Γ. Μπασκόζος: Αυτά είναι τα πραγματικά στοιχεία για την ελονοσία – Καμία ανησυχία

mpask-21

Καμία ανησυχία δεν προκαλούν τα τέσσερα περιστατική ελονοσίας που εντοπίστηκαν από το ΚΕΕΛΠΝΟ να οφείλονται σε εγχώρια μετάδοση, ξεκαθάρισε ο ΓΓ του υπουργείου Υγείας Γ.Μπασκόζος Στο Κόκκινο και τον Σπ.Γεράρδη, την ώρα που ο πρόεδρος του ΙΣΑ Γ.Πατούλης επανήλθε με νέα προσωπική επίθεση, μετά την ανακοίνωση του υπουργείου.

Υπάρχουν δύο ζητήματα, το ένα είναι η απροκάλυπτη πολιτική εκμετάλλευση και η δημαγωγία, το άλλο είναι το πραγματικό θέμα, σημείωσε ο κ.Μπασκόζος, σχολιάζοντας τα δημοσιεύματα και τις αιτιάσεις του προέδρου του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών κ.Πατούλη για τα περιστατικά ελονοσίας που καταγράφονται φέτος στη χώρα μας.

Ενδημικά περιστατικά είχαμε σποραδικά όλα τα προηγούμενα χρόνια, έτσι έχουμε και φέτος. Η ελονοσία έχει εξαλειφθεί ως επιδημία από την Ελλάδα εδώ και πάρα πολλά χρόνια, υπογράμμισε, πέρα από ελάχιστα τέτοια περιστατικά. Μέχρι στιγμής φέτος έχουν καταγραφεί τέσσερα τέτοια περιστατικά, ένας μικρός αριθμός που δεν δημιουργεί καμία ανησυχία.

Το ΚΕΕΛΠΝΟ κάνει αυτό που πρέπει συγκεκριμένα και αποτελεσματικά, εντοπίζει αυτά τα περιστατικά, με τη χρήση κατάλληλων ερωτηματολογίων εξετάζει τα χαρακτηριστικά, την γύρω περιοχή, τους παράγοντες και τις πιθανές πηγές προέλευσης των κουνουπιών και δρα αναλόγως, με ενημέρωση, συστάσεις, οδηγίες για νέους ψεκασμούς, πληροφορίες για την προσωπική υγιεινή κτλ. «Δεν έχει αλλάξει τίποτε, κάνουμε πάντα τη δουλειά μας», υπογράμμισε ο κ.Μπασκόζος.

Σχολιάζοντας τα δημοσιεύματα περί «καραντίνας» σε 12 περιοχές της χώρας, όσον αφορά τις αιμοληψίες, ο ίδιος είπε χαρακτηριστικά ότι «δεν είναι σωστό σε αυτή τη χώρα να βάζουμε τα χέρια μας και να βγάζουμε τα μάτια μας, όσοι καταλαβαίνουν, καταλαβαίνουν».

Η πρόληψη είναι παντού ακρογωνιαίος λίθος της προστασίας της δημόσιας υγείας, αυτοί είναι διεθνώς οι κανόνες αιμοληψίας, όπως σημείωσε. Ετσι, σε περιοχές με αυξημένο κίνδυνο δεν θα γίνονται αιμοληψίες. Το πρόβλημα είναι πού θα βρεθούν οι φιάλες αίματος που θα λείψουν από το σύστημα υγείας και αυτό θα συζητηθεί σε σύσκεψη στο υπουργείο τα επόμενα 24ωρα, προσέθεσε.

Οσον αφορά εξάλλου τους προληπτικούς ψεκασμούς, ο κ.Μπασκόζος επανέλαβε ότι ο επικεφαλής των καθ’ ύλην αρμόδιων Περιφερειών κ.Αγοραστός με δηλώσεις του έχει επιβεβαιώσει «έχει γίνει ό,τι ήταν να γίνει» και κατηγόρησε για δημαγωγία όσους ανακίνησαν το θέμα.

Σημείωσε μάλιστα ότι το 2011 είχαν υπάρξει 40 περιστατικά εγχώριας μετάδοσης, στη Λακωνία, ωστόσο έγιναν οι σωστές κινήσεις και το θέμα αντιμετωπίστηκε. «Κανείς τότε δεν έθεσε τέτοιο θέμα και καλά έκανε, γιατί γίνεται φέτος;» αναρρωτήθηκε ο ΓΓ του υπουργείου Υγείας.

Επιμένει με προσωπική επίθεση ο πρόεδρος του ΙΣΑ

Απαντώντας στην ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας για το θέμα, ο πρόεδρος του ΙΣΑ Γ.Πατούλης επανήλθε την Δευτέρα με νέα επίθεση προς τον κ.Μπασκόζο.

«Με τα συνήθη καθυστερημένα αντανακλαστικά του ,το υπουργείο Υγείας εξέδωσε αργά χθες το βράδυ ανακοίνωση για την ελονοσία , με την οποία επιχειρεί να αποκρύψει τις ευθύνες του γενικού γραμματέα Δημόσιας υγείας Ι. Μπασκόζου, για το σοβαρό κίνδυνο που αντιμετωπίζει η χώρα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ η ελονοσία ενώ είχε εκριζωθεί το 2014, επανεμφανίστηκε το 2015 επί θητείας του Ι. Μπασκόζου.

Αυτό οφείλεται σε σοβαρές παραλείψεις του υπουργείου Υγείας, το οποίο ενώ γνώριζε τον αυξημένο κίνδυνο λόγω των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών, δεν έλαβε τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία της Δημόσιας υγείας.

Ειδικότερα δεν μερίμνησε για το στρατηγικό σχεδιασμό και το σωστό συντονισμό των προγραμμάτων καταπολέμησης των κουνουπιών. Καθώς όφειλε να είχε ενημερώσει τις περιοχές της χώρας που βρίσκονται στην κόκκινη ζώνη για ελονοσία οι οποίες προκύπτουν από την εντομολογική επιτήρηση. Επιπρόσθετα όφειλε να παρακολουθεί εάν ειδικά σε αυτές τις περιοχές έγιναν οι ψεκασμοί και μάλιστα την ενδεδειγμένη περίοδο κατά το στάδιο των νυμφών. Στην πραγματικότητα το υπουργείο Υγείας άφησε τελείως στην τύχη του τα προγράμματα καταπολέμησης των κουνουπιών ,με αποτέλεσμα σε πολλές περιπτώσεις είτε να μην γίνουν καθόλου οι ψεκασμοί είτε να γίνουν ανεπαρκώς.

Επιπρόσθετα του υπουργείο Υγείας, δεν μερίμνησε για τη διασφάλιση ικανοποιητικών συνθηκών διαβίωσης και την αποφυγή του συγχρωτισμού στους χώρους φιλοξενίας των μεταναστών όπως ζητούσαν οι επιστήμονες του ΚΕΕΛΠΝΟ, με έγγραφό τους που είδε το φως της δημοσιότητας, τον περασμένο Μάρτιο -στο οποίο προειδοποιούσαν για τον κίνδυνο έξαρσης της ελονοσίας και ζητούσαν την λήψη μέτρων-…

Ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας με τις παραλείψεις του εξέθεσε για άλλη μια φορά τη Δημόσια υγεία ,σε σοβαρό κίνδυνο.

Η πολιτική δεν χαράζεται με συσκέψεις και εγκυκλίους. Ζητούμε την παραίτηση του Ι.Μπασκόζου γιατί βλάπτει τη Δημόσια υγεία», καταλήγει η ανακοίνωση.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.