Φυγομαχία Μητσοτάκη – Γεννηματά, υπέρ της σύστασης Προανακριτικής για τα εξοπλιστικά τα κόμματα

Υπερψηφίστηκε από όλα τα κόμματα η πρόταση ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ για τη συγκρότηση ειδικής επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης για τα εξοπλιστικά επί ημερών Γιάννου Παπαντωνίου – Από τη συζήτηση απουσιάσαν οι επικεφαλής ΝΔ και ΠΑΣΟΚ (παρ’ ότι η Φ. Γεννηματά είχε ζητήσει την προηγούμενη φορά να αναβληθεί η συζήτηση) ενώ η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εμφανίστηκε στην ψηφοφορία! – «Παρά το γεγονός ότι εξαναγκάστηκαν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ να ψηφίσουν υπέρ της προανακριτικής, οι αρχηγοί τους επέλεξαν να φυγομαχήσουν», η αποστροφή του Αλ. Τσίπρα που συμπυκνώνει το νόημα της συζήτησης που ολοκληρώθηκε το βράδυ της Τρίτης

Την σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής για τον Γιάννο Παπαντωνίου, αποφάσισε με 252 ψήφους η Ολομέλεια της Βουλής. Κατά τη μυστική ψηφοφορία, ψήφισαν 268 βουλευτές από τους οποίους: 251 ψήφισαν υπέρ, τρεις κατά της σύστασης Προανακριτικής, τέσσερις ψήφισαν «παρών», ενώ βρέθηκαν στην κάλπη ένα λευκό ψηφοδέλτιο και οκτώ άκυρα. Ο προεδρεύων, Τάσος Κουράκης, ενημέρωσε το Σώμα ότι η Επιτροπή, θα συγκροτείται από 21 μέλη και θα παραδώσει το πόρισμά της σε τρεις μήνες από την έναρξη των εργασιών της.

«Παρά το γεγονός ότι εξαναγκάστηκαν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ να ψηφίσουν υπέρ της προανακριτικής, οι αρχηγοί τους επέλεξαν να φυγομαχήσουν», η αποστροφή του Αλ. Τσίπρα που συμπυκνώνει το νόημα της συζήτησης στη Βουλή. «Οι πολίτες ξέρουν ότι αν δεν υπήρχε πολιτική αλλαγή τον Γενάρη του 2015 αυτή η συζήτηση δεν θα γινόταν ποτέ,» υποστήριξε ο Αλ. Τσίπρας, σημειώνοντας πως οι πολίτες περιμένουν καθαρή απάντηση από τη Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ, «που οδήγησαν τη χώρα στη χρεοκοπία και σήμερα ζητάνε και τα ρέστα». «Δεν πρόκειται όμως να λάβει μια τέτοια απάντηση» ανέφερε ο πρωθυπουργός, «γιατί ακόμη και στη σημερινή συζήτηση και παρά το ότι εξαναγκάστηκαν να τοποθετηθούν θετικά στο αίτημα για τη διενέργεια προανακριτικής οι αρχηγοί τους επέλεξαν να φυγομαχήσουν, να απουσιάζουν από τη συνεδρίαση».

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο πρωθυπουργός βρήκε την ευκαιρία να απευθυνθεί στους πολιτικούς του αντιπάλους και να τους στείλει το εξής μήνυμα: «Όσο θα έχουμε εμείς πλειοψηφία -και θα την έχουμε για πολλά ακόμη χρόνια-, τίποτε δεν θα αφήσουμε να πέσει κάτω. Όλες οι υποθέσεις διαφθοράς θα φθάσουν μέχρι το τέλος», δεσμεύτηκε ο Αλ. Τσίπρας.

Μίλησε όμως και για την υπόθεση της Novartis, ενώ προέβλεψε ότι όταν γίνει η συζήτηση στη Βουλή για την ενδεχόμενη ανάμιξη πρώην υπουργών της ΝΔ σε αυτήν, «δεν θα είστε τόσο ανέμελοι όσο είστε σήμερα, ούτε τόσο τζάμπα υπερασπιστές της διαφάνειας». Εξάλλου ο Αλ. Τσίπρας έκανε γνωστό ότι, με βάση την αίσθηση που έχει, δεν θα αργήσει η συζήτηση για την Novartis, ότι «θα γίνει την επόμενη εβδομάδα», όπως είπε. Ακολούθως, στη σύντομη παρέμβαση -απάντηση προς τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της ΝΔ, Νίκο Δένδια, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι οι εκλογές θα γίνουν το 2019 και θα τις κερδίσει η σημερινή κυβερνώσα παράταξη -«και μέχρι τότε δεν θα πέσει τίποτε κάτω».

Υπέρ από όλα τα κόμματα

Η πρόταση κατατέθηκε μετά από τις ποινικές δικογραφίες που διαβιβάστηκαν στη Βουλή και αφορούν στον πρώην υπουργό Εθνικής Άμυνας Γιάννο Παπαντωνίου, σχετικά με την ενδεχόμενη τέλεση των αδικημάτων της απιστίας στρεφόμενης κατά του Δημοσίου και της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα, κατά την άσκηση των καθηκόντων του, στο πλαίσιο σύναψης συμβάσεων εξοπλιστικών προγραμμάτων του υπουργείου Εθνικής Άμυνας και σύμφωνα με τα διαλαμβανόμενα στην πρόταση. Μετά την ολοκλήρωση της συζήτησης, η πρόταση θα τεθεί σε μυστική ψηφοφορία. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης ψήφισαν υπέρ της συγκρότησης προανακριτικής επιτροπής.

«Με την πρόταση συγκρότησης προανακριτικής επιτροπής, η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ εκπληρώνει μια υπόσχεση που έδωσε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας για μια προσπάθεια καταπολέμησης της διαφθοράς, για ταυτόχρονη εξυγίανση της οικονομίας και της πολιτικής», εξήγησε ο γενικός εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Παρασκευόπουλος για την απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ να καταθέσει πρόταση συγκρότησης προανακριτικής επιτροπής για τον πρώην υπουργό Γιάννο Παπαντωνίου