Ψηφίστηκε ο νέος εκλογικός νόμος – H απλή αναλογική νόμος του κράτους

vouli-394501465731973

Νόμος του κράτους, αλλά με εφαρμογή από τις μεθεπόμενες εκλογές, είναι πλέον η απλή αναλογική. Η κυβερνητική πρόταση έγινε δεκτή κατά πλειοψηφία χθες στη Βουλή, μετά από μια συζήτηση σε υψηλούς τόνους. Υπέρ του νομοσχεδίου ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ, Ανεξάρτητοι Έλληνες και Ένωση Κεντρώων, κατά Νέα Δημοκρατία, Δημοκρατική Συμπαράταξη,  Ποτάμι, «παρών» το ΚΚΕ, ενώ η Χρυσή Αυγή απείχε της ψηφοφορίας.

Το άρθρο 1, για την καθιέρωση ψήφου στα 17, συγκέντρωσε 180 θετικές ψήφους, το άρθρο 2, αναφορικά με την κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών συγκέντρωσε 179 ψήφους, ενώ το άρθρο 3 για τη διατήρηση του ορίου εισόδου στη Βουλή συγκέντρωσε 163 «ναι».

Επί των άρθρων:

Άρθρο 1: 180 υπέρ, 81 κατά, 20 παρών

Άρθρο 2: 179 υπέρ, 83 κατά, 19 παρών

Άρθρο 3: 163 υπέρ, 101 κατά, 17 παρών

Άρθρο 4: 179 υπέρ, 86 κατά, 16 παρών

Άρθρο 5: 179 υπέρ, 86 κατά, 16 παρών

Η απλή αναλογική αποτελεί «εμβληματικό αίτημα Δημοκρατίας και λαϊκής κυριαρχίας» και ικανοποιεί το σύγχρονο αίτημα της κοινωνικής πλειοψηφίας για εξορθολογισμό και ανανέωση του πολιτικού συστήματος, τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας. Πρόσθεσε ότι η απλή αναλογική απελευθερώνει την κοινωνία από τη διαφθορά και το πολιτικό σύστημα από την εξάρτηση με την οικονομική ολιγαρχία.

Ο Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι οι μόνες μεταρρυθμίσεις που ξέρει να κάνει είναι «να απολύει, να κόβει συντάξεις, να δίνει δωράκια στη διαπλοκή». Υπογράμμισε, δε, ότι μέρος της ακραίας συμπεριφοράς του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας ίσως να οφείλεται στη νευρικότητα που δείχνουν αυτές τις μέρες κύκλοι που θίγονται από την πρωτοβουλία της κυβέρνησης για νομιμότητα στο τηλεοπτικό τοπίο.

Παράλληλα, τόνισε ότι ουδέποτε απευθυνθήκαμε στη Χρυσή Αυγή, καθώς «η παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε και δεν έχει Μπαλτάκους που συνομιλούν κρυφά με την Χρυσή Αυγή για να κρατηθούν στην εξουσία».

Ο πρωθυπουργός διαβεβαίωσε ότι η δίκη της Siemens θα πραγματοποιηθεί και εμφανίστηκε βέβαιος ότι «θα είμαστε εδώ και μετά το 2019, με την ψήφο του ελληνικού λαού».

Αναφερόμενος στο δικαίωμα ψήφου στα 17, ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση δίνει ψήφο εμπιστοσύνης στη νεολαία, για «να μην ενδώσουν στην αποπολιτικοποίηση», για «να πάρουν τις ζωές τους στα χέρια τους».

Ότι «μαγειρεύει τους κανόνες για να διατηρήσει την πρόσβαση στην εξουσία ακόμα και από θέση μειοψηφίας» κατηγόρησε την κυβέρνηση ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Σημείωσε ότι η απλή αναλογική «δεν είναι απειλή για τη Νέα Δημοκρατία αλλά για την ίδια τη Δημοκρατία».

Απέρριψε ο Παναγιώτης Κουρουμπλής τις κατηγορίες ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει εκλογικό αιφνιδιασμό, υπογραμμίζοντας ότι η εποχή των μονοκομματικών κυβερνήσεων έχει παρέλθει.

«O μόνος δρόμος είναι αυτός της απλής αναλογικής. Σε αυτό το κοινοβούλιο μπορούν να υπάρξουν συνθέσεις, και αυτές οι συνθέσεις μπορούν να οδηγήσουν σε σταθερότερες κυβερνήσεις», σημείωσε ο Πάνος Καμμένος.

Για αποπροσανατολισμό των πολιτών από τα μεγάλα προβλήματα κατηγόρησε κυβέρνηση και αντιπολίτευση ο Δημήτρης Κουτσούμπας, σημειώνοντας ότι ο λαός δεν νοιάζεται στη παρούσα συγκυρία για τον εκλογικό νόμο, αλλά για τα νέα αντεργατικά μέτρα που έρχονται.

Η κυβέρνηση με την πολιτική της «διευκολύνει τη Δεξιά παλινόρθωση» και φέρνει την απλή αναλογική «σαν αριστερό φερετζέ στις δεξιές της πολιτικές», ανέφερε η Φώφη Γεννηματά.

«Αν είχαμε απλή αναλογική θα έπρεπε σήμερα να συνεργαστούν 5 κόμματα για να κάνουν κυβέρνηση» αλλά τέτοιες συγκλίσεις δεν υπάρχουν ανέφερε ο Σταύρος Θεοδωράκης, κατηγορώντας την κυβέρνηση που δεν δίνει ψήφο σε αυτούς που έφυγαν από την Ελλάδα στα χρόνια της κρίσης.

«Το ΠΑΣΟΚ θα τιμωρηθεί από το λαό γιατί πρόδωσε την απλή αναλογική», σημείωσε ο Βασίλης Λεβέντης, έκανε λόγο για «ιστορικό στίγμα» που θα βαραίνει τη Φώφη Γεννηματά.

Συνολικά ψήφισαν 281 βουλευτές. Υπέρ ψήφισαν ο ΣΥΡΙΖΑ, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες και η Ένωση Κεντρώων. Κατά η Νέα Δημοκρατία, η Δημοκρατική Συμπαράταξη και το Ποτάμι. «Παρών» ψήφισε το ΚΚΕ, ενώ απείχε η Χρυσή Αυγή.

Εκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατικής Αριστεράς, Θανάση Θεοχαρόπουλο, ο οποίος υπερψήφισε στο σύνολο του το νομοσχέδιο, τα υπόλοιπα μέλη της Κ.Ο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης καταψήφισαν τον νέο εκλογικό νόμο.

Το σύνολο της Κ.Ο του ΚΚΕ ψήφισε υπέρ όλων των άρθρων, εκτός από το άρθρο 3, το οποίο διατηρεί το πλαφόν εισόδου της Βουλής στο 3%.

Στο Ποτάμι ενώ η «γραμμή» του Στ. Θεοδωράκη ήταν η συνολική καταψήφιση του νομοσχεδίου, οι διαφοροποιήσεις ήταν πολλές καθώς οι βουλευτές Λυκούδης, Ψαριανός και Δανέλης ψήφισαν παρών στο άρθρο 2, ενώ ο βουλευτής Αχμέτ Ιλχάν ψήφισε παρών στα άρθρα 1 και 3. Επίσης ο Γιώργος Αμυράς ψήφισε παρών στο άρθρο 1.

Απόντες σε όλη την ψηφοφορία ήταν οι χρυσαυγίτες βουλευτές, όπως είχαν δηλώσει κατά την τριήμερη διαδικασία.

Ο ανεξάρτητος βουλευτής Νίκος Νικολόπουλος υπερψήφισε το σύνολο του νομοσχεδίου, ενώ ο ανεξάρτητος βουλευτής Στάθης Παναγούλης ψήφισε ναι στο άρθρο 1, παρών στο 2 και όχι στα άρθρα 3,4 και 5.

Ο ανεξάρτητος βουλευτής Λεωνίδας Γρηγοράκςο ψήφισε παρών στο άρθρο 1 και όχι στα άρθρα 2,3,4 και 5.

Με επιστολική ψήφο υπερψήφισαν ο Υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης και ο Υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος.

Ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς δήλωσε πως καταψηφίζει στο σύνολο του νομοσχεδίου με ανεπίσημη επιστολική ψήφο, η οποία δεν καταμετρήθηκε.

Στην κορύφωση της τριήμερης συζήτησης η οποία προηγήθηκε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έκανε λόγο για μια σημαντική ημέρα, καθώς για πρώτη φορά εκλογικός νόμος κατατίθεται με ευθύνη της κυβερνητικής πλειοψηφίας και βρίσκεται πέρα από σκοπιμότητες που η κυβερνητική πλειοψηφία προσδοκά (δείτε περισσότερα εδώ).
Νωρίτερα, έντονη ήταν η αντίδραση του Προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση στην αναφορά του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκου Μητσοτάκη, σε «χάϊδεμα» της Χρυσής Αυγής από τον ίδιο και την κυβέρνηση (δείτε περισσότερα εδώ).
Τέλος, δείτε εδώ αναλυτικά τις τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών, των αρμόδιων υπουργών και των βουλευτών των κομμάτων, όπως καταγράφηκαν τις τρεις μέρες συζήτησης στην ολομέλεια της Βουλής, από το stokokkino.gr.