Τα ανοιχτά σημεία της συμφωνίας

Πρώτη και κύρια μάχη είναι αυτή της αναδιάρθρωσης του χρέους.

• Το ζήτημα αυτό μετά από την επιμονή μας στη διαπραγμάτευση μπαίνει επιτέλους στις πραγματικές του διαστάσεις ως πρόβλημα υπερεθνικό, οικονομικό και πολιτικό καθώς από την επίλυση του εξαρτάται η επιστροφή της ελληνικής οικονομίας στην ανάπτυξη αλλά και η θεμελίωση μιας νέας χρηματοπιστωτικής και αρχιτεκτονικής για όλη την Ευρώπη.- Το ερώτημα λοιπόν που αναπόφευκτα μπαίνει σε όλους και όλες είναι ποιος είναι ικανός να ολοκληρώσει την διαπραγμάτευση του χρέους;

• Εκείνοι που μέχρι πρόσφατα έλεγαν ότι το χρέος είναι βιώσιμο και αναζητούσαν πιστοποιητικά βιωσιμότητας, ως επαίτες της Ευρώπης ή εκείνοι που έθεσαν το ζήτημα στο επίκεντρο της πολιτικής αντιπαράθεσης στην Ευρώπη.

Το δεύτερο μεγάλο θέμα που η επόμενη κυβέρνηση θα έχει μπροστά της θα είναι αυτό της διαχείρισης των κόκκινων δανείων.

• Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι έτοιμος να εφαρμόσει άμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση του με ταυτόχρονη μέριμνα για την προστασία της πρώτης κατοικίας όσων αποδεδειγμένα δεν έχουν τη δυνατότητα να εξυπηρετήσουν τις υποχρεώσεις τους.

• Στο πλαίσιο της ανοιχτής διαπραγμάτευσης θα καταθέσουμε και θα διεκδικήσουμε την εφαρμογή της πρότασης μας για τη δημιουργία φορέα που θα μεσολαβεί μεταξύ των εμπλεκόμενων τραπεζών και των οφειλετών.Τα κύρια σημεία της πρότασης αυτής αφορούν, • Την επιτάχυνση εφαρμογής του νόμου Κατσέλη, • Την υλοποίηση του νόμου για τις υπερχρεωμένες μικρομεσαίες επιχειρήσεις, Τις αλλαγές του Κώδικα δεοντολογίας των Τραπεζών αλλά και την ενεργοποίηση του θεσμού του ενήμερου δανειολήπτη.

Τρίτο επίδικο της Συμφωνίας αποτελεί η δημιουργία του νέου Ταμείου Αξιοποίησης της κρατικής περιουσίας.

• Έχουμε εξασφαλίσει ότι το Ταμείο αυτό θα έχει διάρκεια ζωής ίση με αυτή του δανειακού προγράμματος έτσι ώστε να αξιοποιηθεί η δημόσια περιουσία με τις μέγιστες δυνατές αποδόσεις. – Η μεγάλη διαφορά του Ταμείου αυτού από το αμαρτωλό ΤΑΙΠΕΔ είναι η δυνατότητα που δίνεται στο ελληνικό δημόσιο να συγκεντρώσει, να οργανώσει και να αξιοποιήσει τα διάφορα περιουσιακά του στοιχεία, χωρίς να είναι αναγκασμένο να τα ξεπουλήσει.- Τα έσοδα εξάλλου από τη λειτουργία του Ταμείου αυτού μπορούν να χρησιμοποιηθούν κατά 50% για την αποπληρωμή του δανείου του ESM για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, κατά 25% για την απομείωση του χρέους και κατά 25% για την χρηματοδότηση παραγωγικών επενδύσεων.

Τέταρτο πεδίο διαπραγμάτευσης είναι το κρίσιμο και κεντρικό για τον ΣΥΡΙΖΑ θέμα των εργασιακών σχέσεων και των συλλογικών διαπραγματεύσεων.

• Σε αυτό το σημείο η Συμφωνία είναι απολύτως ανοιχτή και η μοναδική δέσμευση που έχουμε αναλάβει είναι να ρυθμίσουμε τις συλλογικές διαπραγματεύσεις σε αρμονία με τις Ευρωπαϊκές καλές πρακτικές και σύμφωνα με τις αρχές της Διεθνούς Ένωσης Εργασίας. – Η Νέα Δημοκρατία ήταν και εξακολουθεί να είναι η πολιτική δύναμη που πρωταγωνιστεί στην προσπάθεια απορρύθμισης της αγοράς εργασίας. Είχε υπογράψει και απολύτως δεσμευτεί και στην απελευθέρωση απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα, και στην απόλυτη διάλυση των εργασιακών σχέσεων.

Στη διάρκεια της σκληρής διαπραγμάτευσης αλλά και στο τελικό κείμενο, καταφέραμε να αποκρούσουμε την επιδίωξη των δανειστών αλλά και των εγχώριων συμφερόντων για την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ και της μικρής ΔΕΗ.