Σ. Αναγνωστοπούλου: Το νομοσχέδιο επανέφερε το ότι η Παιδεία είναι δημόσιο αγαθό, βαζόντας φρένο στις ανεξέλεγκτες απολύσεις

anagnostopoulou_sia_0

Το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε χθες επαναφέρει ότι «η Παιδεία είναι ένα Δημόσιο αγαθό» δήλωσε σε συνέντευξή της η αναπληρώτρια υπουργός Παιδείας, Σία Αναγνωστοπούλου στην ΕΡΤ, προσθέτοντας ότι «η Παιδεία, απ’ όπου και αν προέρχεται είτε από δημόσιο, είτε από ιδιωτικό φορέα αποτελεί Δημόσιο αγαθό».

Χαρακτήρισε «μεγάλη τομή για την εκπαίδευση της χώρας» το νομοσχέδιο για την ιδιωτική εκπαίδευση, κάτι που επιβεβαιώνεται και από την  ευρύτατη συναίνεση που είχε από τα κόμματα της Βουλής. ΑΝΕΛ και ΚΚΕ ψήφισαν ναι και παρών το ΠΑΣΟΚ και ΠΟΤΑΜΙ. Οι μόνοι που καταψήφισαν ήταν η Ν.Δ. και η Χ.Α.
Επανέφερε δηλαδή το νομοσχέδιο, την ιδιωτική εκπαίδευση στην εποπτεία του υπουργείου Παιδείας καθώς και τους εκπαιδευτικούς, από το υπουργείο Εργασίας και από τις αυθαίρετες απολύσεις σε ένα κανονιστικό πλαίσιο που ελέγχει το δημοκρατικό κράτος.

Επίσης σχολίασε αρνητικά τη θέση της Ν.Δ. που υποστηρίζει ότι «ένας εκπαιδευτικός είναι όμηρος του σχολάρχη και όμηρος των μαθητών – πελατών».
Με το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε χθες για να απολυθεί ένας εκπαιδευτικός πρέπει να περάσει από συμβούλιο να υπάρχει αιτιολόγηση και αυτό το συμβούλιο να εποπτεύεται από το υπουργείο Παιδείας. Η κ. Αναγνωστοπούλου πρόσθεσε ότι αυτό ίσχυε σε όλη τη διάρκεια της μεταπολίτευσης και ξαφνικά έσπασε από τον κ. Αρβανιτόπουλο.

Αναφορικά με τις μετεγγραφές των φοιτητών θα ισχύσει το περσινό σύστημα μοριοδότηση, ενώ με την ψήφιση του χθεσινού νομοσχεδίου προστέθηκαν οι κατηγορίες Κυπρίων, της μειονότητας της Θράκης καθώς και για τους κρατούμενους που επιτυγχάνουν στις εξετάσεις όπως έγινε φέτος με τη σημαντική επιτυχία των κρατουμένων στις φυλακές ανηλίκων Αυλώνα.

Κατ. Μπρέγιαννη