Χωρίς ντροπή, χωρίς φιλότιμο

Ο Κ. Τασούλας, ως πρόεδρος της Βουλής, ανέλαβε να κάνει τη βρόμικη δουλειά. Απαγόρευσε στον Τσίπρα να πάρει τον λόγο και να διαμαρτυρηθεί.

Προφανώς η Νέα Δημοκρατία συνειδητοποιεί πόσο σοβαρά εκτεθειμένη είναι, από ηθικής και πολιτικής άποψης, από το γεγονός ότι χρωστάει 342 εκατομμύρια στις τράπεζες. Και τις ανοησίες που λένε τα κομματικά non papers και οι κυβερνητικοί βουλευτές στα κανάλια ο Κ. Μητσοτάκης δεν τολμάει να πάει να τις πει στη Βουλή.

Και επειδή αυτή η στάση εκθέτει τον Μητσοτάκη, ανέλαβε ο Κ. Τασούλας, ως πρόεδρος της Βουλής, να κάνει τη βρόμικη δουλειά. Απαγόρευσε στον Τσίπρα να πάρει τον λόγο και να διαμαρτυρηθεί. Κι όταν δεν είχε άλλη πρόφαση από τον κανονισμό να επικαλεστεί, απλώς διέκοψε τη συνεδρίαση.

Η συμπεριφορά αυτή είναι προσβολή τόσο απέναντι στους πολίτες όσο και απέναντι στον κοινοβουλευτισμό. Ο Μητσοτάκης αποφεύγει να απαντήσει στις ερωτήσεις του Τσίπρα, αλλά αυτό δεν είναι πρωτοφανές.  Όλοι οι αρχηγοί της Δεξιάς το συνήθιζαν.

Είναι όμως πρωτάκουστο, προκειμένου να διασωθεί κάτι από το κύρος του κρυπτόμενου πρωθυπουργού, να μην επιτρέπεται να μιλήσει στη Βουλή ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Και είναι επίσης πρωτάκουστο να προβάλλει ο πρόεδρος της Βουλής υποκειμενικές κρίσεις -«κάνετε πολιτικό ακτιβισμό» είπε στον Τσίπρα- αναλόγως αν του αρέσει ή όχι το θέμα της συζήτησης.

Δεν περιμέναμε αξιοπρεπέστερη συμπεριφορά από τον Κ. Μητσοτάκη. Η ανεπιφύλακτη στήριξη της λίστας Πέτσα τον έχει αποστερήσει από κάθε αίσθημα ντροπής και φιλότιμου. Ενδεχομένως, την ώρα που γινόταν η φασαρία στη Βουλή, θα ήταν ήδη σε μια παραλία και θα έκανε σερφ.

Το αξίωμα του προέδρου της Βουλής, όμως, είναι υψηλότατου κύρους. Και υποθέτουμε ότι ο Κ. Τασούλας έχει σταθμίσει το ενδεχόμενο να μείνει στην πολιτική ιστορία του τόπου ως ο πρόεδρος που εξευτέλιζε τον κανονισμό για να καλύψει τη φυγομαχία του αρχηγού του.

  • Το κύριο άρθρο της ΑΥΓΗΣ το Σάββατο, 12 Ιουνίου 2021

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.