ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΝΟΙΑΣ & ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

3η Δεκέμβρη: Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία

Μέρα διεκδίκησης της υλοποίησης των αιτημάτων του Αναπηρικού κινήματος

Τη σημερινή μέρα που είναι αφιερωμένη στα άτομα με αναπηρία το Τμήμα  Κοινωνικής Πρόνοιας & Αλληλεγγύης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, επιλέγει να προτάξει την υποστήριξη των δικαιωμάτων όσων εξ αυτών διαβιούν έγκλειστοι και απομονωμένοι στα ιδρύματα της χώρας. Ένας εγκλεισμός που στις σημερινές συνθήκες της πανδημίας του κορωναϊού εγκυμονεί ακόμη μεγαλύτερους κινδύνους για τη ζωή τους όπως ανέδειξαν με τραγικό τρόπο ο τεράστιος αριθμός κρουσμάτων αλλά και θανάτων σε πολλά ιδρύματα και γηροκομεία της χώρας.

Για τους συμπολίτες μας αυτούς, καλούμε την Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας να υλοποιήσει άμεσα Προγράμματα Αποϊδρυματοποίησης για όλους, παιδιά και ενήλικες. Και επιτέλους να αφήσει τις ιδεοληψίες και να υλοποιήσει και να επεκτείνει τα προγράμματα που ο ΣΥΡΙΖΑ είχε σχεδιάσει και χρηματοδοτήσει και που αδικαιολόγητα πάγωσαν οι δήθεν έτοιμοι να κυβερνήσουν».

Ενάμισυ χρόνο τώρα παρακολουθούμε τηλεδιασκέψεις επικοινωνιακού χαρακτήρα και όχι έργο ουσιαστικό, που να βελτιώνει τις ζωές των ανθρώπων. Και ταυτόχρονα μια ασυγχώρητη ολιγωρία στη λήψη των αναγκαίων μέτρων προστασίας των ανθρώπων αυτών και των εργαζόμενων που με υπεράνθρωπες προσπάθειες τους φροντίζουν. Ακόμη και σήμερα είναι επιτακτικά ζητούμενο τόσο η διενέργεια τακτικών και επαναλαμβανόμενων τεστ όσο και η προμήθεια επαρκούς και κατάλληλου υγειονομικού υλικού για τους φιλοξενούμενους και ηρωικά αλλά και εξαντλητικά εργαζόμενους για τη φροντίδα τους

Σήμερα, στις συνθήκες μιας οικουμενικής πανδημίας, που όλοι βιώνουμε τον αποκλεισμό από τα αγαθά της υγείας, της ελευθερίας, των σχέσεων, ΠΑΡΟΤΡΥΝΟΥΜΕ τον κάθε συμπολίτη μας να αναλογιστεί τη ζωή ανάπηρων παιδιών και ενηλίκων, οι οποίοι αποχωρισμένοι από οικογένεια και οικείους,  ζουν κάθε μέρα, για χρόνια, για μια ζωή τον ασφυκτικό αυτό αποκλεισμό, ως μία κανονικότητα, έως εάν αυτό να είναι το φυσικό της ζωής. Είναι όμως εντελώς αφύσικο, είναι άδικο και απάνθρωπο, είναι καθημερινός μαρασμός, είναι σκληρό και άνισο, είναι κοινωνικός και ψυχικός θάνατος. Μια κατάσταση που πρέπει να αλλάξει ριζικά.

Ζητάμε από τον/ την κάθε πολίτη, από τους εργαζόμενους στο χώρο των ιδρυμάτων, ζητάμε από τους νέους ειδικότερα να πάρουν θέση σε αυτή την αδικία και απανθρωπιά και να διεκδικήσουν  μαζί μας  την παραμονή  όλων των ανάπηρων συμπολιτών μας στην κοινωνία της οποίας είναι ισότιμα μέλη, να διεκδικήσουν για λογαριασμό τους «μια ζωή σαν όλων».

Δεν λησμονούμε όμως και τη μεγάλη πλειοψηφία των ανάπηρων συμπολιτών μας που διαβιούν εκτός των ιδρυμάτων και που χωρίς αμφιβολία, βιώνουν σήμερα με μεγαλύτερη ένταση από όλους μας, τις επιπτώσεις της πανδημίας. Και πρωτίστως πλήττονται οι ανάπηροι που δεν έχουν εξασφαλίσει μέσω της εργασίας τους, μισθό ή σύνταξη. Αυτοί βλέπουν στις παρούσες συνθήκες, όχι μόνο την κοινωνική τους απομόνωση να μεγιστοποιείται, αλλά, την ίδια τους την επιβίωση να απειλείται με τις τεράστιες καθυστερήσεις και τα προβλήματα στην απονομή των προνοιακών αναπηρικών επιδομάτων.

Ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ είχε υλοποιήσει την τακτική απονομή τους σε συγκεκριμένη ημερομηνία κάθε μήνα και τον εκσυγχρονισμό της διαδικασίας με το ηλεκτρονικό σύστημα απονομής τους, η Κυβέρνηση της ΝΔ, δεν διασφάλισε κατά τη διάρκεια της πανδημίας την απρόσκοπτη απονομή των επιδομάτων αναπηρίας σε παλιούς και νέους δικαιούχους, που για τους περισσότερους αποτελούν το μόνο εισόδημα. Αυτό δημιούργησε για τους ανάπηρους δικαιούχους των προνοιακών παροχών ένα ζοφερό περιβάλλον και μια καθημερινή απίστευτη ταλαιπωρία.

Τα περισσότερα προβλήματα οφείλονται στο γεγονός ότι η κυβέρνηση της ΝΔ πάγωσε την πανελλαδική επέκταση του συστήματος του ηλεκτρονικού φακέλου αναπήρου που αυτοματοποιεί όλη τη διαδικασία, και δεν απαιτεί τη φυσική του παρουσία παρά μόνον στην υγειονομική επιτροπή (ΚΕΠΑ). Όμως και αυτές σταμάτησαν να λειτουργούν λόγω του κορωναϊού.

Η Κυβέρνηση επιδεικνύοντας για άλλη μια φορά την αναλγησία της, απέρριψε πριν λίγες μέρες τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ μη αποδεχόμενη την ψήφιση τροπολογίας με την οποία ζητούσαμε σειρά διευκολυντικών ρυθμίσεων. Με την ευκαιρία της σημερινής Παγκόσμιας Ημέρας Ατόμων με Αναπηρία την καλούμε να αποδεχθεί:

  • Να επεκταθούν, για όσο διαρκεί η πανδημία τα χορηγούμενα επιδόματα που χρειάζονται ανανέωση
  • Να δοθεί το επίδομα σε όσους ανάπηρους υποβάλλουν πλήρη φάκελο για πρώτη φορά στον ΟΠΕΚΑ, χωρίς να χρειαστεί να περάσουν από τα ΚΕΠΑ, για όσο διάστημα διαρκεί η πανδημία
  • Να πληρωθούν από το κράτος ιδιώτες γιατροί για να χορηγήσουν στους ανάπηρους τις βεβαιώσεις που δεν μπορούν να πάρουν αυτή τη στιγμή από τα δημόσια νοσοκομεία.
  • Ειδικά για τα φετινά Χριστούγεννα, να χορηγηθούν τουλάχιστον διπλά όλα τα προνοιακά αναπηρικά επιδόματα
  • Να πολλαπλασιαστούν οι υγειονομικές επιτροπές των ΚΕΠΑ και να εξοπλιστούν ψηφιακά ώστε όταν ξανανοίξουν να μην απαιτείται η φυσική παρουσία των αναπήρων, παρά μόνον κατά την κρίση τους από τις υγειονομικές επιτροπές.
  • Να αποκατασταθούν οι σοβαρές δυσλειτουργίες στο ηλεκτρονικό σύστημα του ΟΠΕΚΑ προχωρώντας παράλληλα στην επέκταση σε όλη τη χώρα του ηλεκτρονικού φακέλου του αναπήρου για την απόδοση του αναπηρικού επιδόματος με ηλεκτρονικό τρόπο

Μόνον έτσι υπάρχει ελπίδα να πάρει τέλος η ταλαιπωρία  των αναπήρων εν μέσω πανδημίας χωρίς τραγικές συνέπειες για τη ζωή και την ύπαρξή τους στην κοινωνία.

Καλούμε την Κυβέρνηση να αποδεχθεί και να υλοποιήσει τα πάγια αιτήματα του αναπηρικού κινήματος. Μόνο με ουσιαστικές πράξεις μπορεί να τιμηθεί η Παγκόσμια Ημέρα Αναπηρίας και όχι με φιέστες και αόριστες υποσχέσεις που γρήγορα λησμονούνται.

 

Αθήνα 3 Δεκέμβρη 2020

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.