Δύο μήνες κυβέρνησης κοινωνικής σωτηρίας

Η λαϊκή εντολή της 25ης Γενάρη 2015, ήταν σαφής: τερματισμός του μνημονίου της καταστροφής και της βάρβαρης λιτότητας, σκληρή διαπραγμάτευση με τους εταίρους-δανειστές ώστε να καταστεί βιώσιμο το δημόσιο χρέος,  επανεκκίνηση της οικονομίας με στήριξη της εργασίας.

Από την πρώτη στιγμή της συγκρότησης της νέας κυβέρνησης, οι νοσταλγοί των μνημονίων στο εξωτερικό και στο εσωτερικό της χώρας βάλθηκαν να υπονομεύσουν και να αμφισβητήσουν τη δημοκρατική αυτή λαϊκή εντολή.

Παρά τις απειλές και τις προσπάθειες εκφοβισμού από τους πιο αντιδραστικούς νεοφιλελεύθερους κύκλους στο εξωτερικό, παρά τις υστερικές κραυγές της αντιπολίτευσης στο εσωτερικό ότι «η χώρα κινδυνεύει να πέσει στα βράχια», η νέα κυβέρνηση πέτυχε μια κατ’ αρχήν συμφωνία στο Eurogroup της 20ης Φλεβάρη. Με τη συμφωνία αυτή η χώρα διεκδικεί να επιβάλει τις δικές της πραγματικές μεταρρυθμίσεις και όχι την εφαρμογή των σκληρών μέτρων του mail Χαρδούβελη που είχε έτοιμα στο συρτάρι η συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ.

Το μέχρι τώρα νομοθετικό έργο της κυβέρνησης δείχνει σαφή δείγματα για την κατεύθυνση που θα ακολουθήσει από εδώ και πέρα:

 • Ψηφίστηκε ο νόμος για  την «Επείγουσα αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης». Ανοίγει ο δρόμος για την υλοποίηση της βασικής προτεραιότητας του Κυβερνητικού Προγράμματος.
 • Ψηφίστηκε νόμος για την ρύθμιση σε 100 δόσεις των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία. Ο νόμος αυτός εκτιμάται ότι θα αυξήσει σημαντικά τα φορολογικά έσοδα κατά το τρέχον οικονομικό έτος, ενώ αναμένεται να συμβάλλει άμεσα και αποτελεσματικά στην επανεκκίνηση της Οικονομίας, με την επαναδραστηριοποίηση επιχειρήσεων που θα λάβουν φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα, και θα απαλλάξει τους μικρομεσαίους από κατασχέσεις λογαριασμών και ποινικές διώξεις.
 • Θεσμοθετήθηκαν μέτρα πάταξης της Διαφθοράς,  καταπολέμησης της φοροδιαφυγής, άνοιξαν όλες οι «λίστες» (όχι μόνο η λίστα Λαγκάρντ που η προηγούμενη κυβέρνηση κρατούσε στα συρτάρια της) για να πληρώσει αυτό που της αναλογεί η ολιγαρχία του πλούτου και να πάψουν να πληρώνουν μόνο τα συνήθη υποζύγια – οι μισθωτοί του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα.

Φυσικά το νομοθετικό έργο της κυβέρνησης δεν σταματά εδώ.

Το αμέσως επόμενο διάστημα αναμένονται να έρθουν προς ψήφιση στη Βουλή σημαντικά νομοσχέδια – παρά τις τρικλοποδιές ορισμένων κύκλων που κατηγορούν την κυβέρνηση ότι προβαίνει σε «μονομερείς ενέργειες». Τα νομοσχέδια αυτά θα αφορούν την αναστολή των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας και τη ρύθμιση των δανείων με βάση το πραγματικό εισόδημα των οφειλετών, την επανασύσταση της λειτουργίας της ΕΡΤ Α.Ε., την κατάργηση των απάνθρωπων φυλακών τύπου Γ΄, την αποκατάσταση των αδικιών και των απολύσεων υπαλλήλων, τον περιορισμό της γραφειοκρατίας και την προώθηση της αξιοκρατίας, τη διατήρηση των επικουρικών συντάξεων και τη στήριξη του ασφαλιστικού συστήματος. Ενώ αναμένονται νομοσχέδια για το χτύπημα της διαπλοκής όπως ο νόμος για την λειτουργία των ΜΜΕ, που τόσο ενοχλεί τους «καναλάρχες», την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, στο προ των μνημονίων νομοθετικό καθεστώς και τη σταδιακή αύξηση του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ, με καταληκτική ημερομηνία εφαρμογής εντός του 2016.  Άμεσα θα συσταθεί Εξεταστική Επιτροπή σχετικά με την υπαγωγή της Ελλάδας στο καθεστώς των Μνημονίων και της επιτήρησης. Παράλληλα η κυβέρνηση θα αναλάβει πρωτοβουλίες για τη στήριξη των βασικών δημόσιων αγαθών όπως είναι η υγεία, η παιδεία και το περιβάλλον.

Η κυβέρνηση σκοπεύει να πρωτοτυπήσει, εφαρμόζοντας στο ακέραιο τις προεκλογικές της δεσμεύσεις που είχε παρουσιάσει ο Αλέξης Τσίπρας στη Θεσσαλονίκη. Για ένα μέλλον με βιώσιμη ανάπτυξη, χωρίς ανεργία, με κοινωνική δικαιοσύνη και αλληλεγγύη, με δημοκρατία.

Ο δρόμος είναι γεμάτος προκλήσεις, οι δυσκολίες υπαρκτές, οι συσχετισμοί δυσμενείς. Ωστόσο, η κυβέρνηση με τη στήριξη που της δίνει η νωπή δημοκρατική εντολή του λαού σε συνδυασμό με την αυξανόμενη λαϊκή αποδοχή της διαπραγματευτικής της προσπάθειας, θα επιμείνει στους στόχους της: για εθνικό σχέδιο μεταρρυθμίσεων, που θα στοχεύει στην ανακατανομή των βαρών σε βάρος των εχόντων, που θα προτάσσει τις κοινωνικές ανάγκες, για μια νέα συμφωνία απομείωσης – διαγραφής του μεγαλύτερου μέρους του δημόσιου χρέους – απαραίτητου όρου για την  ανάκαμψη της οικονομίας, για την παραγωγική και κοινωνική ανασυγκρότηση.

Πρέβεζα 3 Απριλίου 2015

Αναρτήθηκε από ΣΥΡΙΖΑ ΠΡΕΒΕΖΑΣ στις 11:06 π.μ. Σύνδεσμοι σε αυτήν την ανάρτηση

Αποστολή με μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου BlogThis!Μοιραστείτε το στο TwitterΜοιραστείτε το στο FacebookΚοινοποίηση στο Pinterest

Τρίτη, 24 Μαρτίου 2015

Κώστας Μπάρκας: Δε θα μπω στη διαδικασία να απαντήσω σε δημοσιεύματα, τα όποια δεν απεικονίζουν την πραγματικότητα

 

Ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ N. Πρέβεζας Κώστας Μπάρκας μίλησε στο πρωινό μαγκαζίνο του Prisma 95,1 με τον Μιχάλη Μίχο και τον Χάρη Τσάντη με αφορμή την πρώτη σύσκεψη  για θέματα Υγείας που αφορούν την Περιφέρεια Ηπείρου στα Ιωάννινα, κατόπιν πρωτοβουλίας του Υπουργού Υγείας, Παναγιώτη Κουρουμπλή. «Η σύσκεψη είναι ένα πρώτο βήμα σε μια διαδικασία που ξεκινάει ο υπουργός Υγείας (και σίγουρα πρέπει να ακολουθήσουν και άλλες), ώστε να δούμε από κοντά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στην Ήπειρο» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μπάρκας.

Παράλληλα ο βουλευτής έκανε λόγο για την χθεσινή συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ στο Βερολίνο, λέγοντας ότι «η συζήτηση διεξήχθη σε καλό κλίμα, ήταν μια συνάντηση την όποια απεύθυνε η κ. Μέρκελ στον πρωθυπουργό», τόνισε ο κ. Μπάρκας και ανέφερε ότι «τέθηκαν ζητήματα ουσιώδη και μεγάλα και μην ξεχνάμε όμως, ότι τα τελευταία χρονιά και άλλοι πρωθυπουργοί είχαν ανάλογες συναντήσεις και τη δυνατότητα να θίξουν τα συγκεκριμένα προβλήματα και δεν το έκαναν (όπως οι γερμανικές αποζημιώσεις, υπόθεση Siemens και το σημαντικότερο από όλα το ζήτημα της ανθρωπιστικής κρίση που δεν τέθηκε ποτέ επί τάπητος).

Στο τέλος κληθείς να τοποθετηθεί για τις φημολογίες που θέλουν στελέχη της νομαρχιακής επιτροπής Πρέβεζας  να μην έχουν τις καλύτερες σχέσεις με τον ίδιο, ο κ. Μπάρκας απάντησε ότι « Έχω την εντύπωση ότι όλοι μας και εννοώ το κόμμα μας πρέπει να ωριμάσει, ανάμεσα τους και εγώ από τη θέση του βουλευτή της κυβέρνησης. Πρέπει να σκύψουμε πάνω στην επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο νομός Πρέβεζας, να έρθουμε σε επαφή με τον κόσμο, να εργαστούμε με αλληλεγγύη, συντροφικότητα και να ασχοληθούμε με τα ουσιαστικά ζητήματα. Δε θα μπω στη διαδικασία να απαντήσω σε δημοσιεύματα, τα οποία δεν απεικονίζουν την πραγματικότητα» κατέληξε.

Παρακολουθήστε ΕΔΩ το ηχητικό απόσπασμα της συνέντευξης.

Αναρτήθηκε από ΣΥΡΙΖΑ ΠΡΕΒΕΖΑΣ στις 7:45 μ.μ. Σύνδεσμοι σε αυτήν την ανάρτηση

Αποστολή με μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου BlogThis!Μοιραστείτε το στο TwitterΜοιραστείτε το στο FacebookΚοινοποίηση στο Pinterest

Κυριακή, 22 Μαρτίου 2015

Τέσσερα ψέματα και μία αλήθεια “για την υπόθεση Κατρούγκαλου”

Όπως παρατίθενται από πηγές του Μεγάρου Μαξίμου

το Βήμα υποστηρίζει πρωτοσέλιδα ότι υπάρχει «Σκάνδαλο Κατρούγκαλου» καθώς «υποσχόταν διορισμούς με προμήθεια 12%».

Ψέμα 1ον

Το δημοσίευμα υποστηρίζει ότι η «υπόθεση Κατρούγκαλου ξεκινά το πρωί της 26ης Ιανουαρίου που ανακοινώνονται τα εκλογικά αποτελέσματα βάσει των οποίων ο ΣΥΡΙΖΑ αναδεικνύεται πρώτο κόμμα και ο κ. Κατρούγκαλος εξελέγη βουλευτής». Ποτέ δεν εκλέχθηκε βουλευτής ο κ. Κατρούγκαλος γιατί ποτέ δεν ήταν υποψήφιος. Είναι γνωστό σε όλους ότι ο κ. Κατρούγκαλος εκλέχθηκε Ευρωβουλευτής στις 25 Μαΐου 2014 και παραιτήθηκε από Ευρωβουλευτής όταν έγινε Υπουργός.

Ψέμα 2ον

Το ρεπορτάζ υποστηρίζει ότι ο Υπουργός «στην πρώτη του τηλεοπτική συνέντευξη ως βουλευτής (το 1ο ψέμα συνεχίζεται) ο κ. Κατρούγκαλος «ανακοινώνει ότι η νέα κυβέρνηση θα επαναπροσλάβει τους υπαλλήλους που απολύθηκαν ή τέθηκαν σε διαθεσιμότητα». Γι’ αυτό, συνεχίζει το ρεπορτάζ, «στις 26 και 27 Ιανουαρίου ένας μεγάλος αριθμός ιδιωτικών συμφωνητικών κατατίθεται σε δικηγορικούς συλλόγους της χώρας και σε ΔΟΥ από υπαλλήλους του Δημοσίου που έχουν απολυθεί ή έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα για να έχουν την εγκυρότητα επίσημου φορέα».

Η πραγματικότητα βέβαια είναι τελείως διαφορετική. Ο κ. Γ. Κατρούγκαλος βγήκε στο Mega στις 27 Ιανουαρίου το βράδυ (κεντρικό δελτίο), ημέρα που ανακοινώθηκε και η νέα κυβέρνηση (μεσημέρι 27 Ιανουαρίου).

Τα ερωτήματα που δημιουργεί είναι πώς οι χιλιάδες απολυμένοι γνώριζαν από το πρωί της 26ης και το πρωί της 27ης ότι θα γινόταν Αναπληρωτής Υπουργός και έσπευσαν να συμφωνήσουν και να υπογράψουν ιδιωτικά συμφωνητικά με τον Γ. Κατρούγκαλο και στη συνέχεια να τα καταθέσουν σε δικηγορικούς συλλόγους και ΔΟΥ! Ακόμα πώς έκαναν συμφωνία με την εταιρεία δικηγόρων «Παπακωνσταντίνου-Κατρούγκαλος-Χλέπας και Συνεργάτες» όταν ο Γ. Κατρούγκαλος συμμετείχε στην εταιρεία αυτή έως τις 23/06/2014 (από 17.03.2002) καθώς αποχώρησε με την εκλογή του ως ευρωβουλευτής; [Πιστοποιητικό Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, αποχώρησε στις 23/6/2014].

Ο Υπουργός δήλωσε, άλλωστε, ότι έστω και ένα τέτοιο εργολαβικό αυτής της περιόδου να του παρουσιαστεί αμέσως θα παραιτηθεί. Δεν μπορεί η εφημερίδα να παρουσιάσει ένα από αυτά;

Ψέμα 3ον

Το Βήμα υποστηρίζει ότι ο Γ. Κατρούγκαλος είχε υπογράψει «ιδιωτικά συμφωνητικά με υπαλλήλους που απολύθηκαν ή τέθηκαν σε διαθεσιμότητα (…) διασφαλίζοντας προμήθεια 12% επί των ακαθάριστων ποσών». Ο Γ. Κατρούγκαλος δεν υπέγραψε ποτέ τέτοια συμφωνητικά από την ημερομηνία που εκλέχθηκε Ευρωβουλευτής. Είχε υπογράψει με την εταιρεία πριν τις Ευρωεκλογές μόνο με τους σχολικούς φύλακες (όχι όλους, περίπου 20 άτομα) και η συμφωνία προέβλεπε ότι θα καταβάλουν στο δικηγορικό γραφείο το μισό μισθό τους. Ποσό που συνολικά αντιστοιχεί με τον μισθό ενός μήνα για έναν Ευρωβουλευτή, θέση από την οποία παραιτήθηκε ο κ. Γ. Κατρούγκαλος. Να σημειώσουμε ακόμα –κάτι που το ρεπορτάζ δεν διευκρινίζει, πιστεύουμε όχι σκόπιμα. Ότι οι απολυμένοι ή σε διαθεσιμότητα δημόσιοι υπάλληλοι δεν θα έδιναν ούτε 1 ευρώ στο δικηγορικό γραφείο αν η επιστροφή τους γινόταν μέσω νόμου. Δηλαδή μόνο αν κέρδιζαν δικαστικά την υπόθεση θα έδιναν αμοιβή στο δικηγορικό γραφείο! Το βασικό επιχείρημα του δημοσιεύματος ότι ο κ. Γ. Κατρούγκαλος θα τους επαναπροσλάμβανε για να πάρει την προμήθεια, δηλαδή 12%, καταρρίπτεται.

Ψέμα 4ον

Το έγγραφο που παρουσιάστηκε ως η μεγάλη αποκάλυψη του Βήματος αφορά την περίπτωση ενός εργαζομένου στο Ναύσταθμο Σαλαμίνας ο οποίος είχε μισθολογική διαφορά με την εταιρεία στην οποία εργάζεται! Καμία σχέση δηλαδή με απολυμένους ή σε διαθεσιμότητα δημοσίους υπαλλήλους. Αφορά μισθολογική διαφορά ενός εργαζόμενου.

Η σύμβαση του ενός εργαζομένου έγινε από την εταιρεία «Κατρούγκαλος και Συνεργάτες, Δικηγορική Εταιρεία» που ίδρυσε ο Αναπληρωτής Υπουργός από 25/07/2014 και διαλύθηκε όταν ο κ. Γ. Κατρούγκαλος μπήκε σε αναστολή την 27/01/2015 μόλις, δηλαδή, ορίστηκε Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης.

Και μία αλήθεια

Σημειώνεται ότι ο κ. Γ. Κατρούγκαλος σε δήλωσή του είχε τονίσει ότι «για να μην υπάρχει ούτε σκιά ηθικής αμφιβολίας ως προς το ότι μπορεί να επιφύλασσα ιδιαίτερη μεταχείριση στους πρώην εντολείς μου διαθέσιμους υπαλλήλους, αμέσως μετά την ανάληψη των υπουργικών μου καθηκόντων κάλεσα σε ανοικτή εκδήλωση στο αμφιθέατρο του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης όλους τους διαθέσιμους ή απολυμένους, για να τους ανακοινώσω τον προγραμματισμό της επαναφοράς τους. Τους δήλωσα δε, ενώπιον και των δημοσιογράφων, ότι ακριβώς λόγω προηγούμενης δικηγορικής μου εμπλοκής επέλεξα την δημόσια, ανοικτή συζήτηση και δεν θα είχα προσωπικά καμιά ιδιαίτερη συνάντηση με οποιαδήποτε ομάδα από αυτούς. Ούτε στο τηλέφωνο δεν μίλησα με τους πρώην εντολείς μου έκτοτε, με αποτέλεσμα αρκετοί από αυτούς που δεν καταλάβαιναν το λόγο να δυσαρεστηθούν. Αυτό το τήρησα ευλαβικά μέχρι και τη θέση σε διαβούλευση του σχετικού νομοσχεδίου».

Αναρτήθηκε από ΣΥΡΙΖΑ ΠΡΕΒΕΖΑΣ στις 12:54 μ.μ. Σύνδεσμοι σε αυτήν την ανάρτηση

Αποστολή με μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου BlogThis!Μοιραστείτε το στο TwitterΜοιραστείτε το στο FacebookΚοινοποίηση στο Pinterest

Παρασκευή, 20 Μαρτίου 2015

Ηλίας Χάιδας: Η συνεργασία μεταξύ νομαρχιακής και βουλευτή βρίσκεται σε επίπεδο συντροφικό, ικανοποιητικό και οφείλουμε να την αναβαθμίσουμε…

 

Καλεσμένος στο studio του Prisma 95,1  ήταν ο  συντονιστής  της νομαρχιακής επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ  κ. Ηλίας Χάιδας, ο οποίος έκανε λόγο για τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις, τις φημολογίες που διαδίδονται για το αρνητικό κλίμα που υπάρχει στην νομαρχιακή επιτροπή αναφορικά με τον βουλευτή Πρέβεζας Κώστα Μπάρκα, την παραίτηση του επικεφαλής της Δημοτικής Ριζοσπαστικής Συνεργασίας κ. Δημήτρης Βασιλείου και στο τέλος αναφέρθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η κοινωνία μας.

«Τα όρια από ότι φαίνεται τα βάζουμε εμείς ως κυβέρνηση , γιατί, όταν είσαι υποτακτικός στις πιέσεις που σου ασκούνται και συνεργάσιμος σε μια πολιτική η όποια καταβαραθρώνει την κοινωνία και δημιουργεί ένα ασφυκτικό περιβάλλον καταστρέφοντας την οικονομία, οι ισχυροί βρίσκουν εύφορο έδαφος να εφαρμόσουν τις πολιτικές που θέλουν» είπε χαρακτηριστικά και ο κ. Χάιδας και δεν παρέλειψε να σχολιάσει ότι ελληνικός λαός μίλησε και θέλησε να έχει στην κυβέρνηση μια δύναμη που θα διαπραγματευτεί προτάσσοντας τα συμφέροντα της χώρας και βάζοντας τέλος στην προϋπάρχουσα  κατάσταση.» Συγχρόνως ανέφερε ότι αυτή η πολιτική που καλούνται να εφαρμόσουν δεν είναι  εύκολη, αλλά από ότι φαίνεται υπάρχουν και άλλες δυνάμεις που υποστηρίζουν το όραμα του ΣΥΡΙΖΑ έχοντας συνειδητοποιήσει ότι η πολιτική της ύφεσης  και της λιτότητας ανακυκλώνει τα προβλήματα και δεν αποδίδει ούτε στις  δικές τους χώρες.  «Η Ελλάδα μπορεί να έχει πληγωθεί αλλά κατακτά τη θέση της ως ισότιμος εταίρος, γιατί, όπως βλέπουμε ότι παρόλη την πίεση κατατέθηκε το νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση».

Στην συνέχεια ο κ. Χάιδας κληθείς να τοποθετηθεί σε ερώτημα σχετικά με τα όσα φημολογούνται για τις διαφωνίες μεταξύ στελεχών, καθώς και ότι η νομαρχιακή επιτροπή ΣΥΡΙΖΑ Πρέβεζας δεν έχει τις καλύτερες σχέσεις  με τον βουλευτή Πρέβεζας κ. Κώστα Μπάρκα, ανέφερε τα εξής:

«Το 2010 όταν αναλάβαμε να προχωρήσει ο ΣΥΡΙΖΑ βρεθήκαμε σε μια δύσκολη περίοδο μη γνωρίζοντας την εξέλιξη του κόμματος. Παρόλα αυτά αποφασίσαμε να ξεκινήσουμε μια αριστερά που θα έχει το δικό της «χώρο»  χωρίς να είναι συμπληρωματική δύναμη του μεγάλου συγγενή που ήταν  τότε το ΠΑΣΟΚ. Πήραμε την ευθύνη και η νομαρχιακή επιτροπή «ανέλαβε  να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά», όταν ο ΣΥΡΙΖΑ κινδύνευε να διαλυθεί. Όμως από το 2012 είχε γίνει μεγάλο κόμμα με την  επιτροπή να είναι αρκετά χαρούμενη θέλοντας να δώσει ένα τόνο νεανικότητας στο ψηφοδέλτιο της με τον Κώστα Μπάρκα και ας μην ήταν στην  περιοχή. Ο κ. Μπάρκας στηρίχτηκε, αλλά σε ένα όργανο με 17 στελέχη  θα υπάρξουν διαφορετικές απόψεις και είναι φυσικό να μην ήταν και οι 17 υπέρ της υποψηφιότητας του, όμως οι υποψήφιοι βουλευτές και τα στελέχη της νομαρχιακής επιτροπής δεσμεύτηκαν να δώσουμε τη μάχη μαζί, ενάντια σε προσπάθειες υπονόμευσης και διαίρεσης, με αρραγής ενότητας και αλληλεγγύης. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι μαυσωλείο, υπάρχουν τάσεις, ρεύματα ιδεών και δεν είναι ένα σώμα αλλά πολλά.  Οι δημοσιογράφοι που διαρρέουν επιλεκτικά πληροφορίες χωρίς να μπαίνουν στο κόπο να διερευνήσουν, προφανώς είναι ταγμένοι να υπηρετήσουν ένα σχέδιο  διαίρεσης ώστε να το εμφανίσουν στην τοπική κοινωνία. Συνεπώς δεν έχουν καταλάβει ότι δεν προσφέρουν υπηρεσίες στο βουλευτή αλλά χτυπάνε τον ΣΥΡΙΖΑ. Η συνεργασία μεταξύ νομαρχιακής και βουλευτή βρίσκεται σε επίπεδο συντροφικό, ικανοποιητικό και οφείλουμε να την αναβαθμίσουμε στο πλαίσιο των απαιτήσεων που έχει η τοπική κοινωνία από το ΣΥΡΙΖΑ.

Στη συνέχεια  έκανε λόγο για την αποχώρηση του επικεφαλής της Δημοτικής Ριζοσπαστικής Συνεργασίας κ. Δημήτρης Βασιλείου, ο οποίος θέλησε να  υποβάλει την παραίτησή του με επιστολή.

«Όταν κάναμε τη διαδικασία ανοίγματος είπαμε σε όλα τα μελή και  φίλους της παράταξης ότι μπορούν  και αυτοί να γίνουν ένα με εμάς. Ο κ. Βασιλείου διεκδίκησε  και στηρίξαμε την επιλογή της βάσης. Δεν γνωρίζαμε ότι τα προσωπικά ζητήματα  θα ισχυροποιηθούν  και θα αποχωρήσει», ενώ στη συνέχεια μας διαβεβαίωσε ότι δεν υπήρξαν πολιτικές διαφωνίες και μας ενημέρωσε ότι  ο επόμενος στη  σειρά  είναι ο Γιώργος Παπαδιώτης και  συμφώνα με τον κώδικα δημοτικής διαδικασίας θα επιλεχθεί ο επικεφαλής από τους τρεις δημοτικούς συμβούλους της παράταξης.

 

Στο τέλος έκανε λόγο για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η τοπική κοινωνία, όπως το νοσοκομείο, ανεργία, αγροτικοί συνεταιρισμοί και σχολίασε ότι πρέπει να δούμε πως συμβάλουμε και  πως θα προχωρήσουμε γιατί υπάρχουν  άνθρωποι, χωρίς φαγητό και ρεύμα.

Παρακολουθήστε Εδώ βίντεο από την συνέντευξη του σ. Ηλία Xάιδα.

Αναρτήθηκε από ΣΥΡΙΖΑ ΠΡΕΒΕΖΑΣ στις 7:12 μ.μ. Σύνδεσμοι σε αυτήν την ανάρτηση

Αποστολή με μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου BlogThis!Μοιραστείτε το στο TwitterΜοιραστείτε το στο FacebookΚοινοποίηση στο Pinterest

Παρασκευή, 13 Μαρτίου 2015

Σπύρος Παγκράτης: Είναι θεμιτό να υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις σε κάποια ζητήματα του κόμματος

Ο συντονιστής της οργάνωσης μελών του ΣΥΡΙΖΑ Πρέβεζας Σπύρος Παγκράτης ήταν καλεσμένος στο πρωινό ενημερωτικό μαγκαζίνο του Prisma 95,1 προκειμένου να αναλύσει την πολιτική επικαιρότητα σε κεντρικό επίπεδο αλλά και να  σχολιάσει όσα ακούγεται ότι συμβαίνουν στον ΣΥΡΙΖΑ Πρέβεζας σε επίπεδο Ο.Μ. αλλά και σε σχέση με το πρόβλημα που έχει προκύψει από την απουσία του επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης που στήριξε ο ΣΥΡΙΖΑ κ Δημήτρη Βασιλείου.

Για την πολιτική επικαιρότητα και το κυβερνητικό έργο

«Στο παρελθόν η τρόικα επισκεπτόταν μέχρι και τον πρωθυπουργό και υπαγόρευαν την συνέχιση της ίδιας πολιτικής χωρίς καμία αντίδραση» ανέφερε ο κ Παγκράτης τονίζοντας ότι πλέον αυτά έχουν αλλάξει καθώς έχει αλλάξει και η ατζέντα των μεταρρυθμίσεων. «Η διαπραγμάτευση είναι πραγματική πλέον. Η Ελληνική κυβέρνηση  διαπραγματεύεται με αποφασιστικότητα, έχει αλλάξει ο τρόπος διαπραγμάτευσης. Η Ελληνική κυβέρνηση διαμηνύει ότι δεν πρόκειται να δεχθεί νέα υφεσιακά μέτρα και με βάση αυτή την άρνηση κάνουμε μια νέα επαναφορά της πολιτικής διαπραγμάτευσης.  Η άλλοτε κραταιά δεξιά που υπό τον Σαμαρά έχει γίνει ακραία ταξικό κόμμα, αδυνατεί αυτό να το κατανοήσει αντίθετα ποντάρει στην αποτυχία της νέας κυβέρνησης.»

Σχετικά με τα αποτελέσματα της διαπραγμάτευσης και την κριτική που γίνεται στην κυβέρνηση ο κ Παγκράτης ανέφερε ότι «πετύχαμε αυτά που μπορούσαμε και όχι αυτά που είχαμε στο μυαλό μας». Πήραμε ένα τετράμηνο ανάσας προκειμένου να ετοιμάσουμε τον μηχανισμό για το επόμενο βήμα τον Ιούνιο, ανέφερε ο συντονιστής της Ο.Μ. ΣΥΡΙΖΑ Πρέβεζας.

Για τις διαφωνίες στον ΣΥΡΙΖΑ Πρέβεζας

Σχετικά με όσα έγιναν γνωστά για τις αντιπαραθέσεις μεταξύ μελών του ΣΥΡΙΖΑ και τη στάση  της τοπικής νομαρχιακής επιτροπής ο κ Παγκράτης ανέφερε:
«Στον ΣΥΡΙΖΑ Πρέβεζας αποτιμήθηκε το εκλογικό αποτέλεσμα και οι διαδικασίες που ακολουθήθηκαν για να ενταχθεί συνολικά ο  κορμός του ΣΥΡΙΖΑ Πρέβεζας στην προεκλογική διαδικασία. Σε αυτήν την διαδικασία προφανώς υπάρχουν και διαφορετικές προσεγγίσεις σε κάποια ζητήματα. Αυτό είναι θεμιτό, είναι και το αναζωογονητικό στοιχείο της οργάνωσης και του κόμματος. Αυτό είναι άλλο και είναι άλλο να μεγιστοποιούμε –στο όνομα σκοπιμοτήτων- ζητήματα και πολιτικούς προβληματισμούς, να τα ανάγουμε σε ρήξεις και να ανακαλύπτουμε αποδιοπομπαίους τράγους. Δεν είναι έτσι τα πράγματα. Αυτό φαίνεται και από την τελική μορφή που πήρε η συζήτηση με την συναινετική κατανόηση.»

Για την αποχώρηση του Δημήτρη Βασιλείου από την δημοτική παράταξη που στηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ

Σχετικά με την αποχώρηση του Δημήτρη Βασιλείου από το δημοτικό συμβούλιο ο κ Παγκράτης ανέφερε ότι δεν είναι γνωστό αν έχει παραιτηθεί ωστόσο το σίγουρο είναι ότι με τα νέα καθήκοντα που ανέλαβε ο κ Βασιλείου στο κόμμα,  έχει δημιουργηθεί ένα πρόβλημα  που νηφάλια και ψύχραιμα θα αντιμετωπιστεί τις επόμενες ημέρες και η παράταξη θα τον αναπληρώσε. «Είναι πάντως ξεκάθαρο ότι ο κ Βασιλείου δεν μπορεί να βρίσκεται στο Δημοτικό Συμβούλιο καθώς δεν μπορεί να έρχεται» κατέληξε.

Δείτε εδώ τη συνέντευξη, καθώς και το σχετικό βίντεο.

Αναρτήθηκε από ΣΥΡΙΖΑ ΠΡΕΒΕΖΑΣ στις 7:41 μ.μ. Σύνδεσμοι σε αυτήν την ανάρτηση

Αποστολή με μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου BlogThis!Μοιραστείτε το στο TwitterΜοιραστείτε το στο FacebookΚοινοποίηση στο Pinterest

Πέμπτη, 12 Μαρτίου 2015

Αλ. Τσίπρας: Τέρμα η λιτότητα – Μεταρρυθμίσεις για κοινωνική δικαιοσύνη & ανάπτυξη με την τεχνογνωσία του ΟΟΣΑ

 

Ο Αλέξης Τσίπρας και ο επικεφαλής του ΟΟΣΑ, Άνχελ Γκουρία, υπέγραψαν συμφωνία με την οποία ο ΟΟΣΑ αναλαμβάνει να δώσει τεχνογνωσία στην ελληνική πλευρά όσον αφορά τον σχεδιασμό και την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που αποτελούν προτεραιότητα της ελληνικής κυβέρνησης- Η συνεργασία με τον ΟΟΣΑ «έχει ως βάση το πρόγραμμα προοδευτικών κοινωνικών μεταρρυθμίσεων που έχει ανάγκη η ελληνική κοινωνία» τόνισε ο πρωθυπουργός – Αναφερόμενος στη διαπραγμάτευση που βρίσκεται σε εξέλιξη με τους πιστωτές, ανέφερε ότι η συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου δεν είχε αναφορά στη χρηματοδότηση, «εμείς κάνουμε αυτά που δεσμευτήκαμε θέλουμε να είμαστε έντιμοι απέναντι στους εταίρους ελπίζουμε ότι θα είναι κι αυτοί».

Βασικά σημεία από την τοποθέτηση του Αλέξη Τσίπρα στη συνέντευξη Τύπου:

 • Η συνεργασία με τον ΟΟΣΑ μπαίνει σε νέα βάση, με στόχο μεταρρυθμίσεις που αποσκοπούν στη βιωσιμότητα και την ανάκαμψη της οικονομίας αλλά και στην αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης που αντιμετωπίζει η Ελλάδα

 • Μεταρρυθμίσεις με κοινωνική και οικονομική αποτελεσματικότητα, μεταρρυθμίσεις που θα εμπεδώσουν την κοινωνική αλλαγή σε αντίθεση με αυτές των προηγούμενων κυβερνήσεων που μετέτρεψαν τη λέξη μεταρρύθμιση σε συνώνυμο της κοινωνικής απορρύθμισης.
 • Προοδευτικό κοινωνικό πρόσημο στις μεταρρυθμίσεις, με αποτέλεσμα την εμπέδωση της κοινωνικής δικαιοσύνης, την αποτελεσματικότητα της δημόσιας διοίκησης, το χτύπημα των μεγάλων συμφερόντων (που επιβάλλουν ολιγοπώλια) και της φοροδιαφυγής, τη μετατροπή τελικά της Ελλάδας σε μία χώρα κανονική στο πλαίσιο της ΕΕ και της ευρωζώνης.
 • Η κυβέρνηση μας δεν είναι εξαρτημένη από το παρελθόν και την οικονομική ολιγαρχία και με την υποστήριξη του κόσμου θα πετύχουμε ρήξη με τα συμφέροντα και πλατιά κοινωνική συναίνεση στις δομικές αλλαγές που έχει ανάγκη η ελληνική κοινωνία.
 • Η συνεργασία με τον ΟΟΣΑ θα αποδώσει καρπούς. Η Ελλάδα μπορεί επιτέλους να γίνει παγκόσμιο θέμα συζήτησης με θετικό πρόσημο. Το ΔΝΤ επέβαλε ένα πρόγραμμα σκληρής λιτότητας. Τώρα, ένας άλλος διεθνής οργανισμός, ο ΟΟΣΑ, μπορεί να βοηθήσει για διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη η Ελλάδα για να πάει μπροστά.
 • Δεν αποτελούν μεταρρυθμίσεις που μας επιβάλλονται αλλά μεταρρυθμίσεις που θέλουμε να κάνουμε.
 • Τα τελευταία 4 χρόνια από την πλευρά της τρόικα είδαμε πολλές φορές εκβιασμούς για την επιβολή μέτρων λιτότητας. Είδαμε από την πλευρά της τρόικας εκβιασμούς ότι αν δεν μειωθούν συντάξεις, μισθοί δεν θα δοθούν δόσεις. Δεν είδαμε ποτέ αντίστοιχο εκβιασμό στην κατεύθυνση της υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων. Δεν είδαμε εκβιασμούς όμως για περιπτώσεις απόδοσης δικαιοσύνης, για τις τριγωνικές συναλλαγές.  Αρκετά με τη λιτότητα, τώρα πρέπει να προχωρήσουμε με μεγάλη ταχύτητα στις μεταρρυθμίσεις που θα φέρουν ανάπτυξη.
 • Δεν αισθανόμαστε καμία θηλιά στο λαιμό μας (σσ από την ΕΚΤ και τους δανειστές), για πρώτη φορά η Ελλάδα είναι διατεθειμένη για δομικές μεταρρυθμίσεις. Το προηγούμενο πρόγραμμα είχε στόχο την εσωτερική υποτίμηση και όχι τις διαρθρωτικές αλλαγές.
 • Σε εξέλιξη η διαδικασία διαπραγμάτευσης. Στη συμφωνία της 20ης Φλεβάρη δεν υπάρχει σαφής αναφορά στη χρηματοδότηση. Είμαστε τίμιοι απέναντι στους εταίρους μας και πρέπει και αυτοί να κάνουν το ίδιο. Η Ελλάδα είναι βέβαιο ότι θα ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της, ακόμα κι αν δεν γίνει άμεσα εκταμίευση κάποιας δόσης. «Αν δεν υπάρξει όμως θα έχουμε κάποιον που θα είναι συνεπής στις υποχρεώσεις και κάποιον που δεν είναι και αυτό θα δημιουργήσει σκεπτικισμό. Γνωρίζω ότι υπάρχει θέμα καχυποψίας και εμείς πρέπει να οικοδομήσουμε σχέσεις εμπιστοσύνης». Οι αμοιβαίες καχυποψίες θα καμφθούν και θα προχωρήσουμε όλοι μαζί μπροστά

Αναρτήθηκε από ΣΥΡΙΖΑ ΠΡΕΒΕΖΑΣ στις 6:40 μ.μ. Σύνδεσμοι σε αυτήν την ανάρτηση

Αποστολή με μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου BlogThis!Μοιραστείτε το στο TwitterΜοιραστείτε το στο FacebookΚοινοποίηση στο Pinterest

Τετάρτη, 11 Μαρτίου 2015

Σχόλιο του ΣΥΡΙΖΑ Δήμου Πάργας για την αποκομιδή των αποριμμάτων

Η νέα δημοτική αρχή Πάργας έδειξε για ακόμη μία φορά πως εννοεί την εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος και των αναγκών των δημοτών του Δήμου Πάργας.

Η χθεσινή απόφαση της συμπολίτευσης στο δημοτικό συμβούλιο για την παράδοση της αποκομιδής των απορριμμάτων στην παραλιακή ζώνη του Δήμου Πάργας αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα του πως εννοεί ο Δήμαρχος και η συμπολίτευση την ανάπτυξη προς όφελος των πολιτών και την κάλυψη των αναγκών των κατοίκων.

Η ανάθεση της αποκομιδής των απορριμμάτων σε ιδιώτη αποτελεί μνημείο νεοφιλελεύθερης διαχείρισης- ιδιωτικοποίησης σε ένα κρίσιμο τομέα όπως αυτός της καθαριότητας με πραγματικά ληστρικούς όρους.

Το συνολικό τίμημα της σύμβασης- μελέτης ανέρχεται στο συνολικό ποσό των 250.000 Ευρώ περίπου, για χρονική διάρκεια 140 ημερών!!

Η καθαριότητα, η δημόσια υγεία, η αποκομιδή και διαχείριση των απορριμμάτων αποτελούν δημόσιο- κοινωνικό αγαθό, δεν είναι δυνατόν να αντιμετωπίζονται με νεοφιλελεύθερους όρους κερδοφορίας προς όφελος ιδιωτών, αλλά αντίθετα με την σωστά προσανατολισμένη διαχείριση μπορούν να αποτελέσουν πηγή εσόδων για τον ίδιο τον Δήμο και τους δημότες του. Μετά την, παλαιοκομματικού τύπου, επιλογή συγκεκριμένου πολιτικού προσώπου για την θέση ειδικού συνεργάτη, η ιδιωτικοποίηση της αποκομιδής των απορριμμάτων έρχεται να καταδείξει με τον πλέον εκκωφαντικό τρόπο τον πολιτικό προσανατολισμό και τα συμφέροντα που εξυπηρετεί η νέα δημοτική αρχή με επικεφαλής τον κ. Νάστα.

Αναρτήθηκε από ΣΥΡΙΖΑ ΠΡΕΒΕΖΑΣ στις 10:47 π.μ. Σύνδεσμοι σε αυτήν την ανάρτηση

Αποστολή με μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου BlogThis!Μοιραστείτε το στο TwitterΜοιραστείτε το στο FacebookΚοινοποίηση στο Pinterest

Παλαιότερες αναρτήσεις Αρχική σελίδα

Εγγραφή σε: Αναρτήσεις (Atom)

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τα γραφεία του Συνδυασμού βρίσκονται στην οδό Σαπουντζάκη 3.

Τηλ. επικοινωνίας +302682061585

E-mail:syrizapreveza@gmail.com

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.