Τι είναι τελικά ο ΣΥΡΙΖΑ;

ΤΟΥ ΑΓΓΕΛΟΥ ΜΑΝΤΑΔΑΚΗ

Τι είναι τελικά ο ΣΥΡΙΖΑ; Πώς πέτυχε την εγκατάστασή του σαν κυρίαρχη δύναμη του δημόσιου βίου; Ο ΣΥΡΙΖΑ ξεκίνησε σαν ένα μικρό (σήμερα μεγάλο) κόμμα της ριζοσπαστικής Αριστεράς, άρα εμπεριέχει τα στοιχεία τής αμφισβήτησης και της ανατροπής. Ένα τέτοιο κόμμα μπορεί να εκφράσει την αγωνία και το αίτημα εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων, να αλλάξει εκ βάθρων το πολιτικό σύστημα. Αυτό που θεωρούν όλοι υπεύθυνο για την σημερινή, βαθιά, πολύπλοκη κρίση στη χώρα μας. Έτσι εξηγείται η μαζική στήριξη που έλαβε το κόμμα μετά το 2012, όταν ο πρόεδρός του έθεσε ως πρόταγμα όχι απλώς την ενίσχυση των δυνάμεών του, αλλά τη διεκδίκηση της εξουσίας. Από τότε ο ΣΥΡΙΖΑ έχει χαράξει τη δική του πορεία, η οποία ομολογουμένως προκαλεί έκπληξη και φόβο σε εχθρούς και φίλους.

Αυτή η αφήγηση που αφορά τη γέννηση, τους μετασχηματισμούς και την εξέλιξη του ΣΥΡΙΖΑ είναι αυτή μιας κοινωνίας που θέλει να αλλάξει, να απαλλαγεί από τα δεσμά της με το παλιό καθεστώς και να οδηγηθεί στη χειραφέτηση. Ξέρουμε όμως ότι δεν μπορεί να σχεδιάσει κανείς καμία πολιτική χωρίς να λάβει υπ’ όψιν τη συμμετοχή της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Εφόσον η Ευρώπη είναι μια δύναμη που σήμερα αναζητά με χίλιους τρόπους το στίγμα της, είναι προφανές ότι και η Ελλάδα θα εμπίπτει σε αυτές τις αναζητήσεις.

Το συμφέρον της χώρας είναι ξεκάθαρα με το μέρος αυτών που ενδιαφέρονται για την ανάπτυξη και τη σταθερότητα. Άρα αυτό καθορίζει και την πολιτική της απέναντι στην Ευρώπη. Από την άποψη αυτή, η Ελλάδα μέσω του ΣΥΡΙΖΑ αναδεικνύει τους τελευταίους μήνες τη δική της εκδοχή όσον αφορά την αλληλεγγύη, τη Δημοκρατία, τη συνοχή στην Ευρώπη, καθώς και ένα άλλο στιλ διαλόγου ανάμεσα στους εταίρους όταν πρόκειται για τα προβλήματα των χωρών – μελών.

Υπερβαίνοντας το κρίσιμο ερώτημα αν χάσαμε ή κερδίσαμε στην επτάμηνη αυτή διαπραγμάτευση, απαντάμε ευθαρσώς ότι ανοίξαμε έναν νέο δρόμο διαλόγου στην Ευρώπη και ως προς αυτό δεν υπάρχει σοβαρή αμφισβήτηση από καμιά πλευρά. Άλλωστε, οι δραματικές εξελίξεις στο μεταναστευτικό μαρτυρούν ότι τα πράγματα στην Ευρώπη δεν μπορεί παρά να αλλάξουν. Τίποτα δεν μπορεί πια να είναι το ίδιο. Ο ΣΥΡΙΖΑ σε αυτό έχει ήδη κερδίσει τους δικούς του πόντους.