Μια μέρα θα το γράψει η Ιστορία

Η δημιουργία στρατοπέδων συγκέντρωσης στα νησιά είναι ανθρωπιστικό έγκλημα. Ας το πούμε από τώρα καθαρά

Η ανίχνευση 243 κρουσμάτων κορωνοϊού ανάμεσα στους εισερχόμενους στην προσφυγική δομή του Καρά Τεπέ, στη Λέσβο, δείχνει το μέγεθος της αδιαφορίας για τους πρόσφυγες και το άθλιο επίπεδο ιατρικής και φαρμακευτικής περίθαλψης που τους παρέχεται.

Είναι προφανές ότι η εστία του κορωνοϊού βρίσκεται στη Μόρια, όπου 20.000 άνθρωποι στοιβάχτηκαν σε υποδομές για 1.200. Και είναι επίσης προφανές ότι, εκεί, ούτε κάποιο μέτρο για να εμποδιστεί η διασπορά του κορωνοϊού πάρθηκε ούτε κάποιοι έλεγχοι έγιναν. Απλώς, όταν κάποιοι νόσησαν, τέθηκαν σε απομόνωση. Αδιαφορώντας για το τι γίνεται με τους υπόλοιπους και για τον ρυθμό μετάδοσης της Covid ανάμεσα στους πρόσφυγες.

Η ανεξέλεγκτη έκθεση χιλιάδων προσφύγων στον ιό είναι μία μόνο από τις συνέπειες της απανθρωπιάς με την οποία η ελληνική κυβέρνηση και η Ευρώπη αντιμετωπίζουν χιλιάδες απελπισμένους ανθρώπους, οι μισοί από τους οποίους είναι γυναίκες και μικρά παιδιά.

Ακόμα χειρότερα: μετά την πυρκαγιά στη Μόρια και τα επεισόδια των προηγούμενων ημερών, τώρα και η έξαρση της πανδημίας ανάμεσα στους πρόσφυγες θα χρησιμοποιηθεί ως επιπλέον επιχείρημα για να μαντρωθούν τόσες χιλιάδες άνθρωποι σε κλειστές δομές.

Δηλαδή σε στρατόπεδα συγκέντρωσης, από όπου κανείς δεν θα μπορεί να φύγει και στα οποία η απόγνωση που θα επικρατεί θα αποτρέπει άλλους πρόσφυγες να περάσουν σε ευρωπαϊκό έδαφος. Και όλα αυτά με την ανοχή της δημοκρατικής και ανθρωπιστικής Ευρώπης.

Η δημιουργία στρατοπέδων συγκέντρωσης στα νησιά είναι ανθρωπιστικό έγκλημα. Ας το πούμε από τώρα καθαρά. Γιατί μια μέρα θα το πει η ίδια η Ιστορία και εμείς θα λέμε ότι δεν ξέραμε και δεν ακούσαμε. Έχουν ξαναγίνει αυτά…

  • Το κύριο άρθρο της ΑΥΓΗΣ την Τρίτη, 22 Σεπτεμβρίου 2020

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.