Τσακαλώτος: Αν δεν υπάρξει συμφωνία, το λόγο θα έχει ο λαός

Ο αναπληρωτής υπουργός Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων Ευκλείδης Τσακαλώτος μιλώντας στο BBC τόνισε πως σε περίπτωση που η δεν επιτευχθεί συμφωνία με τους δανειστές τότε το λόγο θα έχει ο λαός.

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο Grexit και τις επιπτώσεις του στην ευρωζώνη, ο κ. Τσακαλώτος σημείωσε πως «αν η Ελλάδα εξέλθει, το ευρώ θα μπορούσε να καταρρεύσει». «Ο μεγαλύτερος φόβος μου είναι ότι η διάλυση του ευρώ θα μας επιστρέψει στις ανταγωνιστικές υποτιμήσεις, τους εθνικισμούς, και το είδος της πολιτικής που είχαμε στη δεκαετία του 1930», ανέφερε.

«Δεν έχουμε εντολή να εγκαταλείψουμε το ευρώ και αυτό θα ήταν ένα πολύ κακό ενδεχόμενο. Θα συμβουλευτούμε τον ελληνικό λαό γιατί η εντολή μας ήταν η καλύτερη δυνατή συμφωνία εντός του ευρώ, διότι είμαστε υπέρ του ευρώ και υπέρ της Ευρώπης», είπε. Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος σημείωσε πως «οποιαδήποτε συμφωνία πρέπει να λαμβάνει υπόψη το οικονομικά εφικτό. «Έχουμε βρεθεί σε συμβιβαστική διάθεση, έχουμε προτείνει ιδέες, ενώ οι θεσμοί παρουσίασαν ένα έγγραφο που ήταν πολύ κοντά στην αρχική συμφωνία», τόνισε.

Σε άλλη συνέντευξη στη Liberation επισήμανε πως «επιθυμούμε μια συμφωνία με ένα σωστό πρόγραμμα στο εσωτερικό της ευρωζώνης (…) Εάν όμως η επιλογή θα είναι η συνέχιση της λιτότητας μέσα στο ευρώ, ή έξοδος από το ευρώ, ανήκει στον ελληνικό λαό να εκφράσει την άποψή του».

Στο δισέλιδο αφιέρωμα, που έχει τίτλο «Θα πρέπει να μας αφήσετε να δοκιμάσουμε μια διαφορετική συνταγή», ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ανέπτυξε τις θέσεις της Ελλάδας, σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι  «θα πρέπει να μας δοθεί ένα έτος, με μια συμφωνία για το χρέος και ένα πρόγραμμα επενδύσεων». «Να μας δοθεί ο χρόνος να αποδείξουμε ότι είμαστε ικανοί να αγωνισθούμε κατά της φοροδιαφυγής, της διαφθοράς και να μεταρρυθμίσουμε τη δημόσια διοίκηση», σημείωσε.

Απαντώντας στο ερώτημα «γιατί απέτυχε η συνάντηση με το Brussels Group στις 14-15 Ιουνίου, ο κ. Τσακαλώτος εξηγεί ότι η ελληνική αποστολή βρέθηκε απέναντι σε εκπροσώπους των θεσμών που δεν είχαν εξουσιοδοτηθεί να διαπραγματευθούν.

Στη δε άποψη, ότι «η ελληνική πλευρά ήταν απροετοίμαστη», την οποία του μετέφερε ο δημοσιογράφος, ο κ. Τσακαλώτος απάντησε : « Είναι λάθος. Εμείς είχαμε πάει με μια σειρά προτάσεων για τον δημοσιονομικό τομέα. Βεβαίως δεν συμφωνούμε με τους πιστωτές στις εκτιμήσεις για το προβλεπόμενο δημοσιονομικό κενό το 2016. Θα μπορούσαμε όμως να προσεγγίσουμε τις απόψεις μας (…) οι συνομιλητές μας όμως δεν δείχνουν διατεθειμένοι για συναίνεση (…) κάθε φορά επιμένουν για μείωση των συντάξεων, πράγμα εξωπραγματικό για μια χώρα που εδώ και πέντε χρόνια τις έχει σημαντικά μειώσει.(…) Στην πραγματικότητα οι συνομιλητές μας δεν εξελίσσονται. Μας κάνουν μονίμως τις ίδιες προτάσεις. Μια διαπραγμάτευση όμως είναι «δούναι και λαβείν».

Στην παρατήρηση ότι η κυβέρνηση δεν δέχεται τη μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος υπογραμμίζει ότι «οι συλλογικές συμβάσεις αποτελούν μέρος της ευρωπαϊκής παράδοσης για τα δικαιώματα και την κοινωνική δικαιοσύνη.(…) Μας ζητούν να είμαστε πιο ευέλικτοι; Εντάξει, αλλά θα πρέπει να μας αφήσουν να δοκιμάσουμε μια διαφορετική συνταγή», τονίζει ο υπουργός.

Ο κ. Τσακαλώτος αναπτύσσει στη συνέχεια την άποψή του, ότι «οι Ευρωπαίοι και ιδιαίτερα η γαλλική κυβέρνηση, θα πρέπει να θέσουν το ερώτημα και να διαλέξουν : Μπορεί άραγε η Ευρώπη να αποδεχθεί μια κυβέρνηση της οποίας το πρόγραμμα δεν συμβαδίζει με την κυριαρχούσα ιδεολογία; Εάν η απάντηση είναι «όχι», τότε η Γαλλία και η Γερμανία, μια δεδομένη στιγμή θα έχουν να αντιμετωπίσουν πρόβλημα. Διότι σε αυτήν την περίπτωση, το μήνυμα προς όλους τους Ευρωπαίους θα είναι : «Μπορείτε να κάνετε ό,τι θέλετε με την προϋπόθεση ότι θα υπακούετε στην ευρωπαϊκή ελίτ», υπογραμμίζει.

Σχετικά με το χρέος, ο κ. Τσακαλώτος αναρωτιέται γιατί έχει καταστεί αδύνατη μια συζήτηση για την αναζήτηση λύσεων. Αναφέρει για παράδειγμα την ιδέα να επιτραπεί στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας να αναλάβει τα ελληνικά ομόλογα που κατέχει σήμερα η ΕΚΤ.

«Θα μπορούσαμε έτσι να έχουμε μια πιο σταθερή κλιμάκωση των εξοφλήσεων, και ένα ελαφρύτερο ποσοστό, χωρίς να θέτουμε σε επιπρόσθετους κινδύνους τους ευρωπαίους εταίρους μας. Εγώ σαν οικονομολόγος δεν βλέπω το λόγο που τους κάνει να αρνούνται την αλλαγή του καθεστώτος των ομολόγων. Ισως ο αληθινός λόγος να είναι πολιτικός. Είναι δύσπιστοι απέναντι σε μια κυβέρνηση με κοινωνικές προτεραιότητες, σε αντίθεση με αυτό που συμβαίνει στην πλειοψηφία των ευρωπαϊκών χωρών», καταλήγει ο κ. Τσακαλώτος.

[Πηγή: Tvxs]

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.