Δεν είναι ανεμελιά, είναι σχέδιο

Η ελληνική οικονομία έχει καταγράψει τη χειρότερη ύφεση στην Ευρωζώνη. Οι εργαζόμενοι, τη δεύτερη μεγαλύτερη απώλεια εισοδήματος.

Ας κάνουμε μια προσπάθεια να κατανοήσουμε τα δεδομένα. Η ελληνική οικονομία έχει καταγράψει τη χειρότερη ύφεση στην Ευρωζώνη.

Οι εργαζόμενοι, τη δεύτερη μεγαλύτερη απώλεια εισοδήματος. Τα χρέη επιχειρήσεων και εργαζομένων προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία μέσα στην πανδημία είναι 9 δισ.

Τα δάνεια που έχουν «κοκκινίσει» το ίδιο διάστημα πλησιάζουν τα 10 δισ. Και ενώ η κυβέρνηση μιλάει για ανάπτυξη 4,5% το 2021, οι προβλέψεις για το πρώτο τρίμηνο δείχνουν ύφεση της τάξης του 11%.

Τι σημαίνουν όλα αυτά; Δεκάδες χιλιάδες λουκέτα, εκατοντάδες χιλιάδες χαμένες θέσεις εργασίας και άλλα τόσα χρεοκοπημένα νοικοκυριά. Και τι κάνει η κυβέρνηση για να αντιμετωπίσει την κατάσταση;

Έχει ετοιμάσει έναν βάναυσο Πτωχευτικό Κώδικα που περιμένει στη γωνία όποιον βρεθεί αντιμέτωπος με τη χρεοκοπία προκειμένου να εκπλειστηριάσει περιουσίες. Και, ταυτόχρονα, αίρει την προστασία σε 35.000 πρώτες κατοικίες γιατί, όπως είπε ο Γεραπετρίτης στην επιτροπή των δικηγορικών συλλόγων, «πιέζουν οι τράπεζες».

Και όχι μόνο αυτά. Τη χρεοκοπία των ασφαλιστικών ταμείων σκοπεύει να τη «θεραπεύσει» με την ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης – ένα σχέδιο το μεταβατικό κόστος του οποίου μπορεί να φτάσει και τα 50 δισ. σε ορίζοντα δεκαετίας, παρ’ όλο που κανείς αρμόδιος δεν θέλει να αναφερθεί σ’ αυτό.

Και την τεράστια κρίση στην αγορά εργασίας θα τη χρησιμοποιήσει ως ευκαιρία για να περάσει νέους νόμους, που καταργούν τις υπερωριακές αμοιβές, αυξάνουν τα ωράρια απασχόλησης, πιέζουν ακόμα περισσότερο τους ήδη εξαθλιωμένους μισθούς και απελευθερώνουν τις απολύσεις. Δεν κινδυνολογούμε.

Αυτές ακριβώς είναι οι κατευθύνσεις του «σχεδίου Πισσαρίδη», το οποίο επιπλέον προσβλέπει στην ολοκληρωτική εξαφάνιση των μικρών και των μεσαίων επιχειρήσεων.

Υπό το φως των παραπάνω γίνεται κατανοητό γιατί η κυβέρνηση, ενώ είχε τη δυνατότητα, δεν πήρε μέτρα για την ανακοπή τής ύφεσης και αποφεύγει να στηρίξει επαρκώς τις επιχειρήσεις.

Δεν είναι ανεμελιά, ούτε ανικανότητα. Είναι σχέδιο. Ας το καταλάβουμε.

  • Το κύριο άρθρο της ΑΥΓΗΣ την Τετάρτη, 20 Ιανουαρίου 2021

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.