχος των προηγούμενων δανειακών συμβάσεων.

Οι ανοιχτές μάχες της διαπραγμάτευσης

1. Αναδιάρθρωση του χρέους

Το ζήτημα της αναδιάρθρωσης του χρέους μετά από την επιμονή μας στη διαπραγμάτευση μπαίνει επιτέλους στις πραγματικές του διαστάσεις ως πρόβλημα υπερεθνικό, οικονομικό και πολιτικό. Αυτόν τον αγώνα μπορεί να τον ολοκληρώσει μόνο μία πολιτική δύναμη που πάλεψε πραγματικά και όχι το παλιό πολιτικό κατεστημένο που μιλούσε για «βιώσιμο ελληνικό χρέος».

1. Η διαχείριση των κόκκινων δανείων

Πρόκειται για κολοσσιαίο πρόβλημα που από την επίλυσή του εξαρτάται η παροχή ρευστότητας στην πραγματική οικονομία.

Στο πλαίσιο της ανοιχτής διαπραγμάτευσης θα καταθέσουμε και θα διεκδικήσουμε την εφαρμογή της πρότασης μας για τη δημιουργία φορέα που θα μεσολαβεί μεταξύ των εμπλεκόμενων τραπεζών και των οφειλετών.

Τα κύρια σημεία της πρότασης αυτής αφορούν

• Την βελτίωση και επιτάχυνση εφαρμογής του νόμου για τις υπερχερωμένες επιχειρήσεις και νοικοκυριά. (νόμος Κατσέλη).
  • Την υλοποίηση του νόμου για τις υπερχρεωμένες μικρομεσαίες επιχειρήσεις
  • Τις αλλαγές του Κώδικα δεοντολογίας των Τραπεζών, καθώς και την ενεργοποίηση του θεσμού του ενήμερου δανειολήπτη.
  1. Η δημιουργία του νέου Ταμείου Αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας

Αγωνιζόμαστε ώστε οι όροι λειτουργίας του ταμείου να εξασφαλίζουν τον έλεγχο της ελληνικής πλευράς και να διασφαλίζουν την διοχέτευση πόρων, όχι μόνο στην αποπληρωμή του χρέους αλλά και στην ανάπτυξη. Μια τέτοια λειτουργία είναι εντελώς διαφορετική από το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας που είχαν συμφωνήσει οι προηγούμενες κυβερνήσεις.

1. Εργασιακές σχέσεις

Το ζήτημα των εργασιακών σχέσεων και ειδικά της επαναφοράς των συλλογικών διαπραγματεύσεων αποτελεί για τον ΣΥΡΙΖΑ μία από τις πιο σημαντικές μάχες για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων, για την αξιοπρέπεια και τη δημοκρατία στους χώρους δουλειάς. Αυτή η μάχη δεν μπορεί να δοθεί από μια κυβέρνηση με δυνάμεις του παλιού πολιτικού συστήματος, που πιστεύουν και υλοποίησαν την διάλυση των εργασιακών σχέσεων