Τεκμηρίωση για τους πλειστηριασμούς ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ – ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

1. ΓΕΝΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ – ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ ΜΕ ΘΕΣΜΟΥΣ

Στο πεδίο των διαπραγματεύσεων για την εφαρμογή των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών δόθηκε επιτυχώς μεγάλη μάχη για τη διασφάλιση του δημόσιου χαρακτήρα τους με κατοχύρωση της αποκλειστικής παρουσίας των συμβολαιογράφων που κατέχουν σημαντικότατο ρόλο ως άμισθοι δημόσιοι λειτουργοί ασκούντες δημόσια εξουσία, επιφορτισμένοι από την Πολιτεία με την αρμοδιότητα της αναγκαστικής εκτέλεσης.

• Το στάδιο του πλειστηριασμού, που πραγματώνει ουσιαστικά την εφαρμογή δικαστικών αποφάσεων (εκτέλεση), εξ’ ορισμού αποτελεί πεδίο εντάσεων και αυτό συμβαίνει σε όλα τα δικαιϊκά συστήματα των πολιτισμένων κρατών. Προφανώς δεν είναι μια ανώδυνη διαδικασία, αλλά είναι κατοχυρωμένη στο κράτος δικαίου και διέπεται από όρους νομιμότητας και όχι αυτοδικίας.
  • Όσοι επιχειρηματολογούν κατά των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών ας απαντήσουν και για το αν υπάρχει πολίτης ή ακόμη περισσότερο νομικός σε αυτή τη χώρα που προσβλέπει στην κατάργηση του θεσμού της αναγκαστικής εκτέλεσης, ο οποίος υπάρχει εδώ και δεκαετίες στο δικαιϊκό μας σύστημα και δεν αποτελεί προφανώς προϊόν της κρίσης.
  • Την ψευδή διάδοση ότι δήθεν οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί αφορούν την λαϊκή πρώτη κατοικία την έχουμε απορρίψει σε όλα τα επίπεδα. Οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί, οι οποίοι αποτελούν απόλυτο προαπαιτούμενο για τις μνημονιακές υποχρεώσεις της χώρας από τους θεσμούς, τέθηκαν από την παρούσα κυβέρνηση της αριστεράς ύστερα από πολύμηνη επιτυχημένη μάχη υπό το πιο προστατευμένο πλαίσιο δημόσιου χαρακτήρα που ήταν δυνατό να υπάρξει.
  1. ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΦΕΙΛΕΤΗ
  • Η χρήση ηλεκτρονικών συστημάτων πλειστηριασμών βελτιώνει τη θέση του οφειλέτη με τη παροχή δυνατότητας επίτευξης καλύτερης οικονομικής προσφοράς, δεδομένου ότι η χρήση ηλεκτρονικών μέσων διευκολύνει την πρόσβαση όσων επιθυμούν να μετέχουν στον πλειστηριασμό.
  • Είναι ακριβώς αυτή η ευχέρεια πρόσβασης που οδηγεί σε περισσότερες και πολλαπλές προσφορές, με τελικό αποτέλεσμα οι προσφορές -που πλέον γίνονται σε πραγματικό χρόνο- να ωθούν μέσω του ανταγωνισμού στην επίτευξη υψηλότερου εκπλειστηριάσματος, προς προφανές όφελος του οφειλέτη.
  • O αριθμός των πλειστηριασμών προφανώς δεν αυξάνεται, όπως αναφέρεται εσφαλμένα σε διάφορα ΜΜΕ, καθώς τα στοιχεία αυτά είναι μεγέθη εκ των προτέρων ορισμένα από την δικαστική πορεία κάθε υπόθεσης.
  • Όλα τα παραπάνω σε συνδυασμό με τη διαφάνεια που εισάγει η χρήση ηλεκτρονικού συστήματος στη διαδικασία, πραγματώνουν την ουσιαστική βελτίωση της θέσης του σε μια διαδικασία που ούτως η άλλως δεν είναι ευχάριστη για κανέναν.

1. ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΩΝ ΤΟΥ ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΥ
  • Kατά τη διάρκεια της διαδικασίας αυτής, ο οφειλέτης μπορεί ηλεκτρονικά να παρακολουθεί ακώλυτα την πορεία του πλειστηριασμού και να ενημερώνεται απευθείας. Καθίσταται έτσι δυνατή η επίτευξη ελέγχου όλης της διαδικασίας του πλειστηριασμού με διαφάνεια και αποτελεσματικότητα και μηδενίζεται η δράση των γνωστών στο ευρύ κοινό ως «κορακιών» στους πλειστηριασμούς.
  • Περιορίζεται η δυνατότητα οργανωμένων ομάδων με απροσδιόριστα κίνητρα που έχουν κατ’ επανάληψη ασκήσει βία κατά συμβολαιογράφων. Τέτοιες ομάδες έχουν διακόψει ως γνωστόν και πλειστηριασμούς οι οποίοι πραγματοποιούνταν προς όφελος απολυμένων εργαζομένων ή πλειστηριασμούς που αφορούσαν αξιώσεις για διατροφή τέκνου ανυπεράσπιστων γυναικών.
  • Όλες οι διαδικασίες κατά την διάρκεια του πλειστηριασμού γίνονται δημόσια, με διαφάνεια και απόδειξη συμμετοχής και κάθε πράξης που διενεργείται κατά τη διάρκεια της διαδικασίας.

• Η χρήση ηλεκτρονικών πλειστηριασμών εξαφανίζει το πλαίσιο εξωθεσμικών συνεννοήσεων μεταξύ των ενδιαφερομένων, πίεσης, εκβιασμών, ή ενδεχομένων παράνομων συναλλαγών κάτω από το τραπέζι

1. ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΩΝ ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΩΝ .

• Η διαδικασία των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών σε σχέση με τους φυσικούς γίνεται απλούστερη, καθώς ο Υπάλληλος – Νομικός (συμβολαιογράφος) απλώς ελέγχει και εκκινεί, στη συνέχεια όλη η διαδικασία εκτελείται και ελέγχεται από το δημόσιο σύστημα ΗΛ.ΣΥ.ΠΛΕΙΣ.

• Με τη χρήση του ηλεκτρονικού πλειστηριασμού αποφεύγονται οι μετακινήσεις και η ταλαιπωρία όλων των ενδιαφερομένων. Παράδειγμα: μέχρι σήμερα ο συμβολαιογράφος από τη Σαμοθράκη έπρεπε να πάει στο Ειρηνοδικείο Αλεξανδρούπολης, από τη Σκύρο στην Κύμη, από το Μέτσοβο στα Γιάννενα. Το ίδιο και όλοι οι ενδιαφερόμενοι.

• Όποιος θέλει να συμμετάσχει δίνοντας την εγγύηση συμμετέχει και στην αυτοχρηματοδότηση των συστημάτων ειδικά στην περίπτωση που ο ίδιος δεν πληροί τους όρους και προϋποθέσεις για συμμετοχή στο σύστημα. Παράδειγμα: εμφανίζεται ο ανήλικος Χ από τη Σιγκαπούρη καταβάλλοντας εγγύηση χωρίς να έχει δικαιοπρακτική ικανότητα. Το ποσό της εγγύησης στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν μπορεί να το απαιτήσει πίσω.

• Παρέχεται η ευχέρεια επιλογών αναφορικά με την ημέρα και ώρα διεξαγωγής των πλειστηριασμών.

1. ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ

• Ο δημόσιος χαρακτήρας της αναγκαστικής εκτέλεσης, η διαφάνεια της διαδικασίας και της δικονομικής και οικονομικής προστασίας των δικαιωμάτων των οφειλετών που διασφαλίστηκαν κατά τα ανωτέρω δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως αυτονόητο γεγονός, αλλά κατακτήθηκαν έπειτα από πολύμηνη διαπραγμάτευση με τους θεσμούς οι οποίοι εξ’ αρχής προσήλθαν και διατηρούν ακόμη άλλες λύσεις και προτάσεις με ακραία νεοφιλελεύθερο πρόσημο.