Κώστας Μπάρκας για την αποτίμηση του ταξιδιού Μητσοτάκη στις ΗΠΑ: ‘Τα πράγματα θα ήταν γελοία αν δεν ήταν σοβαρά’

“Τα πράγματα θα ήταν γελοία αν δεν ήταν σοβαρά” δήλωσε ο Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Νομού Πρέβεζας, Κώστας Μπάρκας σε συνέντευξή του στον Τηλεοπτικό Σταθμό «Κόντρα» σχετικά με το ταξίδι του Πρωθυπουργού στις ΗΠΑ και τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο κ. Τραμπ. Καυτηριάζοντας την προετοιμασία της επίσκεψης, καθώς και το βάρος που έδωσαν τα κυβερνητικά στελέχη σε ζητήματα επικοινωνίας, παρά ουσίας, ο κ. Μπάρκας σημείωσε ότι «θέλω να σταθώ στις δηλώσεις κυβερνητικών βουλευτών και στελεχών, οι οποίοι μετά τη συνάντηση του κ. Μητσοτάκη με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, αυτά που λένε, αυτά που κάνουν είναι επικοινωνία. Στέκονται σε διάφορα επουσιώδη πράγματα, αλλά χάνουν την ουσία. Είναι πολύ σημαντική η είδηση της επίθεσης του Ιράν στο Ιράκ. Δυστυχώς σπαταλήθηκε τεράστιο πολιτικό κεφάλαιο απλά για να παραστεί στη συνάντηση η κ. Μητσοτάκη. Ο κ. Μητσοτάκης δεν πήγε στις ΗΠΑ για να παραστεί σε ένα αγώνα μπάσκετ, ή να συνεχίσει τις διακοπές του. Έπρεπε να πάει,, όπως άλλωστε είχε πει κι ο ίδιος και κυβερνητικοί κύκλοι πριν το ταξίδι, ότι θα πάει για να αποσπάσει μια συμφωνία, μια υποστήριξη απέναντι στη συμφωνία Τουρκίας- Λιβύης. Ο κ. Τραμπ γελοιοποίησε τον κ. Μητσοτάκη, όταν ο κ. Μητσοτάκης μπροστά στις κάμερες αναφέρθηκε στο ζήτημα αυτό και ο κ. Τραμπ έβηξε, όπως κάνουν οι ψάλτες όταν ξεχνούν μια λέξη. Τα σχόλια των δημοσιογράφων σχετικά με την αποτίμηση του ταξιδιού είναι δυστυχώς για τη χώρα μας, πολύ άσχημα». Συνεχίζοντας την τοποθέτησή του ο κ. Μπάρκας αναφέρθηκε στα όσα παραχωρεί η χώρα και στα όσα φαίνεται μέχρι στιγμής να παίρνει ως αντάλλαγμα στην υποστήριξη πολιτικών που υλοποιούν οι ΗΠΑ, με το αποτέλεσμα να είναι προς το παρόν εις βάρος της Ελλάδας, αναφέροντας ότι «βρισκόμαστε σε μια πολύ δύσκολη συγκυρία. Το γεγονός ότι ο κ. Μητσοτάκης είναι ο πρώτος ηγέτης της Ε.Ε, που στήριξε τη δολοφονία στο Ιράν, μας βάζει στο μάτι του κυκλώνα των χωρών που το Ιράν θεωρεί ως εχθρούς. Επίσης, με τον αποκλεισμό κινεζικής εταιρείας από τον διαγωνισμό για τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας νέας τεχνολογίας («5G»), αναιρεί την παρουσία του Προέδρου της Κίνας κατά την τελευταία επίσκεψή του στην Ελλάδα, αλλά και όλο το επενδυτικό πλάνο, που είχε αναπτύξει ο κ. Μητσοτάκης σε σχέση με την Κίνα. Είπαμε επίσης στις ΗΠΑ ότι θα αγοράσουμε αεροπλάνα F-35, ενώ δεν έχουμε την οικονομική δυνατότητα να το κάνουμε. Και το βασικότερο, ο κ. Ερντογάν, μία μόλις μέρα μετά τη συνάντηση Μητσοτάκη- Τραμπ, είπε ότι δεν υπάρχουν σχέδια στη Μεσόγειο χωρίς την Τουρκία».

Σχετικά με τη στάση που θα κρατήσει ο ΣΥΡΙΖΑ ως προς τη χάραξη κοινής εθνικής γραμμής απέναντι στην εντεινόμενη επεκτατική διάθεση της Τουρκίας, ο κ. Μπάρκας υπογράμμισε ότι «εμείς έχουμε ταχθεί από την πρώτη στιγμή στο πλευρό της ελληνικής κυβέρνησης, όσον αφορά τα εθνικά ζητήματα. Για αυτό ψηφίσαμε, εκτός των άλλων, τον προϋπολογισμό του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Δεν θα γίνουμε Μητσοτάκηδες εμείς. Η στάση της Νέας Δημοκρατίας το προηγούμενο διάστημα σχετικά με το Μακεδονικό την τοποθετούν στη γωνία της πολιτικής ιστορίας. Εμείς, ως ΣΥΡΙΖΑ απέναντι σε κάθε εθνικό ζήτημα θεωρούμε ότι πρέπει να έχουμε μια κοινή στρατηγική. Εμείς δεν υπερασπιζόμαστε την πολιτική του κ. Τραμπ. Ο κ. Μητσοτάκης έσπευσε να υποστηρίξει το οικονομικό μοντέλο του κ. Τραμπ, ο οποίος φτωχοποιεί τη μεγάλη μερίδα της κοινωνίας των ΗΠΑ, καταργεί κοινωνικά νομοσχέδια, που είχε φέρει ο προηγούμενος Πρόεδρος των ΗΠΑ.».

Συνοψίζοντας τα αποτελέσματα της επίσκεψης Μητσοτάκη στις ΗΠΑ, ο κ. Μπάρκας ανάφερε ότι «ήταν μιας πρώτης τάξης ευκαιρία ο κ. Μητσοτάκης να διεκδικήσει ουσιαστικά πράγματα για τα εθνικά ζητήματα, αλλά δυστυχώς αυτό που έκανε ο κ. Μητσοτάκης ήταν ουσιαστικά διακοπές και να αξιοποιεί ένα στρατό δημοσιογράφων, ο οποίος λέει πόσο καλά αγγλικά μιλά ο κ. Μητσοτάκης, ή ότι βλέπει μπάσκετ, κλπ. Είναι πολύ ιδιαίτερες οι στιγμές για τη χώρα μας. Όλη η περίοδος είναι επικίνδυνη. Το πόδι που είχε ο κ. Ερντογάν στα Βαλκάνια ήταν δύο χώρες, η Αλβανία και τα Σκόπια. Με τη Συμφωνία των Πρεσπών και τον ευρωπαϊκό δρόμο που έχουν πάρει αυτές οι δύο χώρες, ο κ. Ερντογάν έχει πάψει να υπάρχει επί της ουσίας στα Βαλκάνια. Αντίθετα, στην τριμερή των χωρών της Μεσογείου συμμετείχε μέχρι τώρα άτυπα και ο εκάστοτε Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ. Οι ΗΠΑ αυτή τη στιγμή απέχουν από αυτή τη διαδικασία. Ο κ. Τραμπ είπε ενώπιον του κ. Μητσοτάκη «ο φίλος μου ο Ερντογάν». Δυστυχώς, η σημερινή ειδησεογραφία στην Τουρκία καταδεικνύει ότι η Τουρκία βγήκε αλώβητη και χαίρεται.».

Ως προς την οικονομική πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση και τις υποσχέσεις που έδωσε στους πολίτες και δεν τηρεί, ο κ. Μπάρκας σημείωσε «ο Νόμος για τη 13η σύνταξη, που φέραμε ως κυβέρνηση και ψήφισε η Νέα Δημοκρατία, έλεγαν σημερινά κυβερνητικά στελέχη, όπως ο κ. Βορίδης, ότι δεν θα καταργηθεί. Είναι ένα μόνιμο μέτρο. Τώρα λένε ότι δεν υπάρχουν λεφτά. Η ψήφιση της 13ης σύνταξης από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ήταν ένα πρώτο μέτρο προς την επαναφορά της πλήρους 13ης σύνταξης. Είχαμε δεσμευθεί ότι θα βρούμε τον δημοσιονομικό χώρο, ώστε να την επαναφέρουμε πλήρως. Αν συγκρίνετε τα ποσά που δίνουμε σε συντάξεις και μέρισμα μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ σίγουρα εμείς πηγαίναμε καλύτερα. Η Νέα Δημοκρατία είναι μια κυβέρνηση, της οποίας το «επιτελικό κράτος» πνίγηκε σε δύο πόντους χιόνι. Είναι μια κυβέρνηση η οποία είπε ψέματα στον ελληνικό λαό. Ενώ ο κ. Μητσοτάκης προεκλογικά είχε υποσχεθεί ανάπτυξη 4% από την πρώτη στιγμή ως κυβέρνηση τώρα λέει ότι ο στόχος αυτός είναι για το 2023 κι αν τελικά επιτευχθεί και τότε. Εμείς βγάλαμε τη χώρα από τα Μνημόνια. Η Νέα Δημοκρατία έχει μια χώρα εκτός Μνημονίων. Αντίθετα, η Νέα Δημοκρατία αναφέρει ότι δεν θα αυξήσει τον κατώτατο μισθό με το επιχείρημα ότι τον αύξησε ο ΣΥΡΙΖΑ κατά 11%. Η Νέα Δημοκρατία λοιπόν αναγνωρίζει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αύξησε τον κατώτατο μισθό, κάτι που δεν έκανε τότε ο κ. Βρούτσης λέγοντας για «εικονικές αυξήσεις» από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ. Επίσης, η Νέα Δημοκρατία είχε δεσμευθεί ότι θα αυξάνει τον κατώτατο μισθό σε ρυθμό διπλάσιο από τον ρυθμό ανάπτυξης. Αυτό το πήρε πίσω, είπε ψέματα στον ελληνικό λαό. Η Νέα Δημοκρατία δίνει σινιάλα στους εργοδότες ότι είναι ελεύθεροι να κάνουν ό,τι θέλουν. Εμείς θα σταθούμε απέναντι στη Νέα Δημοκρατία και θα υπερασπιστούμε τους εργαζόμενους.» κατέληξε ο κ. Μπάρκας.

Δείτε σχετικά παρακάτω:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.