Όταν ο οδοστρωτήρας σταμάτησε

Σε κάθε περίπτωση, η υπαναχώρηση της κυβέρνησης από την άμεση ψήφιση του νομοσχεδίου είναι μια μεγάλη νίκη όσων από την αρχή αντέδρασαν.

H κυβέρνηση αποφάσισε τελικά να μεταθέσει τη συζήτηση του «επικουρικού Πινοσέτ» για τον Σεπτέμβριο. Οι λόγοι για τους οποίους το έκανε μπορεί να είναι πολλοί.

Πρώτον, φαίνεται να υπάρχει συνταγματικό και νομικό πρόβλημα με την υποχρεωτικότητα του κεφαλαιοποιητικού συστήματος. Για τις ασφαλιστικές εισφορές που καταβάλλονται υποχρεωτικά η νομοθεσία προβλέπει να επενδύονται σε κρατικά ομόλογα.

Το να βάζεις το μαχαίρι στον λαιμό των ασφαλισμένων να υπογράψουν αν «δέχονται το ρίσκο» να χαθούν οι εισφορές τους στους κυκεώνες των χρηματαγορών είναι κάτι που μπορεί να προσβληθεί νομικά.

Δεύτερον, το κόστος μετάβασης στο νέο σύστημα είναι τεράστιο. Χρειάζονται περισσότερα από 50 δισ. για να πληρωθούν οι επικουρικές συντάξεις με το σημερινό σύστημα αν λείψουν οι εισφορές των νέων εργαζόμενων. Ακόμα περισσότερο που η κυβέρνηση αναλαμβάνει να καλύψει και τις ζημιές του νέου συστήματος – γεγονός που τις καθιστά σχεδόν βέβαιες. Είναι λογικό να υποθέσει κανείς ότι το «επικουρικό Πινοσέτ» προκάλεσε ευρωπαϊκές αντιδράσεις για μελλοντική εκτίναξη του χρέους.

Τέλος, αν η κυβέρνηση θέλει να κρατήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο να πάει σε εκλογές τον Σεπτέμβριο, είναι λογικό να μην θέλει να πάει στο νέο ασφαλιστικό το καλοκαίρι, μέσα σε οξύτατες αντιδράσεις και διαμαρτυρίες, αλλά να το αφήσει για μετά.

Σε κάθε περίπτωση, η υπαναχώρηση της κυβέρνησης από την άμεση ψήφιση του νομοσχεδίου είναι μια μεγάλη νίκη όσων από την αρχή αντέδρασαν. Και ως τέτοια πρέπει να τη χαιρετίσουμε.

  • Το κύριο άρθρο της ΑΥΓΗΣ την Παρασκευή, 9 Ιουλίου 2021

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.