Η κατάργηση του οκταώρου

Υπάρχουν διάφορα θηριώδη ψέματα πάνω στα οποία βασίζονται πολιτικές σαν αυτές που προαναγγέλλει ο Κ. Χατζηδάκης.

Ο Κ. Χατζηδάκης επιβεβαίωσε χθες τις πρόσφατες διαρροές στον φιλοκυβερνητικό Τύπο για τα σχέδια της κυβέρνησης στα εργασιακά. Την ώρα που η πανδημία αφήνει πίσω της μια τεράστια κρίση και έκρηξη της ανεργίας, η κυβέρνηση ετοιμάζει αύξηση του εργασιακού χρόνου, μείωση του κόστους των υπερωριών και κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων.

Πρόκειται, φυσικά, για επιλογές που δεν προωθούν τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας – αντιθέτως, θα οδηγήσουν σε πιο σκληρή εκμετάλλευση αυτών που εργάζονται ήδη. Οι επιλογές αυτές έχουν υπαγορευτεί από ισχυρά εργοδοτικά συμφέροντα. Και οι πολίτες αυτής της χώρας πρέπει να δουν καθαρά τι κάνει και για λογαριασμού ποιου αυτή η κυβέρνηση.

Υπάρχουν διάφορα θηριώδη ψέματα πάνω στα οποία βασίζονται πολιτικές σαν αυτές που προαναγγέλλει ο Κ. Χατζηδάκης.

Η ουσία, πέρα από τις προσπάθειες του υπουργού να εξορθολογίσει κάπως αυτά που κάνει, είναι μία: Πρώτον, ότι το οκτάωρο καταργείται, οι προβλεπόμενες υπερωρίες αυξάνονται και η αποζημίωσή τους μειώνεται σημαντικά.

Και, δεύτερον, ότι με διάφορες περίεργες διατάξεις αποδυναμώνονται τα αμυντικά εργαλεία των εργαζόμενων, δηλαδή οι συλλογικές διαπραγματεύσεις και η απεργία. Αυτό, υποτίθεται, θα φέρει τεράστια ανάπτυξη, που θα μας ωφελήσει όλους: το γνωστό μεταφυσικό παραμύθι με το οποίο οι νεοφιλελεύθεροι υποστηρίζουν πάντα τη διάλυση της αγοράς εργασίας, αλλά και τις φοροπαλλαγές στον πλούτο.

Για να λέμε λοιπόν τα πράγματα με το όνομά τους, αυτό που κάνει ο Κ. Χατζηδάκης και η κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι ότι παραδίδουν δέσμιους εκατομμύρια εργαζόμενους στην αυθαιρεσία των εργοδοτών τους.

Και το κάνουν όχι γιατί από αυτό προκύπτει κάποιο αναπτυξιακό όραμα, αλλά γιατί οι μεγαλοεργοδότες είναι υποστηρικτές και χρηματοδότες αυτής της κυβέρνησης. Ας το συνειδητοποιήσει ο κόσμος της εργασίας και ας μην επιτρέπει να υποτιμούν τη νοημοσύνη του.

  • Το κύριο άρθρο της ΑΥΓΗΣ την Τετάρτη, 14 Απριλίου 2021

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.