Αλ. Τσίπρας: Δε δεχόμαστε υποδείξεις από κανέναν, επιστρέφουμε στον ελληνικό λαό τους κόπους του

Τη δέσμευση της κυβέρνησης ότι δε θα υπάρξουν νέα μέτρα μετά το τέλος του προγράμματος επανέλαβε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από το Ηράκλειο της Κρήτης. Τόνισε ότι θα υπάρξουν και άλλα μέτρα αναδιανομής των πλεονασμάτων υπέρ των αδυνάτων, ενώ σημείωσε: «Αυτά τα χρήματα δε μας τα χάρισε κανένας. Είναι οι κόποι του ελληνικού λαού. Εμείς τηρούμε τη συμφωνία. Όσα ποσά πλεονάζουν δε θα μας υποδείξει κανείς πώς θα τα χρησιμοποιήσουμε. Είναι κόποι του ελληνικού λαού και του τους επιστρέφουμε».

Ο πρωθυπουργός εξέφρασε επίσης την πεποίθησή του ότι η δεύτερη αξιολόγηση θα κλείσει θετικά και έγκαιρα, χωρίς νέα μέτρα μετά τη λήξη του προγράμματος, χωρίς τις υπερβολικές απαιτήσεις κάποιων εκ των εταίρων, επιβεβαιώνοντας ότι η Ελλάδα δεν είναι μια χώρα εκτός ευρωπαϊκού πλαισίου. «Η Ελλάδα μπορεί να είναι σε πρόγραμμα, αλλά είναι στο ευρωπαϊκό πλαίσιο, άρα δικαιούται την αποκατάσταση των συλλογικών διαπραγματεύσεων για τις εργασιακές σχέσεις», υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Το μήνυμά μας προς τους ευρωπαίους εταίρους είναι ελάτε να συνεννοηθούμε, αλλά μη ζητάτε πράγματα που δε μπορούν να γίνουν», πρόσθεσε. «Είμαστε κοντά στη λύση, κοντά στην ένταξη στην ποσοτική χαλάρωση, στην έξοδο στις αγορές και τη σταθεροποίηση και την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας», είπε ο κ. Τσίπρας.

Σημεία της ομιλίας:

Για τις επιθέσεις σε Βερολίνο και Άγκυρα

Xθες ήταν μια δύσκολη νύχτα για όλη την Ευρώπη. Η ‘Αγκυρα, το Βερολίνο, η Μόσχα αλλά και ολόκληρη η Ευρώπη συγκλονίστηκαν από τον τρόμο αποτρόπαιων πράξεων. Πράξεων που αποδεικνύουν ότι δυστυχώς ζούμε σε μια σκοτεινή εποχή. Μπορεί να μην το υπολογίζουμε καμιά φορά, αλλά είναι ανεκτίμητο το αγαθό της ασφάλειας.
Το μέλλον αυτού του κόσμου, μπορούν να το διασφαλίσουν μόνο η δημοκρατία, η ανεκτικότητα, η προσήλωση στην ειρήνη και την κοινωνική συνοχή. Αυτός είναι ο μοναδικός δρόμος για να εδραιώσουμε την ασφάλεια και την ειρήνη στις σύγχρονες κοινωνίες.

Όχι άλλα μέτρα μετά τα μέσα του 2018

Τέλος και ορίζοντας αυτής της συμφωνίας είναι, το αργότερο, τα μέσα του 2018. Από εκεί και πέρα, και θέλω σε κάθε περίπτωση να είμαι ξεκάθαρος, δεν υπάρχουν άλλες δεσμεύσεις και μέτρα. Ένα μήνυμα που πρέπει να περάσει μέσα και έξω από τη χώρα. Η κυριαρχία της χώρας μας θα αποκατασταθεί. Η επιτροπεία και τα μνημόνια τελειώνουν.

Θα υπάρξουν και άλλα μέτρα αναδιανομής

Η ανεργία αργά αλλά σταθερά μειώνεται. Με πλεόνασμα 1.1% , αντί για τον «κόφτη» ενεργοποιείται ο «δότης», κάτι που μας δίνει τη δυνατότητα να χορηγήσουμε την 13η σύνταξη.
Η 13η σύνταξη θα χορηγηθεί κανονικά στις 22 Δεκεμβρίου. Το κακό είναι ότι ο κ. Μητσοτάκης διαφωνεί. Κι ενώ έλεγε ότι θα υπερψηφίσει το μέτρο, κατηγορώντας μας παρ’ όλ’ αυτά ότι πρόκειται για ψίχουλα, μόλις οι ακραίοι κύκλοι των δανειστών έδειξαν τη διαφωνία τους καταψήφισε. Μόλις φταρνίστηκαν οι πιο ακραίοι κύκλοι των δανειστών, η ΝΔ έπαθε πνευμονία.
Θα προχωρήσουμε υπερασπιζόμενοι τους πιο αδύναμους της ελληνικής κοινωνίας και όσο υπεραποδίδει η οικονομία θα προχωράμε και σε άλλα μέτρα αναδιανομής. Υποχρέωσή μας να προχωρήσουμε στην αναστολή της αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά που σήκωσαν το βάρος της προσφυγικής κρίσης για ολόκληρη την Ευρώπη.
Αυτά τα χρήματα δε μας τα χάρισε κανένας. Είναι οι κόποι του ελληνικού λαού. Εμείς τηρούμε την συμφωνία. Όσα ποσά πλεονάζουν δε θα μας υποδείξει κανείς πώς θα τα χρησιμοποιήσουμε. Είναι κόποι του ελληνικού λαού και του τους επιστρέφουμε.
Δεν γίνεται πλέον η ευρωπαϊκή ακροδεξιά και ο λαϊκισμός, να υπαγορεύουν την πολιτική που θα ακολουθήσει η Ελλάδα. Η Ελλάδα μπορεί να είναι σε πρόγραμμα, αλλά ταυτόχρονα είναι μια ανεξάρτητη χώρα. Και εφόσον τηρεί τις δεσμεύσεις της και τους κανόνες δεν δέχεται υποδείξεις από κανέναν.

Για τη διαπραγμάτευση

Θα συνεχίσουμε τη διαπραγμάτευση αξιοποιώντας κάθε πρωτοβουλία. Η δεύτερη αξιολόγηση θα κλείσει θετικά και έγκαιρα, χωρίς νέα μέτρα μετά τη λήξη του προγράμματος, χωρίς τις υπερβολικές απαιτήσεις κάποιων εκ των εταίρων, επιβεβαιώνοντας ότι η Ελλάδα δεν είναι μια χώρα εκτός ευρωπαϊκού πλαισίου, είναι στο ευρωπαϊκό πλαίσιο άρα δικαιούται την αποκατάσταση των συλλογικών διαπραγματεύσεων για τις εργασιακές σχέσεις.
Δε φοβόμαστε τη διαπραγμάτευση. Το μήνυμά μας προς τους ευρωπαίους εταίρους είναι ελάτε να συνεννοηθούμε, αλλά μη ζητάτε πράγματα που δε μπορούν να γίνουν. Είμαστε κοντά στη λύση, κοντά στην ένταξη στην ποσοτική χαλάρωση και τη σταθεροποίηση και την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.

Για τη διαφθορά και τη διαπλοκή

Σε κάποιους που βρίσκονταν σε τεντωμένο σχοινί διότι είχαν συνηθίσει να δανείζονται με «αέρα», όπως οι ίδιοι ομολόγησαν, αρνήθηκε η κυβέρνηση αυτή να τους κάνει τη χάρη και να συνεχίζει να τους χαρίζει δάνεια. Σήμερα βλέπουμε ότι οι επιχειρήσεις τους ήταν μια «φούσκα» και δυστυχώς τώρα σκάει. Και οδηγεί εκατοντάδες εργαζομένους σε μια τεράστια περιπέτεια. Βρισκόμαστε δίπλα σε αυτούς τους εργαζομένους.
Σ’ αυτούς που ονειρεύονται παρενθέσεις, λέω ανοιχτά, το καθεστώς εξαιτίας του οποίου βρισκόμαστε στη δεινή θέση της χρεωκοπίας, είναι οριστικά παρελθόν, και θα γίνεται όλο και περισσότερο όσο θα είμαστε εδώ να δίνουμε αυτή τη μάχη. Είμαστε αποφασισμένοι να δώσουμε τη μάχη για τη διαφάνεια. Θα μπει τάξη σε αυτόν τον τόπο, δε θα συνεχιστεί το καθεστώς αδιαφάνειας και διαφθοράς.

Στόχος η παραγωγική ανασυγκρότηση

Οραματικός μας στόχος είναι να βάλουμε τις βάσεις για να πάει μπροστά η χώρα. Το πιο ουσιαστικό είναι η παραγωγή πλούτου και η δίκαιη μοιρασιά του. Η παραγωγική ανασυγκρότηση είναι καθοριστικής σημασίας για το μέλλον του τόπου.
Επιδίωξη της κυβέρνησης είναι η παραγωγική ανασυγκρότηση του τόπου όπου καθοριστικό ρόλο μπορεί & πρέπει να παίξει ο πρωτογενής τομέας.Η δική μας φιλοδοξία είναι, οι δυνατότητες του τόπου να μετασχηματίζονται σε ευημερία & προκοπή για τους ανθρώπους και την τοπική κοινωνία.
Προχωράμε τον σχεδιασμό μας αξιοποιώντας κάθε διαθέσιμο εργαλείο, με πιο βασικό από όλα, το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020. Το πρόγραμμα αυτό θα κινητοποιήσει συνολικούς πόρους της τάξης των 6 δισ. ευρώ.

Για την Κρήτη

Κεντρικός μας στόχος να ξαναστήσουμε την ύπαιθρο στα πόδια της, με την Κρήτη σε πρωτοποριακή θέση στο αγροδιατροφικό σύμπλεγμα της χώρας.
Προχωράμε με γρήγορους ρυθμούς για το κεντρικό αναπτυξιακό έργο του νησιού, τον Β.Ο.Α.Κ.Σύντομα θα ανακοινωθεί η χρηματοδότηση από την Ε.Τ.Επ. & οι αρμόδιες υπηρεσίες της Γ.Γ. Υποδομών προωθούν ταχύτατα τη στρατηγική μελέτη.
Προχωράει ένα άλλο έργο υποδομής,το διεθνές αεροδρόμιο στο Καστέλι. Η κατασκευή & λειτουργία του θα δώσει ισχυρή αναπτυξιακή ώθηση στο νησί.
Το έργο του δικτύου ύδρευσης είναι δρομολογημένο. Είναι απόλυτα κατανοητή η μεγάλη σημασία που έχει για τους κατοίκους του Ηρακλείου.
Προχωρήσαμε στην παραχώρηση της χερσαίας ζώνης του λιμανιού στον Δήμο, προκειμένου να υλοποιηθεί άμεσα η ανάπλαση.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.